„Victimele” leadership-ului autocrat
Această situaţie m-a inspirat la unul dintre trainingurile ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants – Asociația internațională a profesioniștilor în domeniul financiar-contabil și de management). Atunci, unul dintre participanţi a calificat poziţiile bazice ale sistemului piramidal drept „comode” comparativ cu vârful piramidei ce ţine totul în frâu, dar respiră un „aer” încărcat de stres şi responsabilităţi. Dar experienţa a dovedit că joburile considerate comode au şi dezavantaje, iar leadershipul autocrat este cel mai eficient când vine vorba de organizarea piramidală strictă a maselor largi de angajaţi, de raportări financiare obiective şi respectarea dead-line-urilor.
Poziţiile aflate la baza sistemelor organizaţionale autocrate sunt preferate de mulţi români care, chiar dacă aspiră să fie şefi, directori sau, mai sofisticat, manageri, sunt mai degrabă orientaţi către o poziţie temporară de “asistent manager” – uneori o altă variantă despre secretară. Mulţi optează pentru o asemenea poziţie într-un sistem autocrat, considerând că sunt de preferat avantajele „călduţ” şi „pe termen lung”. S-ar putea să fie aşa, dacă vorbim despre lipsa efortului unei supracalificări, lipsa preocupării pentru dezvoltare personală. Tendinţa va fi să păstreze un nivel minim spre mediu de complexitate a activităţii performate, dar cu evidente rezultate ale muncii, spre deosebire de alte sisteme de leadership unde eficienţa personală se pierde uneori în „peisajul” echipei sau al organizaţiei.
Totuşi, avem nevoie de persoane calificate şi supracalificate. Sunt privite ca incomode, pentru că aduc aminte celor „de la bază” de necesitatea conştientizării responsabilizării personale. Poţi rămâne pe o poziţie de secretară, administrator local sau orice altă poziţie din baza sistemelor autocrate de care depinzi… Da, am spus bine, depinzi! Pentru că sistemele autocrate, deşi aparent garantează un job pe termen lung, te pun în postura de a fi dependent. Iar un nivel prea mare de dependenţă îţi poate fi dăunător în cazul unei eventuale restructurări. Ceea ce considerai a fi comod şi de durată devine un dezavantaj. Sute de oameni care şi-au pierdut un astfel de loc de muncă au devenit… Aud cumva cuvântul „victime”?
Iată de ce susţin că un job mai „călduţ” nu este întotdeauna şi benefic. Poate că a sosit vremea învăţării acestei lecţii puţin amare. În fond, crezi că eşti pregătit să fii (doar) secretară?
Articol preluat din Revista Cariere de decembrie. Pentru detalii legate de abonare, click aici