O radiografie a arhitecturii contemporane din Romania
In cuvantul sau de deschidere din seara lansarii, filosoful Gabriel Liiceanu a amintit audientei ca, in limba germana medievala, verbul „a fi” era acelasi cu „a locui” si ca acesta ramane aspectul fundamental de care ar trebui sa se tina seama si in zilele noastre, atunci cand se proiecteaza o cladire. El a atras atentia ca in ultimii ani literatura, filmul, teatrul romanesc au recuperat decalajul produs de perioada comunista si ca arhitectura este, in opinia sa, „singura dintre arte care nu reuseste sa dea un echivalent al eliberarii”. El le-a multumit totusi prietenilor sai arhitecti, spunand ca ei au fost cei care l-au invatat „sa vada”.
De altfel, tocmai avand in vedere discretia care ii caracterizeaza de regula pe arhitectii valorosi si modestia de care dau dovada in rarele ocazii cand isi prezinta lucrarile in public, albumul cauta sa repare acest capital de imagine si sa aduca in prim plan arhitectura de calitate.
Albumul de dimensiuni mari (500 de pagini), lansat la Bucuresti, constituie prezentarea – in imagini si interviuri – a 51 dintre cele mai reprezentative birouri de arhitectura din Romania, precum si a fotografiilor-portret ale arhitectilor, realizate de fotograful Cosmin Bumbut. Editorialul este semnat de acelasi Gabriel Liiceanu si face referire la importanta arhitecturii si la modul in care aceasta ne influenteaza mentalitatea si stilul de viata.
Pentru cunoscatori este bine de stiut ca lucrarea propune perspective diferite asupra arhitecturii oferite, pe rand, de Vintila Mihailescu, Augustin Ioan, Marius Smighelschi, Dan Marin, Marian Horchidan, Serban Bonciocat s.a.m.d.. Mai mult, A51 cuprinde si un dosar de arhitectura (si design international) cu proiecte semnate de Richard Meier, Marcel Wanders, Fratii Campana, Fratii Bouroullec, Tokujin Yoshioka, Oki Sato de la Nendo Studio s.a.m.d..
Cartea va fi disponibila in librariile Carturesti si Humanitas, in principalele librarii on line, dar si pe baza de comanda prin Amazon.com.
Proiectul este realizat de BICAU – Banca de Informatii in Arhitectura, Contructii si Urbanism, in parteneriat cu Antonescu PR & Consulting, agentie specializata in arhitectura, design si constructii.