Țări în care este aproape imposibil să fii concediat
Citește și Indicii că eşti în pericol de a fi CONCEDIAT
Țările în care este greu să fii concediat sunt Italia, Franța, Brazilia, China și Marea Britanie. Italia și Franța au printre cele mai puternice reglementări în ceea ce privește piața muncii, astfel că angajatul este salvat de la concediere din multe situații în care, în alte țări, ar putea rămâne fără loc de muncă.
În Brazilia, angajatorul nu are nevoie de un motiv ca să dea afară un angajat, dar concedierea acelui angajat poate fi extrem de scumpă. Există legi stricte care stipulează cu exactitate ce sumă de bani trebuie să-i dea angajatorul persoanei pe care vrea s-o concedieze. Angajatorul scapă doar dacă poate dovedi că motivul concedierii este furtul.
Citește și Când poți fi concediat
În China, un stat comunist, legea care reglementează piața muncii este structurată în așa fel încât să protejeze și să favorizeze angajații. Este foarte dificil să concediezi o persoană, iar instanțele de judecată pot bloca o concediere și pot opta pentru reinstalarea în funcție a persoanei respective. Mai mult, dacă se ajunge la concediere, întregul proces trebuie să se desfășoare cu grijă tocmai pentru că vorbim de o țară comunistă.
Și în Marea Britanie, angajații au dreptul să aibă un preaviz de o săptămână în primii doi ani pe care îi petrec într-o funcție. Cu fiecare an care trece, preavizul se prelungește cu câte o săptămână. Asta este valabil și pentru un CEO, dar și pentru un om care face curățenie pe stradă. De exemplu, dacă o persoană a rămas într-o companie timp de 10 ani, la terminarea contractului de muncă angajatorul este obligat să-i dea un preaviz de 9 săptămâni (o săptămână pentru primii doi ani și 8 săptămâni pentru restul de 8 ani). În cazul în care angajatorul îi cere angajatului să plece imediat după ce a fost concediat, trebuie să-i plătească întreaga perioadă aferentă preavizului cumulat.