„Nu am făcut niciun efort pentru asta, este ironia sorţii”. A murit „El Lider Maximo”
„Drag popor cubanez, cu profundă durere apar în faţa voastră şi a prietenilor noştri din America şi din toată lumea ca să vă informez că azi, 25 noiembrie 2016, la ora 22:29,(n.r.-sâmbătă, 5.29, ora României), a murit comandantul şi liderul Revoluţiei cubaneze, Fidel Castro”… Fidel Alejandro Castro Ruz, președintele Cubei (1976-2008), a murit, iar anunțul oficial a fost făcut de fratele său, actualul președinte, Raul Castro, într-o alocuțiune la televiziunea cubaneză de stat. Castro, politician revoluţionar marxist-leninist, a condus Cuba ca prim-ministru în perioada 1959-1976, iar apoi ca preşedinte, din 1976 până în 2008.
Personalitatea lui Castro a incitat de-a lungul timpului şi continuă să incite, viaţa lui fiind un izvor de nesecate documentare, cărţi, analize, comentarii. Barba, trabucul, uniforma militară kaki, discursurile lungi – „fără hârtii”, în faţă înaintea mulţimii aplaudând frenetic, toate acestea rămân în istorie. Cel supranumit, printre altele, părintele Revoluţiei cubaneze, cel care a condus timp de aproape o jumătate de deceniu ţara, un erou şi un dictator despre a cărui moarte au circulat adesea zvonuri, lasă în urma sa o moştenire controversată, după cum notează Deutsche Welle.
Fidel Castro este cel mai longeviv lider comunist din întreaga lume. A rezistat în faţa a zece preşedinţi americani (Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon, Ford, Carter, Reagan, Bush senior, Clinton, Bush junior), a supravieţuit mai multor secretari generali sovietici, devenind liderul cu cea mai mare perioadă în care a condus un stat de pe parcursul întregului secol XX. El aparţine „generaţiei de insurgenţi” ai secolului XX, alături de Nelson Mandela, Ho Shi Min, Ghe Guevara, Camilo Torres, Mehdi Ben Barka. A avut relaţii apropiate cu unii dintre cei mai importanţi oameni politicii ai vremii sale, precum Tito, Hrusciov, Nelson Mandela, Indira Gandhi, Jiang Zemin, Nasser şi a cunoscut multe personalități, printre care se numără Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Ernest Hemingway, Gabriel Garcia Marquez, Gerard Depardieu și mulți alții.
Chiar în noaptea de Anul Nou
Castro a reuşit să rămână la putere chiar şi după prăbuşirea Uniunii Sovietice – aliatul său tradiţional. Fidel Alejandro Castro Ruz s-a născut în 1926 la Biran, un sat din estul Cubei. Împreună cu cei şase fraţi s-a bucurat de o copilărie prosperă, familia sa fiind proprietara unor plantații destul de întinse de trestie de zahăr. Ca un fapt inedit, la vârsta de 13 ani a avut prima sa acțiune care parcă anunța…ce va fi: Fidel Castro i-a instigat pe lucrătorii de la trestia de zahăr să organizee o grevă împotriva tatălui său! Mai târziu, Fidel Castro era pe cale să devină avocat. Contrastul şocant dintre sărăcia lucie a majorităţii cubanezilor şi luxul fastuos al latifundiarilor l-a împins, se pare, spre cu totul altceva. În 1953, împreună cu revoluţionari "de profesie", Fidel a organiza pentru prima dată un atac armat împotriva regimului generalului Fulgencio Batista, preşedintele de atunci al Cubei. Atacul este respins, gruparea este împrăştiată, dar după mai mulţi ani de lupte de gherilă şi un mare sprijin popular, regimul Batista este înlăturat, iar Fidel Castro devine noul preşedinte al Cubei chiar în noaptea de Anul Nou a anului 1959.
Restul e istorie și arc peste timp.
La 18 februarie 2008, Fidel Castro – unul dintre ultimii giganţi politici în viaţă ai secolului 20, potrivit analiștilor, anunța că renunță definitiv la funcțiile de președinte al Cubei și de comandant suprem al forțelor armate, la doi ani după retragerea în urma unei intervenții chirurgicale. Raul Castro, fratele lui Fidel, era ales președinte al Cubei la 24 februarie 2008, de către Adunarea Națională și reales, la 24 februarie 2013, pentru un al doilea mandat prezidențial de cinci ani.
Epilog
Fidel Castro deține Recordul Guinness pentru cel mai lung discurs ținut la ONU, cu o durată de 4 ore și 29 de minute, în data de 29 septembrie 1960. Desigur că acum, după moartea sa, lumea mass-mediei “scoate la suprafață” diverse fraze memorabile ale celui care avea, după cum muți politologi subliniază, un deosebit talent oratoric. "Nu m-am născut politician. Dar, încă din tinereţe, am observat lucruri care mi-au rămas în minte, care m-au ajutat să înţeleg realităţile din jurul meu", scria Fidel Castro la un moment dat, citat de BBC. "Fidel Castro şi-a petrecut o mare parte a vieţii în centrul atenţiei şi în tensiune, supravieţuind cinci decenii comploturilor şi tentativelor de asasinat", aminteşte CNN.
Dar…În aprilie 2016, într-o rară apariţie public, “El Lider Masimo”, după cum mai era numit, declara: "În curând voi împlini 90 de ani. Nu mi-ar fi trecut niciodată prin minte această idee. Nu am făcut niciun efort pentru asta, este ironia sorţii. În curând, voi fi ca toţi ceilalţi"…