Am MBA, deci merit mai mult!
Potrivit unui studiu publicat in raportul TopMBA.com Recruitment and Salary Trends 2007 pe Europa si SUA al QS, fata de anul trecut, salariile angajatilor absolventi ai unui MBA au crescut mult mai rapid, spre deosebire de cele ale angajatilor fara un master in business administration, doar cu experienta in domeniu.
Consultanti bine platiti
Raportul TopMBA.com Recruitment and Salary Trends 2007 confirma faptul ca in numeroase sectoare de activitate, posesorii de MBA sunt cel mai bine platiti angajati. Astfel, potrivit raportului, in consultanta, banking si industria media/divertisment, candidatilor absolventi de MBA li se acorda salarii care depasesc 90.000 de dolari pe an. Spre deosebire de aceasta categorie, angajatii cu o experinta in domeniu de patru ani, dar fara o diploma MBA au salarii situate in jurul a 50.000 de dolari in industria media, 66.000 in domeniul financiar-bancar si aproximativ 70.000, in consultanta. In industria Telecom si High Tech, sectorul public si al energiei, un posesor de MBA poate avea un salariu situat in jurul a 80.000 de dolari, spre deosebire de un angajat cu experienta, care obtine cu aproximativ 20.000 dolari mai putin.
De ce in banking?
Potrivit participantilor la acest studiu, cel mai mare salariu acordat unui proaspat absolvent de MBA, activ in sectorul bancar, este situat in jurul sumei de 145.000 de dolari. La polul opus se afla salariile de doar 20.000 de dolari, valabile pentru piete emergente precum Romania sau Kazakhstan. In prezent, lupta pentru talente se da si intre institutiile bancare si firmele de consultanta, acestea din urma incercand sa obtina si sa retina forta de munca oferind salarii considerabile. Chiar si asa, se pare ca cei mai multi posesori de MBA sunt atrasi de domeniul bancar datorita bonusurilor care se acorda in acest sector. Potrivit studiului, in anul 2007 bonusurile au avut valori situate in jurul sumei de 46.000 de dolari, usor scazute fata de cele inregistrate in 2006, respectiv de 55.000 de dolari. Un alt aspect pe care il iau in calcul absolventii de MBA care opteaza pentru o cariera in banking este dezvoltarea continua caracteristica acestui domeniu. In ceea ce priveste aceasta tendinta de migrare spre sectorul financiar-bancar, Sebastian Munteanu, Program Manager al Professional MBA Project & Process Management din cadrul WU Executive Academy din Viena, este de parere ca exista doua categorii de motive. Pe de o parte, este vorba despre media salariilor in sectorul bancar, care este mai mare decat media salariala a altor sectoare, un MBA contribuind la cresterea unui nivel salarial deja ridicat. Pe de alta parte, banking-ul, alaturi de media si consultanta, sunt domenii foarte flexibile, unde un proces imbunatatit de management se traduce prin servicii mai bune catre client si, in consecinta, printr-o cifra de afaceri crescuta.
MBA-ul la romani
Se pare ca tot mai multe companii multinationale, aflate si pe piata romaneasca, solicita candidatilor pentru functii de top management si o astfel de diploma. Sebastian Munteanu a observat la nivelul companiilor mari din Romania, in special cele din top 100 (n.r. dupa cifra de afaceri) ca in top managementul respectivelor companii exista cel putin doua sau trei persoane cu pregatire de tip MBA. "Chiar daca un MBA nu garanteaza o pozitie de top, el este cu siguranta un element de diferentiere fata de marea majoritate a celor care au doar o diploma de licenta. Cred ca cel mai bun etalon pentru a masura calitatea unui program de tip MBA este si faptul ca, cel putin in programul nostru, sunt inscrisi si asa numitii free-lanceri, persoane care au nevoie de expertiza si cunostintele transmise mai mult decat diploma in sine", completeaza Sebastian Munteanu.
Teoria selectiei sexuale si MBA-ul
George Butunoiu a descoperit o legatura originala intre procesul de recrutare pe baza de MBA si cel al selectiei sexuale. Daca aveti destula imaginatie, incercati sa va inchipuiti ca femela este firma, sex-ul este job-ul, iar masculul este candidatul. George Butunoiu este de parere ca daca studiem teoria selectiei sexuale si, apoi, schimbam cativa termeni-cheie cu termeni din domeniul recrutarii pozitiilor de top vom observa ca modelul functioneaza, in continuare, perfect, ca si cand nimic nu s-ar fi schimbat acolo. "In teoria selectiei sexuale exista un principiu, cel al semnalului costisitor (SC) care spune ca femelele sunt atrase si dau prioritate la imperechere masculilor care afiseaza unul sau chiar mai multe SC puternice (greu de obtinut/produs), credibile, distinctive etc. Astfel, un MBA este un exemplu perfect de SC suficient de costisitor cu toate atributele descrise mai sus, inclusiv costul propriu-zis", sustine George Butunoiu.
In ceea ce priveste tendinta companiilor din Romania de a solicita candidatilor pentru pozitiile de top si o diploma MBA, George Butunoiu considera ca puterea de "imperechere" a unui angajat va disparea odata cu diminuarea caracterului "costisitor" al unui astfel de MBA (din ce in ce mai usor de obtinut, mai ne-distinctiv etc.). Cu alte cuvinte, specialistul considera ca oricand va aparea altceva si mai atractiv, se va muta focusul de pe "a avea un MBA" pe "a avea un MBA costisitor". In concluzie, Butunoiu considera ca avantajele folosirii MBA-ului ca simbol si nu ca beneficiu direct sunt cat se poate de reale si de puternice.Prin urmare, poate sa fie o investitie profitabila, care iti garanteaza o "imperechere" pe cinste.
Pana la urma nu putem sa spunem exact daca un MBA iti garanteaza o pozitie de top, insa este cu siguranta o metoda eficienta de a te scoate din multime. Pe o piata care, simultan sufera de lipsa de personal, dar face recrutari masive, un MBA ajuta un angajator sa se decida mai repede. Iar daca MBA-ul este "de cinci stele" cu atat mai bine…