Academia Gheorghe Hagi, locul unde se fabrică viitorii fotbalişti de aur ai României
„Fotbalul i-a dat totul lui Gică Hagi. Când a agățat ghetele în cui, a vrut să-i întoarcă fotbalului ce a primit de-a lungul timpului, așa că s-a hotărât să investească în jucătorii tineri”, explică Ciprian Mihai, reprezentantul Academiei, motivația celui pe care românii îl supranumesc „regele”. Începutul n-a fost simplu. În primul an, activitatea sportivă s-a desfășurat pe diverse terenuri sau baze din Constanța, iar din 2010 s-a mutat în localitatea Ovidiu, la 10 kilometri de orașul de la malul mării, unde șapte hectare de câmp au fost transformate într-o școală de fotbal de ultimă generație.
Academia, care are un buget anual de un milion de euro, a plecat la drum cu grupe de juniori de la 6 până la 18 ani și cu o echipă de seniori, Viitorul, înscrisă în Liga a III-a, cu scopul de a da continuitate proiectului. Astfel, cei mai talentați juniori urmau să aibă șansa de a evolua o treaptă mai sus, ca să capete experiența meciurilor tari. După aproape opt ani, rezultatele investiției lui Hagi se văd deja: Academia a obținut 17 titluri de campioană pe țară, iar juniorii U-19 (adică cei de 18 ani, aflați în ultima perioadă a junioratului) sunt primii din România de cinci ani încoace. Asta în timp ce echipa de seniori se bate pentru primele locuri din campionatul național, cu un lot format în proporție de 70% din fotbaliști produși la Academie.
Puștii se pregătesc pe terenuri perfecte și primesc bani de la 16 ani
În condițiile în care sportul juvenil din România este ignorat atât de autorități, cât și de sponsori, ceea ce se întâmplă la Ovidiu este impresionant. „În acest moment, există opt terenuri în stare perfectă. Patru dintre ele de dimensiuni clasice (105 metri lungime și 65 lățime); trei de iarbă și unul sintetic. Mai avem un teren de iarbă de dimensiuni reduse (60 de metri lungime și 40 lățime), destinat categoriei de vârstă 11–12 ani, și încă trei sintetice, tot pentru grupele de pitici ale Academiei. Urmează să fie gata și cel de-al nouălea teren, tot unul sintetic”, spune Ciprian Mihai.
Condițiile sunt comparabile cu cele de la marile școli de fotbal din Occident. Dacă juniorii până în 12 ani plătesc o taxă lunară de 120 de lei, de la 13 ani în sus începe o triere serioasă. Sunt păstrați la Academie, în regim full-time, cei mai buni puști, cărora clubul le oferă tot ce au nevoie: cazare, masă, școală și antrenamente la cel mai înalt nivel. „Academia a fost gândită în așa fel încât să găzduiască 66 de fotbaliști, câte 11 pentru fiecare categorie de vârstă, de la 13 ani până la 18. Practic, avem câte o echipă pe grupă, iar fiecare dintre cei 11 evoluează pe posturi diferite. Avem câte un portar, un fundaș dreapta, un fundaș stânga șamd”, explică reprezentantul Academiei.
Cei 66 de juniori aleși pe sprânceană sunt cazați, de regulă, la un hotel din Constanța, închiriat exclusiv de către Academie. Ei ajung zilnic la Ovidiu cu autocare puse la dispoziție de club, iar unii dintre ei sunt chiar plătiți pentru ceea ce fac. Nu încasează sume considerabile, dar măcar simt că eforturile lor sunt apreciate. „Cei de peste 16 ani primesc burse de merit, stabilite în funcție de valoarea jucătorului, așa cum este considerată de club. E vorba despre circa 200 de euro pe lună”, afirmă Ciprian Mihai.
Gică Hagi îi urmărește îndeaproape pe juniori. Îi cunoaște personal pe toți și se interesează mereu de progresul fiecăruia. În ultima vreme, e prins cu echipa de seniori, pe care chiar el o antrenează. Dar, în măsura în care-i permite timpul, vine la ședințele de pregătire și se implică în dezvoltarea puștilor.
Școala rămâne importantă în viața juniorilor de la Academia sportivă
Programul juniorilor de la Academia Gheorghe Hagi este unul strict, iar tinerii sunt încurajați să nu neglijeze școala în goana după performanță sportivă.
Astfel, puștii se trezesc dimineața devreme, iau micul dejun la hotel, după care sunt transportați la școala din Ovidiu, cu autocarele. Academia are o colaborare cu o școală generală și cu liceul din Ovidiu, unde au fost înființate inclusiv clase vocaționale de fotbal. De doi ani, juniorii lui Hagi învață cu toții în aceeași clasă, deci nu mai stau laolaltă cu ceilalți copii din localitate.
La sfârșitul orelor, puștii sunt preluați cu autocarul, duși înapoi la hotel, unde iau masa și, după o scurtă pauză de odihnă, merg la antrenamentul zilnic. Apoi se întorc la hotel, unde petrec o oră cu doi pedagogi angajați de club, care îi veghează și îi ajută cu temele. Practic, orarul zilnic este atât de aglomerat, încât juniorilor nu le mai rămâne timp pentru activități extra, care i-ar putea distrage de la țelul pentru care se află acolo: să ajungă fotbaliști de top.
Juniorii mai mari – cei de la clasele vocaționale – au uneori chiar două antrenamente pe zi. „Ei nu se duc la orele de fotbal de la liceu, ci se antrenează la club. De obicei, asta se întâmplă o dată sau de două ori pe săptămână, lunea sau marțea. Nu-i indicat să-i antrenezi intens întotdeauna, așa că, spre sfârșitul săptămânii, ședințele de pregătire scad în intensitate. Vine weekendul, când se joacă meciurile oficiale, iar jucătorii au nevoie de prospețime”, explică Ciprian Mihai.
Modelul Ajax Amsterdam – toate grupele de vârstă joacă în același sistem
Antrenorii de la Academie sunt în mare parte constănțeni, iar salariile lor se învârt între 800 și 1.000 de euro, în funcție de grupa de vârsta pe care o pregătesc. Gică Hagi a gândit aceste sume – mult peste media din fotbalul juvenil din România – pentru a le oferi antrenorilor confort material, cât să nu fie tentați să cedeze, de exemplu, la presiunile unor părinți care vor să-și promoveze copilul, în ciuda faptului că acesta nu merită. Astfel, antrenorilor nu le rămâne decât să fie obiectivi și să se ocupe de pregătirea tinerilor.
Una dintre caracteristicile esențiale ale Academiei este că absolut toate grupele de juniori evoluează în același sistem de joc: 4–3–3, pe modelul celebrei școli de fotbal a clubului olandez Ajax Amsterdam. Avantajul acestui detaliu este că, în momentul în care un jucător talentat e prea avansat pentru categoria lui de vârstă, acesta se mută la o grupă superioară, fără să aibă probleme de adaptare. În plus, programul antrenamentelor este gândit în așa fel încât toți juniorii, de la toate categoriile de vârstă, să lucreze săptămânal la aceleași sarcini. La fiecare început de săptămână, directorul tehnic al Academiei are o discuție cu antrenorii și împreună decid ce aspecte ale jocului vor fi pregătite în acea săptămână.
Cum sunt selectați cei mai talentați copii din țară, de la Cluj la Drobeta-Turnu Severin
Ca să fie siguri că selectează crema fotbalului juvenil din România, cei de la Academie lucrează cu scouteri din întreaga țară. Selecția puștilor de peste 13 ani nu este limitată în niciun fel. Există generații în care regăsești trei jucători din Cluj sau patru din Drobeta-Turnu Severin, dar Academia a avut chiar și un puști venit din Macedonia. Boban Nikolov a ajuns la Ovidiu în 2010, pe când avea 16 ani, a absolvit junioratul și a ajuns să joace pentru echipa de seniori, în prima ligă, înainte să fie vândut la Vardar Skopje, campioana Macedoniei.
