Cum văd „seniorii” din business mediul de afaceri din România
Evenimentul ,,CEO Conference – Shaping the future’’ a reunit peste 200 de manageri de top din România și a reprezentat platforma pentru lansarea celui mai recent studiu al EY România despre percepția cu privire la potențialul mediului de afaceri din România. Evenimentul a fost organizat la București, în data de 19 februarie 2015 de către doingbusiness.ro împreună cu EY România.CEO Conference este o platformă prin care managerii de top români au posibilitatea să analizeze climatul economic național și perspectivele pentru perioada următoare, ca să identifice pârghiile pe care le au la dispoziție pentru a accelera recuperarea economică și a contura pozitiv viitorul de afaceri. „Conferința a prezentat și viziunea marilor companii multinaționale cu prezență în Europa Centrală și de Est și opinia managerilor acestora privind dezvoltarea României în anul 2015,” potrivit lui Dumitru Ion, Directorul General al International Business Promotion (compania care a dezvoltat portalul de afaceri doingbusiness.ro).
Perspectivele economice și de afaceri ale României, investițiile și finanțarea în scopul unei evoluții economice sustenabile, revoluția energetică, viziunea pentru creștere a managerilor români, precum și recâștigarea încrederii consumatorilor, au reprezentat principalele teme de dezbatere ale conferinței.
Printre participanții care au transmis mesaje privind starea actuală, tendințele și perspectivele economice din România pentru anul 2015, în contextul tranformărilor internaționale, se numără Bogdan Ion, Country Managing Partner EY Romania, Ludwik Sobolewski, CEO Bursa de Valori București și Cătălin Păuna, Country Economist, World Bank.
Bogdan Ion susține că există câteva mega-tendințe în economia mondială, iar două dintre acestea se manifestă din ce în ce mai puternic și în România. Prima tentință este convergența digitală (obligă și business-urile românești să se conecteze cu tendințe globale), iar a doua tendință o reprezintă creșterea antreprenoriatului. Astfel, sistemul public și cel privat trebuie să sprijine dezvoltarea ecosistemului antreprenorial, mai ales că în România vedem multă energie în privința acestui mega-trend.
Ludwik Sobolewski a declarat că trebuie îmbunătățite constant condițiile de a face afaceri în România. „Facem multe pentru a îmbunătăți reglementarea, dar trebuie să așezăm și bazinul de active pentru investitorii instituționali și pentru fondurile de pensii”, susține acesta.
Cătălin Păuna este de părere că sectorul public este cel mai mare jucător investițional din economie și de aceea, calitatea politicilor pe termen lung contează enorm pentru traiectoria economiei. „Trebuie să ne mutăm de la o politică de investiții ad-hoc spre una pe termen lung, care să includă bugetarea bazată pe rezultate’’.