Retinerile salariale, cu hotarare judecatoreasca
In situatia in care firma angajatoare urmareste acoperirea prejudiciilor cauzate de catre salariat, aceasta trebuie sa obtina in prealabil un titlu executoriu in acest sens (adica o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila).
Daca reglementarile anterioare ofereau libertatea deplina angajatorului in a emite decizii de imputare si in a efectua retineri din salariu, prin Codul muncii in vigoare s-a eliminat arbitrariul si s-a stabilit ca retinerile din salariu nu pot fi efectuate decat in cazurile si conditiile stabilite de lege. Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului pot fi efectuate numai in masura in care datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Cazuri si conditii
in prezent, retinerile de aceasta natura sunt acceptate numai in anumite situatii prevazute de lege, cum ar fi pentru plata impozitului si a contributiilor sociale datorate de catre salariat (CAS, CASS, somaj). In cazul acoperirii prejudiciilor cauzate companiei angajatoare de catre salariati, retinerile sunt conditionate de constatarea prejudiciilor printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Fata de dispozitiile art. 165 din Codul muncii care stabilesc ca „acceptarea fara rezerve a unei parti din drepturile salariale (…) nu poate avea semnificatia unei renuntari din partea salariatului la drepturile ce i se cuvin in integralitatea lor (…)”, coroborate cu cele ale art. 38 din Cod care instituie interdictia salariatilor de a renunta la drepturile ce le sunt recunoscute de lege, sub sanctiunea nulitatii absolute, rezulta ca retinerile nu pot fi efectuate fara respectarea legii chiar daca salariatul isi da consimtamantul in acest sens.
„Ordinea de prioritate ce trebuie respectata de catre angajator este: obligatiile de intretinere, conform Codului familiei; contributiile si impozitele datorate catre stat; daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite si acoperirea altor datorii”
Totusi, nici unul dintre textele legale de mai sus nu impiedica salariatul sa acopere de buna voie dauna de care se face responsabil. Astfel, deciziile de imputare folosite in practica in vederea acoperirii aunelor cauzate de salariati sunt valabile numai in cazul in care au la baza o hotarare judecatoreasca irevocabila de constatare a daunei.
Nerespectarea acestor prevederi poate conduce la constatarea de catre instanta de judecata a nulitatii retinerii efectuate de catre angajator si restituirea catre salariat a sumei retinute in mod nelegal. in situatia in care se opereaza mai multe retineri din salariu, in baza mai multor titluri executorii, acestea nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.
Monica Preotescu este Asociat in cadrul practicii Dreptul muncii, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen