Trei solutii pentru a scapa de emotii cand ai de facut prezentari
Intrebare:
Am o colega care atunci cand trebuie sa faca o prezentare in fata conducerii se pierde cu firea, ii tremura vocea si abia daca poate sa termine prezentarea. Cum am putea s-o ajutam pentru a nu mai avea emotii? In mod normal e o persoana foarte vesela si relaxata.
Raspunsul lui Octavian Pantis:
Emotiile apar in aproape toate cazurile cand avem de facut prezentari, in principal din cauza mizei (o bulina alba sau neagra in plan profesional, riscul de a fi penibil) si a iesirii noastre din zona de confort.
Exista trei solutii mari pentru scaderea emotiilor:
1. O profunda cunoastere a subiectului. Cand stii foarte bine despre ce vorbesti, esti mai relaxat. Cand stii doar treburi de suprafata si ai multe lacune, esti mai expus si mai stresat.
2. O pregatire foarte buna pentru prezentarea respectiva. Cine e in sala, ce vor de la aceasta prezentare, ce-ar fi potrivit sa le spun, cum pot construi o prezentare clara si usor de urmarit, cum spargem gheata la inceput, cate slideuri sa folosesc si cum ar trebui sa arate ele – toate acestea sunt intrebari la care e bine sa avem un raspuns.
3. O expunere mai frecventa. Cine prezinta rar are de regula emotii mai mari decat cine prezinta saptamanal cate ceva, chiar daca in fata unor audiente mai prietenoase si cu miza mai mica.
Toate cele de mai sus sunt valabile si pentru colega Mihaelei. Ce mai puteti face:
– propuneti-i sa va tina voua prezentarea inainte de a o sustine in fata conducerii;
– spuneti-i sincer cum vi s-a parut prezentarea. Cand dati feedback, imaginati-va prezentarea prin prisma celor din management. Poate pentru voi n-a fost prea lunga dar pentru niste top manageri care nu au rabdare s-ar putea sa nu para la fel;
– puneti-i o serie de intrebari, de la usoare la foarte grele, ca sa fie si mai pregatita pentru interactiunea cu audienta reala.
Mult succes!
Octavian Pantis este Managing Director al companiei de training si consultanta TMI Romania