Outsourcingul IT, o piață aflată în plină creștere. Ce va urma?
În prezent, peste 25.000 de oameni lucrează în domeniu în țara noastră. Companiile din domeniu angajează, în medie, între 100 și 500 de persoane pe an. Piața este într-o continuă evoluție.
În plus, cheltuielile cu serviciile IT în România vor crește cu circa 1,9% în acest an, până la valoarea de 528,5 milioane de dolari, potrivit ultimei prognoze transmise de International Data Corporation (IDC). Compania de consultanță prevede că IT Outsourcing va fi categoria de servicii cu cea mai rapidă extindere în următorii cinci ani. Având în vedere condițiile economice, serviciile devin din ce în ce mai interesante pentru companiile care vor să își limiteze costurile și să își optimizeze investițiile actuale. Iar concentrarea pe reducerea cheltuielilor cu IT-ul favorizează răspândirea contractelor. Prin urmare, piața de outsourcing a rămas cea mai dinamică în țara noastră în 2014, cu o rată de creștere de 9,5% comparativ cu 2013. Acest trend va continua, fiind influențat mai ales de cheltuielile în creștere cu contractele de tip managed services, pe măsură ce companiile recurg la externalizare pentru a rezolva probleme legate de costuri și eficientizare.
„Inițiativele IT în 2015 se vor axa în continuare pe tehnologii care favorizează optimizarea și îmbunătățirea continuă și care aduc un plus semnificativ businessului”, spune Dana Samson, Research Analyst pentru software și servicii IT la IDC România.
Noile investiții vor fi făcute în jurul tehnologiilor care se dovedesc utile în eficientizarea costurilor, cum ar fi automatizarea, cloud-ul și mobilitatea. Directorii de IT se află în mod constant sub presiunea scăderii costurilor și a livrării de servicii și procese IT care sunt aliniate cu obiectivele de business, ei fiind nevoiți în același timp să susțină creșterea afacerilor companiei. În acest scop, furnizorii de servicii trebuie să demonstreze că IT-ul nu mai este doar un centru de cost, ci a devenit o parte fundamentală a businessului, care poate să reducă, pe de o parte, costurile, și în același timp să ajute la creșterea veniturilor companiei.
Pentru o înțelegere mai bună a pieței, merită menționat că, în 2002, Europa prelua doar 12% din activitatea globală de outsourcing. Cele mai importante pe piață erau în acel moment Germania, Franța și Olanda, cu doar 1% din market share fiecare. În 2007, Europa avea deja o cotă de piață de 30%. Acum observăm o piață matură, cu tot mai multe țări din Europa de Vest care doresc să externalizeze și cu tot mai multe țări din Europa de Est, inclusiv România, care sunt angrenate în preluarea serviciilor.