Cosmin Alexandru: „Pasiunea mea a fost munca”
De ce ati ales sa participati la Swimathon?
Pentru ca organizatia CeRe mi-a propus sa le sustin cauza din postura de „endorser”. Le-am raspuns ca, daca vor sa aiba rezultate concrete de pe urma implicării mele, e preferabil sa ma lase sa inot, pentru ca asa va fi mai usor sa conving oamenii sa ne sprijine financiar. De aici lucrurile s-au legat foarte bine.
Ce v-a motivat sa deveniti antreprenor?
O propunere pe care am primit-o din partea celor ce aveau sa-mi devină asociati. S-a potrivit si cu dorinta mea de a ma dezvolta nu doar din perspectiva profesionala, ci si din aceea a conducerii oamenilor.
Este suficient sa iti urmezi pasiunea pentru a avea succes? Care a fost pasiunea dumneavoastra?
Pasiunea mea a fost munca. Domeniul in care am pus-o in practica a fost o intamplare. Cand am inceput firma, ca student, tot ce imi doream mai mult era sa muncesc cat de mult posibil, ca sa imi demonstrez mie si altora ce pot face si ce pot deveni. Intre timp m-am mai schimbat. Acum prefer sa muncesc mai putin.
Este important sa incepi devreme sa iti pui pasiunea in practica pentru a razbate?
Nu am un raspuns generic. Probabil ca da, in cazurile in care pasiunea e aceeasi din copilarie si adolescenta, deci ai exercitiu si cunostinte. Daca ti-o descoperi mai tarziu, cred ca e util sa-ti lasi un pic de timp in care sa te convingi ca asta e cu adevarat ceva din care vrei si poti sa traiesti. Nu toate pasiunile iti pot asigura, in orice etapa a vietii, traiul pe care ti-l doresti.
Dati-mi, va rog, doua exemple de oameni care va inspira. Cum anume?
Ma inspira toti oamenii din CeRe, care dedica timp si energie pentru reprezentarea intereselor locuitorilor din cartiere. Stiam de ei si din postura de membru in juriul Galei Societatii Civile, unde am putut afla detalii despre eforturile si rezultatele lor. Nu e nici nou, nici izolat faptul ca multe administratii locale urmaresc in primul rand interesele membrilor lor, nicidecum ale locuitorilor care i-au ales si care-i platesc. Asadar oamenii care nu doar bombane, ca mine, ci se aduna, se organizeaza si se impun in fata autoritatilor locale, sunt pentru mine modele.
Ce impact credeti că va avea noua generatie asupra mediului de afaceri din Romania?
Ca orice noua generatie: o sa-l schimbe. O sa-l schimbe în bine mai ales din perspectiva capacității de cooperare. Apoi din cea a vitezei de reacție si, nu in ultimul rand, a dorintei de dezvoltare personala a noilor antreprenori si angajati.
Care sunt afacerile online din Romania pe care le apreciati cel mai mult? De ce?
Cel mai mult apreciez doua companii care imi sunt si clienti, deci am putut avea o privire si in interiorul lor. E vorba de eMAG si Electronic Arts. Prima e o companie nascuta in România, a doua e o filiala de multinationala. In ambele am vazut insa acel spirit antreprenorial de curaj, ambitie, determinare si orientare catre rezultat care ma inspira cel mai mult. Ambele companii cresc an de an, sunt conduse si populate de oameni tineri, muncitori si vizionari. Ambele fac parte dintr-o Romanie care nu apare si nu se uita la televizor.
Care ar fi 5 pasi pe care i-ati transmite tinerilor care doresc sa aiba succes in cariera?
Nu cred ca succesul in cariera e despre pasi, ci despre atitudine. Am vazut ca tind sa aiba succes tinerii care manifestă curiozitate, hotarare, discernamant, rezistenta si care au un sistem de valori personale clar si asumat care le guvernează comportamentele, deciziile si relatiile cu cei din jur.