În schimb, grupele de juniori de până la 12 ani sunt formate exclusiv din copii proveniți din județul Constanța. Ciprian Mihai explică de ce: „La vârsta aceasta e greu să-i rupi pe cei mici de părinți și să-i lași să se descurce singuri, chiar dacă le oferi toate condițiile”. Astfel, micuții de până în 13 ani se antrenează la Academie, dar nu sunt încadrați în acel program full-time destinat juniorilor mai mari. După antrenamente, copiii se duc acasă. Din această cauză, mulți puști sub 13 ani se pregătesc la Academie. „Avem câte 20–30 la fiecare grupă de vârstă de până în 13 ani. Pentru cei între 6 și 9 ani se fac selecții constant, de trei ori pe săptămână – lunea, marțea și joia. De la 9 la 12 ani, selecțiile au loc de trei ori pe an.”
Mulți părinți se înghesuie la aceste selecții, dar puțini copii sunt îndeajuns de talentați încât să fie primiți la Academie. „Vin aproximativ 50 de copii, dintre care rămân la noi doar unul sau doi. Nu înseamnă că restul nu-s buni, ci doar că nu se încadrează în cerințele noastre”, adaugă reprezentanții Academiei Gheorghe Hagi.
Brand care devine cunoscut în Europa
În ultimii doi ani, Academia a devenit un nume și la nivel european, prin participarea echipei de seniori în UEFA League și a celei de juniori în UEFA Youth League, echivalentul Ligii Campionilor.
Anul acesta, puștii lui Hagi au ajuns între primele 16 echipe de pe continent. „Am eliminat echipele similare ale lui Șerif Tiraspol, F.C. Zürich și F.C. Copenhaga, dar am pierdut în optimile de finală cu F.C. Porto. Am avut ghinionul să jucăm meciul în deplasare, în luna februarie, când în Portugalia erau 20 de grade, iar noi veneam de la -10. Dar am învățat multe după această experiență”, povestește reprezentantul Academiei.
În perioada următoare, urmează să fie finalizată și construcția hotelului din baza aflată la Ovidiu, iar juniorii cazați momentan la Constanța se vor muta mai aproape de terenurile de antrenament. În același corp – care este deja ridicat, închis cu geamuri și mai trebuie doar compartimentat – va funcționa și sediul clubului, care momentan este înregistrat la Constanța. „Construcția este sistată, din păcate, de un an de zile, pentru că echipa de seniori, care a evoluat mulți ani la Chiajna, a fost obligată de regulamente să joace la Constanța. Cum în orașul de la malul mării nu mai există niciun stadion care să se ridice la cerințele primei ligi, am transformat terenul principal al Academiei, prevăzut inițial pentru juniorii mari, într-unul capabil să găzduiască partide la nivel înalt. S-au construit tribune pentru spectatori, o tribună oficială, vestiare și toate accesoriile necesare”, punctează Ciprian Mihai.
Obiectivul pentru viitor al Academiei Hagi nu este un secret: „Vrem să producem jucători de calitate, cel puțin de valoarea primei ligi din România, pe care să-i vindem. Dorim să ne autofinanțăm și să trăim din vânzarea de fotbaliști. În același timp, ne bucurăm că echipa de seniori se descurcă bine în prima ligă și va evolua, în toamnă, în cupele europene”. În cei șapte ani de existență, Academia a vândut deja câțiva jucători, în țară și în străinătate, pe sume importante: Cristi Manea, fiul lui Gică Hagi – Ianis –, Gabi Iancu, Aurelian Chițu şi Răzvan Marin, transferat în Belgia pentru aproape două milioane de euro chiar în iarna acestui an.
„Avem și alți jucători promițători, ca Florin Coman sau Carlo Casap – vârfurile generației 1998. Dar nu știi niciodată cum se dezvoltă juniorii și care dintre ei vor face pasul spre fotbalul mare”, spune Ciprian Mihai. Înainte de toate, esențial pentru viitorul puștilor este să beneficieze de condiții prielnice pentru a progresa. Iar Academia Hagi, spre deosebire de majoritatea centrelor sportive care abia supraviețuiesc în România, le oferă juniorilor tot ce au nevoie pentru performanță.
Articol preluat din numărul 237/mai 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici