Cum îi cucerim pe cei din jurul nostru?
„Aseară am cunoscut doi oameni.
Unul mi s-a părut cel mai deştept om din lume
iar celălalt m-a făcut să mă simt
cel mai deştept om din lume!
Cu care credeţi că am ales să lucrez?”
Tom Peters
Oamenii nu se simt bine când sunt „luaţi de sus” sau când li se demonstrează, chiar şi indirect, că sunt mai slabi sau mai urâţi. Marele truc ca să fii plăcut de oameni este să îi faci pe ei să se simtă bine! Să îi faci să se creadă mai buni sau mai frumoşi în prezenţa ta!
Sunt 6 trucuri simple pentru a-i face pe oameni să te placă foarte tare: azi vom dicuta de primul dintre ele!
Să arăţi „ca o veste bună”! sau prima impresie
Oamenii sunt sătui de feţe încruntate, preocupate, „interesante” sau suferinde. Văd destule astfel de feţe pe stradă, la televizor şi, mulţi dintre ei, chiar şi în oglindă! J
Din punct de vedere al primei impresii pe care o faci celorlalţi, trucurile stau la nivel de perceptie. Cele mai bune rezultate se obţin prin gesturi care sunt percepute ca fiind „prietenoase” în mod involuntar de privitor (la nivel de subconştient „animalic”).
Deci, ca să fii perceput ca „o veste bună”, când interacţionezi cu oamenii:
1. Ridică sprâncenele – Sprâncenele ridicate dau senzaţia de sinceritate. În plus îl lasă pe celălalt să îţi vadă ochii.
2. Zâmbeşte – Zâmbetul este perceput de codul nostru genetic ca cel mai simplu semn de non-agresiune. Până şi noii născuţi reacţionează pozitiv la zâmbet şi sprâncene ridicate. Ai observat?
3. Ţine capul uşor înclinat către dreapta – expunerea gâtului (zonă sensibilă) este percepută în subconştient ca fiind cel mai clar gest de non-agresiune.
4. Deplasează-te tu către el – Asta îi dă un sentiment suplimentar de siguranţă şi confort în relaţia cu tine.
5. Fii energic – Energia este ingredientul de bază al carismei. Oamenii energici sunt percepuţi ca fiind mult mai plăcuţi decât oamenii „consumaţi ca bateria”.
6. Priveşte-l în ochi – Privirea în ochi este percepută ca sinceritate. Nu-ţi fie teamă! Nu vede el ce este în sufletul tău!
7. Vorbeşte tare – Vorbitul tare este semn de energie şi îi dă celuilalt un grad suplimentar de siguranţă.
Ai observat toate aceste gesturi la politicieni (la cei buni) sau la personajele din filme (atunci când regizorul vrea să ne facă să le percepem ca fiind simpatice)?
Când vorbesc despre aceste lucruri Leaderilor sau Vânzătorilor, de obicei, primesc o serie de întrebări de genul:
– Şi dacă nu îmi place individul?
R1: Cred că obiectivele tale de viaţă sunt mai importante decât dacă îţi place sau nu un individ. Crezi că lui Obama îi plac toţi oamenii cu care se întâlneşte? Deci: „Fake it until you make it!” zice americanul. Cu alte cuvinte, exersează! şi
R2: Nu uita că scopul este să te placă el pe tine, nu tu pe el!
Şi dacă nu mă simt bine în ziua aia?
R: Mintea crede corpul şi corpul crede mintea! Forţează-te să zâmbeşti şi să te comporţi energic şi vei vedea că se va întâmpla o minune: te vei simţi mai bine! Dacă îţi doreşti o carieră trebuie să faci un efort. Crezi că politicienii sau actorii se simt bine în fiecare zi?
sau
– Şi dacă celălalt este foarte priceput şi îşi dă seama?
R: Cel puţin i-ai câştigat respectul şi îţi va aprecia efortul de a face o primă impresie foarte bună!
Vor urma celelalte trucuri pentru a fi o persoană „cuceritoare”!
Bogdan COMĂNESCU
Director General Accelera®
– 22 de ani de experienţă naţională şi internaţională în Vânzări, Marketing, Managementul Vânzărilor şi Dezvoltare Comercială
– 1990 – 2005 Agent de Vânzări, AM, Director de Vânzări, Director de Marketing şi Vânzări în companii naţionale şi internaţionale
– 2005 – 2012 Director General Academy Accor Services România
– Proiecte de dezvoltare comercială în India, Bulgaria, Cehia, Moldova, Ungaria, Polonia, Germania, Austria, Franţa şi Maroc
– Autor a peste 30 de articole de publicate în reviste de specialitate şi co-autor al cărţii: MAXIM – Psihologia Motivării Forţei de Vânzări
– Fondator al CNDV România