Avantajele și dezavantajele interviului telefonic: ce trebuie să știe candidații și cei care recrutează
Pentru recruiter…
Utilitatea interviului telefonic se dovedește de cele mai multe ori:
– În situațiile în care distanța dintre candidat și recruiter este foarte mare
– În situațiile în care avem recrutare cu volum mare și vrem să selectam candidații pe care îi vom vedea față în față (interviu preliminar pentru mass-recruitment)
Avantajele interviului telefonic:
– Asigură eficiența din punct de vedere al timpului petrecut în procesul de selecție
– Companiile care au posibilitatea pot utiliza video call-ul, o variantă mai utilă decât interviul telefonic simplu.
Teoretic, în interviul telefonic recruiterul poate pune aceleași întrebări că și în interviul face to face, însă interacțiunea indirectă reduce din percepția pe care o poți avea asupra profilului de personalitate al candidatului. Nu putem observa mimica, gesturile, aspecte care ne pot evidenția anumite caracteristici referitoare la felul de a fi. Într-un astfel de interviu nu putem observa lucruri precum felul în care se îmbracă un candidat, dacă e neglijent sau atent la detalii.
Desigur, un recruiter cu experiență și cu fine abilități în a evalua profilul psihologic al unui candidat, poate percepe lucruri referitoare la motivație, extra/ introversie, implicare chiar din vocea și modul de exprimare al candidatului.
Însă, un astfel de interviu își găsește utilitatea în primul rând în evaluarea competențelor tehnice, evaluarea motivațiilor de a merge către un job sau altul, coerență și precizie (dacă vorbește la obiect sau nu).
Am putea spune că interviul telefonic este util, iar în epoca în care trăim, putem asigura eficiența timpului și a banilor prin tehnologiile de ultimă oră (ex. video call). Nu putem însă înlocui nicicum evaluarea care se realizează în cadrul interacțiunii face to face cu un candidat. Chiar dacă o astfel de întâlnire, realizată după interviul telefonic, ne mai aduce doar 10% informații despre candidat, acelea pot fi esențiale, definitorii pentru angajarea care urmează să aibă loc.
Dacă ești în postura candidatului ce va participa la un interviu telefonic, te sfătuim:
– Să te pregătești emoțional înainte cu cel puțin 15 minute față de ora stabilită a interviului (să nu fii adormit, nervos sau în alte stări emoționale intense)
– Este indicat ca postura corporală pe care o ai în timp ce susții interviul telefonic să fie stând în picioare, sau pe scaun. Poziția corpului influențează tonul și dinamica vorbirii, dacă stai culcat există riscul să pari leneș sau mai puțin interesat decât ești în realitate
– Zâmbește de cât mai multe ori în timpul convorbirii, chiar dacă zâmbetul nu-ți este văzut, se simte în voce și transmite interlocutorului bunăvoință și optimism
– De obicei timpul alocat pentru un interviu telefonic este mai scurt decât cel alocat unui interviu face to face. Urmărește să fii concis, să evidențiezi esențialul experienței și abilităților tale. Răspunde la întrebări cât mai concret, fără a da detalii inutile și care consumă din timpul ce-ți este alocat.
– Asigură recruiterul de interesul tău față de job (dacă acesta chiar există) și de dorința ta de a vă cunoaște.
– În final, nu uita să mulțumești!
Mult success!