Cine câștigă competiția cu Bucureștiul pe piața muncii?
Diferențele pe harta pieței muncii apar din ce în ce mai vizibile. Auzim cu toții despre cât de multe companii fac angajări în diverse orașe, dar mai ales despre cât de greu găsesc angajați aceste companii, precum și despre cât de mult au crescut salariile în provincie. Acesta nu este doar un buzz mediatic, și nu sunt exagerări, după cum spune Oana Botolan Datki, SEE Managing Partner Consulteam. Chiar se schimbă mult de la un an la altul nivelul salariilor și rata ocupării și, respectiv, a dezvoltării economice din multe zone din țară.
„De câteva trimestre, cercetările noastre evidențiază că regiunea Vest nu mai este fruntașa angajărilor, fiind surclasată de regiunile Centru și Nord-Vest (Sibiu, Brașov, Cluj) ca efervescență a activității de angajare‟, spune Ileana Ciochină, Regional Manager, Manpower – brand ManpowerGroup. Planurile angajatorilor sunt însă în continuare pozitive, iar perspectivele pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă, mai ales în Timișoara, sunt optimiste. Ileana Ciochină explică însă că, precum și în alte orașe din provincie, lipsa forței de muncă rămâne una din principalele probleme ale angajatorilor din regiune, deficit exacerbat de situația favorabilă de business, în care companiile concurează pentru talentele disponibile.
Iașiul, dezvoltare fulminantă în IT
În ceea ce privește Moldova, orașul Iași are în continuare avantajul de a fi un centru universitar prestigios, iar absolvenții universităților din localitate, mai ales pe profil tehnic, sunt din ce în ce mai bine pregătiți. Aceste facultăți tehnice furnizează anual peste 1.500 de potențiali angajați, de care numeroși angajatori sunt interesați, mai ales atunci când demarează sau extind un business. „În ultimii doi ani, orașul a cunoscut o dezvoltare fulminantă pe acest segment, numărul angajaților din IT&C dublându-se. Pe piață persistă însă o diferență semnificativă între cerere și ofertă‟, spune Sabina Cănănău, Workforce Solutions Consultant, Experis – brand ManpowerGroup.
Informația este confirmată și de Oana Botolan Datki, care spune că a fost de curând la Iași la o conferință de resurse umane și i s-a confirmat ce bănuia – numărul companiilor este în creștere, piața IT este în creștere, nivelul angajărilor este în creștere și deci, și nivelul salariilor este în creștere. De exemplu, pentru anumite profile, pentru care competiția este acerbă, există avantajul de a putea reloca candidați din Republica Moldova, care sunt interesați de posibilitățile de carieră în România, atât la nivel de junior, cât și la nivel de senior. În schimb, pentru relocări interne, orașul este mai puțin atractiv decât Bucureștiul sau Clujul.
Pe de altă parte, Sabina Cănănău explică faptul că, dincolo de potențialul de candidați, piața din Iași este interesantă datorită costurilor relativ mai mici, atât în privința logisticii (chirii birouri, spații), cât și în privința salariilor, diferențele față de alte orașe din țară putând ajunge la circa 10-15%.
Salariile, diferențe de la job la job
Lucrurile au fost asemănătoare și în Cluj, devenit, nu peste noapte, un Silicon Valley local. În fapt, singurul lucru general valabil pentru aceste orașe este faptul că ele cresc foarte mult, sunt multe companii care au deschis centre, dar și investitori mai mari sau mai mici care au ales alte locații în afara Bucureștiului deja de câțiva ani buni. „În consecință, se întâmplă ceea ce vedem în alte țări din Europa de Vest, respective salariile au niveluri extrem de variate de la o locație la alta, fără o logică comună‟, adaugă Oana Botolan Datki. Mai exact, nu se poate spune că în Cluj salariile sunt mai mici decât în București cu 5% la orice nivel sau tip de post. Ci că pentru anumite posturi salariile sunt mai mici cu 5%, iar pentru alte posturi sunt chiar mai mari cu 5% sau 10%, după cum spune specialistul Consulteam.
Este o consecință logică, de altfel, determinată de cerere și ofertă. De exemplu, un manager din Iași va avea salariul la fel de mare ca unul din Cluj, deși un specialist va avea salariul mai mic în Iași cu aproximativ 6%.
Potrivit Oanei Botolan Datki, în continuare Bucureștiul are în medie cel mai mare nivel salarial, dar în domeniul IT au început să se schimbe lucrurile destul de vizibil. Un developer senior va avea un salariu mai mare cu până la 15% în Cluj față de București, deși colegii lui de pe nivel de entry sau nivel mediu vor avea salarii mai mici cu 20-30%. La o analiză statistică, pentru posturile de execuție din producție, Bucureștiul conduce detașat, urmat de Constanța și apoi zona de Vest (Timișoara), Cluj și Iași. Pentru nivelul de specialist, tot Bucureștiul este la distanță, urmat de Vest la egalitate aproximativă cu Clujul, Iașiul și Constanța. La nivel de management, diferențele nu mai sunt atât de mari, ajung la maxim 17% pentru București, urmat de Cluj, Timișoara și Iași.
Sunt de punctat și unele tendințe de dată recentă, după cum spune Ileana Ciochină, Regional Manager, Manpower: „dacă regiunea Vest, mai ales Timiș, era până de curând un pol pentru activitatea de producție, dar și pentru telecomunicații și tehnologie, în ultimii doi ani a început să se dezvolte mai accentuat și sectorul de servicii, care captează o parte din candidații disponibili pe piață‟.
În fapt, până în momentul în care Timișoara va deveni oficial Capitala Culturală Europeană mai sunt circa patru ani, dar este de așteptat ca tendința de business de până atunci să fie ascendentă, cu prognoze de angajare încrezătoare, optimiste, alimentate de posibilitatea de atragere de finanțări comunitare.