Ce raspunsuri a oferit Octavian Pantis la intrebarile cititorilor CariereOnline?
Intrebare (user Ione):
Lucrez in banca, imi place sa interactionez cu oamenii, dar vreau sa schimb domeniul cu acela de training/ formare. Vreau sa fac un curs de trainer, sa obtin un certificat de competenta, dar sa si invat la acest curs. Unde sau ce imi recomandati sa fac? Multumesc
Raspunsul lui Octavian Pantis:
Sunt o gramada de optiuni de Train The Trainer. Necunoscandu-le pe toate, mi-e greu sa spun cat de bune sunt. Dar iti pot recomanda doua pe care le cunosc:
1. Train the Trainer TMI, cu subsemnatul, organizat de 2-3 ori pe an prin compania Qualians. Mai multe detalii aici. Ne concentram pe atitudinea, abilitatile si cunostintele de care are nevoie un trainer bun.
2. Train the Trainer cu Mihai Curelea. Mihai e un trainer experimentat iar in urma cursului poti obtine si un certificat de formator acreditat CNFPA.
Mult succes!
Intrebare (user Cerasele):
Buna ziua. Am 50 de ani si am lucrat intr-o banca pina acum doi ani, cand firma a restructurat departamentul meu si mi-am pierdut jobul. De atunci tot incerc sa-mi gasesc ceva dar nu am avut succes. la toate interviurile la care am mers am fost privita ciudat din cauza virstei, de parca daca am 50 de ani nu mai pot sa lucrez sau as adormi la serviciu. Mentionez ca nu caut joburi care implica relatia cu publicul si nici nu am pretentii salariale exagerate. vreau doar sa muncesc dar se pare ca nu reusesc sa conving la interviu ca nu sunt prea batrina pentru asta. ce le-as putea spune angajatorilor? Cum as putea elimina prejudecatile? Multumesc si astept raspunsul dvs.
Raspunsul lui Octavian Pantis:
Intr-adevar, aceste prejudecati exista. In tari precum Romania, unde capitalismul e mai tanar iar media de varsta a angajatilor din multe companii e destul de scazuta, candidatii tineri cam au prioritate chiar daca frecvent decizia inteleapta ar fi alta.
Cred ca puteti face urmatoarele lucruri:
1. In cadrul CV-ului sa evidentiati foarte bine realizarile pe care le-ati avut. De exemplu "activitati administrative" suna mai putin impresionant decat "am coordonat zilnic raportarile celor 50 de reprezentati de vanzari din tara"
2. In cadrul interviurilor sa subliniati anumite lucruri care ii pot face atenti pe angajatori si care va diferentiaza de candidatii mai tineri: experienta pe care o aduceti si maturitatea in actiuni si decizii. Intre noi fie vorba, multor companii cu tineret le-ar prinde bine o doza in plus de calm si intelepciune in locul efervescentei cotidiene. Un alt "carlig" ar fi sa precizati ca nu va deranjeaza activitatile de rutina. Prea multi tineri fug de ele si nu au rabdare sa le faca, desi sunt foarte importante intr-o companie. O alta problema pe care angajatorii o au cu multi tineri este ca isi doresc tot timpul altceva, vor sa promoveze, vor cresteri de salarii, vor diversitate. Le puteti da de inteles ca nu vor avea acest stres cu dumneavoastra, odata ce va intelegeti la niste lucruri.
3. Concentrati-va pe companiile din zone mai putin dinamice, unde media de varsta este un pic mai mare. Chiar daca nu stiti sa aiba vreun post disponibil, puteti trimite un CV si o scrisoare de intentie care sa contina aspectele discutate la punctul anterior.
Cu perseverenta, sper sa va gasiti locul de munca potrivit.
Intrebare (user Anka Berger):
De foarte multi ani ma deranjeaza desfiintarea pronumelui personal de politete atunci cand vine vorba de recruteri. Anii au trecut, eu nu am intinerit, deci sunt acum in situatii cand recruterii sunt cu vreo 10-15 ani mai tineri si totusi ma tutuiesc de la primul interviu sau de la primul feed-back pe e-mail, fara sa ceara permisiune. Si e vorba de femei, niciodata de barbati. Chiar nu i se pare nimanui in aceasta societate ca aceasta abordare este neprofesionista si nepoliticoasa?! De cate ori am intrebat pentru opinii de la altii, mi s-a explicat: ”Relaxeaza conversatia, cumpara mai bine.” Mie nu mie se pare deloc asa, este o falsa iluzie si este o greseala. Cand a trecut Romania de la ”dumneavoastra” la TU, de la ”va rog” si ”multumesc” la nimic?
Raspunsul lui Octavian Pantis:
Doamna, aveti dreptate. Renuntarea prea devreme la formulele politicoase de adresare este nepotrivita. Pe de alta parte, nu prea e de vreun ajutor sa ne impovaram emotional cu aceste lucruri. Stiti dumneavoastra cine sunteti de fapt, dincolo de o abordare stangace a unora.
Octavian Pantis este Managing Director al companiei de training si consultanta TMI Romania