A fi sau a nu fi MBA?
Exemple de cariere de mare succes cladite nu pe vreun MBA, ci exclusiv pe spirit intreprinzator, sunt destule in lume. E suficient sa amintesc cazul lui Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft si al lui Larry Ellison, fondatorul companiei Oracle, numarul unu si respectiv doi in topul celor mai bogati oameni de afaceri din lume. Atunci, merita diploma MBA efortul, cand nici macar nu te face expert in vreun domeniu bine determinat?
Eu cred ca Romania are nevoie de absolventi de programe MBA americane si vest-europene mai mult decat au americanii si vest-europenii insisi, si asta dintr-un motiv foarte simplu. Pentru ca economia romaneasca sa poata creste si sa poata atinge un nivel functional tipic economiilor de piata mature, are nevoie de manageri deprinsi cu stilul de lucru, mentalitatea si atitudinea caracteristice unui mediu de afaceri avansat, cu contacte in toate colturile lumii si capabili sa comunice intr-un limbaj comun oamenilor de afaceri din New York si Kuala Lumpur, din Paris si Tokio. Cu cat vor exista mai multi capabili de aceasta performanta, cu atat competitivitatea economiei romanesti va creste si cu atat atitudinea cercurilor de afaceri straine fata de Romania se va imbunatati. Pe masura ce Romania se apropie de momentul aderarii la Uniunea Europeana, abilitatea noastra de a invata regulile jocului si de a-l juca de pe pozitii de egalitate cu omologii nostri europeni devine esentiala. Poate ca un MBA facut in strainatate nu te invata prea multe lucruri, dar te invata sigur ceva: respectul de sine. Dupa un an sau doi petrecuti in campusul universitar alaturi de tineri din Statele Unite, din Germania, China, Venezuela, Marea Britanie, India sau Spania, cu care lucrezi la proiecte de grup, studiezi pentru examene sau dezbati subiecte diverse, de la afacerea Enron, la viitorul telefoniei mobile si de la parteneriatul Nissan-Renault, la razboiul din Irak, te convingi ca nu ai nici un motiv, dar absolut nici unul, sa te simti mai prejos decat ei. Daca e sa judecam lucrurile dupa media nationala la testul GMAT, romanii – ca, de altfel, majoritatea est-europenilor – stau la sectia de matematica si logica mult mai bine decat vest-europenii si americanii. E firesc sa fie asa, caci sistemul nostru educational a preferat in trecut asa-numitele stiinte exacte. Dar inteligenta, chiar iesita din comun, nu-ti asigura succesul intr-o cariera care trebuie, inevitabil, sa se desfasoare pe scena globala. Desigur ca exista MBA-uri si MBA-uri (mai pe larg despre asta intr-un numar viitor), dar acelea ale celor mai bune 30 de scoli de afaceri din lume iti vor da, in mod garantat, pregatirea si contactele necesare ca sa actionezi ca o punte de legatura intre organizatii de afaceri romanesti si straine.
Scolile de afaceri de renume pun un accent deosebit pe diversitatea culturala a programelor lor, cu alte cuvinte sunt interesate sa aiba candidati din cat mai multe tari. Asemenea scoli creeaza conditii pentru un schimb continuu de informatii si experienta intre studenti, urmarind sa formeze oameni de afaceri capabili sa lucreze cu succes oriunde in lume. Ca roman, participarea la un program MBA de acest tip iti da sansa de a-i ajuta pe colegii straini pentru care Romania inseamna Dracula si… cam atat, sa-si formeze o imagine mult mai bogata si mai apropiata de realitate.
Daca, insa, crezi cu religiozitate propaganda scolilor de afaceri si esti convins ca, o data ce ai in mana o diploma MBA, fie ea si de la Wharton sau Harvard, incepi sa incasezi salarii de milioane de dolari, dezamagirea iti va fi amarnica. MBA-ul nu te transforma peste noapte in Jack Welch sau Percy Barnevik. Sondajele arata ca mai mult de 50% dintre companiile care angajeaza absolventi de MBA cauta candidati cu experienta profesionala intre un an si patru ani, in timp ce aproximativ 40% cauta candidati cu experienta profesionala intre patru si opt ani. In opinia acestora din urma, absolventii MBA cu de la patru la opt ani de munca in spate poseda energia, experienta, profesionalismul si maturitatea care-i fac capabili sa-si aduca o contributie efectiva, sa continue sa invete si sa se dezvolte profesional si sa-si propuna teluri posibil de atins. Putine companii cauta absolventi MBA cu peste 8 ani de experienta, considerand ca acestia au atins deja maturitatea profesionala si, deci, nu mai sunt capabili de invatare si transformare. Asa incat, simplul fapt de a avea o diploma MBA nu-i spune mare lucru angajatorului, pe el il intereseaza si in ce moment al evolutiei carierei a fost obtinuta diploma. Pe de alta parte, extrem de putini absolventi MBA vor fi angajati imediat dupa absolvire pe functii de conducere. Cum majoritatea organizatiilor pun accentul nu atat pe expertiza intr-un domeniu sau altul, cat pe capacitatea de a comunica efectiv si eficient cu oamenii, ele vor dori sa testeze aceasta capacitate inainte de a acorda noilor recruti responsabilitati de conducere.
