Abilităţile de care ai nevoie pentru a răzbi pe piaţa muncii a viitorului, într-o singură imagine
Poate sună a paradox, însă maşinăriile nu pot înlocui empatia, discernământul, inteligenţa emoţională etc. Şi să nu uităm că nu putem automatiza fericirea şi iubirea, după cum atât de bine subliniază viitorologul Gerd Leonhard.
Dar ce te faci tu, om în câmpul muncii, când eşti bombardat de informaţii din toate părţile legate de automatizare, digitalizare, robotizare şi schimbare?
Ei bine, una dintre "soluţii" este învăţarea continuă, care te ajută să te inventezi în meseria pe care o practici deja, fără să schimbi domeniul de activitate. Sau te ajută să schimbi barca mai uşor.
Pentru cei care încă nu au o viziune cât de cât clară despre abilităţile pe care în viitor le vom scrie în CV, iată o ilustraţie care vă poate veni în ajutor.
Helene Li este Managing Director, Head of Strategic Planning, Brand & Communications, pe zona Asia-Pacific la BNP Paribas Wealth Management.
Într-o postare pe LinkedIn, ea a sumarizat abilităţile de care avem nevoie pentru a rezista pe piaţa muncii a viitorului prin această ilustraţie:
Iar cercetările de piaţă arată că ne simţim pregătiţi pentru asta. Aproape trei sferturi (74%) dintre persoanele care au participat la un sondaj realizat de PwC sunt pregătite să învețe noi abilități şi cunoștințe sau să se recalifice pentru a-şi menține șansele de angajare, văzând acest lucru ca pe o responsabilitate proprie, nu a angajatorilor.
La cercetarea de piață au participat 10.000 de persoane din Marea Britanie, Germania, India şi Statele Unite.
Raportul arată schimbarea de paradigmă în ceea ce priveşte formarea forţei de muncă şi trecerea la un sistem bazat pe învăţare continuă în perioada angajării, pentru ca lucrătorii să poată ţine pasul cu impactul tehnologiei asupra pieţei muncii.
Cei mai mulţi respondenţi (65%) sunt de părere că tehnologia va îmbunătăţi perspectivele de angajare, chiar dacă angajaţii din Statele Unite (73%) si India (88%) sunt mult mai încrezători în impactul benefic al tehnologiei în comparație cu cei din Marea Britanie (40%) şi Germania (48%).
În general, aproape trei sferturi dintre respondenți sunt de părere că tehnologia nu va fi capabilă să înlocuiască în întregime mintea umană (73%) şi majoritatea (86%) spun că abilităţile umane vor fi întotdeauna căutate pe piaţa muncii.
“Realitatea de zi cu zi i-a învăţat pe angajaţi că este important să continue să înveţe pe întreg parcursul vieţii profesionale. Potrivit raportului, 60% dintre respondenţi sunt de părere că puţini oameni vor avea locuri de muncă stabile în viitor. Oamenii trec de la paradigma unei calificări iniţiale suficiente pentru întreaga carieră, la cea a acumulării de noi cunoștințe şi aptitudini odată la fiecare câțiva ani, corelat cu dezvoltarea unor abilități personale precum managementul riscului, leadership şi inteligența emoțională”, a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC România.
În timp ce respondenții la sondaj sunt optimiști în legătură cu impactul tehnologiei, 37% dintre aceștia fiind chiar entuziasmați de viitoarea lume a muncii ca fiind una plină de posibilități, aceștia sunt îngrijorați că automatizarea va pune anumite locuri de muncă în pericol.
Tot 37% dintre respondenți sunt de părere că automatizarea le pune locurile de muncă în pericol, în creștere faţă de nivelul de 33% înregistrat în 2014. Peste 56% sunt de părere ca guvernele ar trebui să ia măsuri pentru a proteja locurile de muncă de impactul automatizării.