Multe organizatii internationale prefera absolventi ai unor scoli prestigioase de afaceri, considerand ca aceste scoli nu-si risca reputatia acceptand studenti mediocri. Reputatia scolii e, de obicei, mai importanta decat cantitatea si calitatea cunostintelor pe care ti le ofera ea, asa ca nu e suficient sa investesti intr-un MBA, mai conteaza si in ce MBA ai investit.
Merita retinut si faptul ca atitudinea fata de detinatorii de diploma MBA variaza de la o industrie la alta. In trecut, absolventii MBA aveau de ales intre doua destinatii principale: marile firme de consultanta si bancile de investitii, caci aproape nimeni altcineva nu aprecia valoarea studiilor MBA. Astazi, lucrurile s-au schimbat radical: organizatii de toate tipurile, in special cele care-si extind operatiunile la nivel global, resimt nevoia de a avea, pe langa specialisti in domenii bine delimitate, si generalisti cu calitati de lider si capabili de o viziune integratoare. Aceste organizatii (de talia unor BP, DaimlerChrysler, General Electric, BASF, Air Products, Ford, Cargill etc.) au programe de recrutare destinate exclusiv absolventilor MBA, incercand sa-i atraga pe cei mai capabili. Industria farmaceutica, de exemplu, angajeaza anual un numar considerabil de proaspat absolventi. Industria bunurilor de larg consum, pe de alta parte, e ceva mai conservatoare, preferand sa angajeze persoane cu experienta profesionala relevanta, nu neaparat absolventi MBA. Concluzia? E bine ca, inainte de a te hotari sa urmezi un MBA, sa iti evaluezi foarte clar obiectivele, altfel e posibil sa te trezesti ca efortul tau nu e apreciat in industria in care vrei sa lucrezi.
Si, in fine, sa nu uitam ca programele MBA nu reprezinta unica alternativa pentru cei care-si doresc o cariera in domeniul afacerilor. Aminteam in numarul trecut programele de doctorat (de exemplu, in economie), dar exista si altele. In ultimii ani, scolile de afaceri si-au diversificat portofoliul, oferind pe langa clasicul MBA si programe de masterat mai specializate, cum ar fi MSc-urile (Master of Science) in finante, comert si marketing sau resurse umane. Acestea intra in detaliu si aprofundeaza subiecte de specialitate si de ultima ora, urmarind sa formeze specialisti in domeniu. Daca, de exemplu, te fascineaza pietele financiare si te vezi lucrand in domeniul bancar pe probleme de trezorerie, atunci nu un MBA, ci un MSc in finante e pentru tine. Certificatele profesionale ar fi o alta optiune pentru cei care vor sa urmeze un domeniu precis. Acelora dintre voi care au studii financiar-contabile si-si doresc o cariera de auditori le va fi mult mai de folos un titlu de CPA (Certified Public Accountant) sau de CFA (Chartered Financial Analyst).
Asadar, la intrebarea "a fi sau a nu fi MBA?" nu se poate raspunde prin da sau nu. Raspunsul nu e unul general, ci personal, si trebuie sa vina in urma unei analize profunde a obiectivelor personale, a pregatirii, experientei profesionale, mijloacelor financiare disponibile si, nu in ultimul rand, a ofertei de pe piata MBA. Inainte de a te lansa cu capul inainte intr-un MBA intreaba-te doua lucruri: ce vrei sa obtii si care dintre sutele de programe MBA e mai in masura sa-ti ofere ceea ce-ti doresti. De aceasta a doua intrebare ne vom ocupa in numarul viitor.
Despre ce alte subiecte legate de MBA ati dori sa cititi in numerele urmatoare? Aveti intrebari legate de planurile dv. de a face un MBA in strainatate. Asteptam intrebarile dv.