Florin Simon, antreprenorul care umple cămările românilor din Italia cu produse româneşti
Florin Simon a urmat cursurile Liceului de matematică-fizică „George Bacovia” din Bacău, iar odată cu căderea regimului comunist a făcut o alegere destul de riscantă: a renunțat la ideea de a merge la facultate pentru a deveni întreprinzător, cu visuri şi idealuri care, la vremea aceea, pentru alţii, păreau imposibile. „Aveam o dorinţă foarte mare de a-mi atinge ţelurile, încât nu renunţam niciodată şi nu mă dădeam niciodată în lături de la tot ceea ce mi se părea că este o oportunitate.”
Până în anul 1996 a încercat diferite activităţi comerciale în Bacău, dar avea să-și dea seama „că lucrurile nu merg în direcţii juste și că piedicile sunt foarte mari”, aşa că în acelaşi an s-a hotărât să plece în Italia.
Simon a ajuns la Roma în septembrie 1996. „A urmat o perioadă de acomodare extrem de grea. Neavând niciun fel de document valabil, despre muncă nu putea fi vorba, plus că eram şi fără familie, pe care o lăsasem acasă, mă refer la soţie şi la un copil de un an.”
După ce și-a găsit de muncă în construcţii și s-a acomodat, la șase luni de la plecarea din țară a reușit să își aducă soţia alături şi lucrurile au început să se schimbe. Meserie a fost nevoit să înveţe singur, să o practice şi să se perfecționeze singur. În anul 2000 își deschidea o societate de restaurări de apartamente, iar în anul 2005, primul magazin de produse româneşti la Roma.
„Aceste experienţe dovedesc că prin sacrificiu şi o dorinţă maximă de a reuşi, implicându-te total din punct de vedere emoţional, chiar dacă nu ai mai făcut niciodată acel lucru, cu trecerea timpului reuşeşti să ai performanţe la care niciodată nu te-ai fi gândit. Vă spune o persoană care a realizat şi a trăit pe propria piele toate aceste experienţe.”
În 2006, la un an după deschiderea magazinului, Florin Simon și soţia înființau Roma…nia, firmă care se ocupă cu importul şi distribuţia produselor tradiţionale româneşti pe tot teritoriul Italiei. „Este o societate care are menirea să promoveze produsele românești în Italia, dar şi de a asigura românilor care trăiesc acolo, în afară de o calitate deosebită a mărfii, toată gama de produse alimentare româneşti necesară traiului de zi cu zi.”
Vara aceasta, în luna august, Florin Simon a deschis supermarketul Egàl despre care speră să devină „mândria şi emblema supermarketurilor româneşti pe meleaguri străine”. Cu o suprafaţă de 650 mp este primul supermarket dintr-o reţea pe care speră să o dezvolte în următorii trei ani şi care dă posibilitatea tuturor celor care ţin la calitate şi la mândria de a fi români să îl viziteze şi să facă cumpărături.
„Şcoala vieții este într-adevăr cea mai importantă, e păcat însă că, în momentul când ai acumulat-o, a trecut deja cel puţin jumătate din viaţă.”
Secretul reușitei sale? „Când am deschis magazinul în 2005, îmi aduc aminte că veneau persoane care mă întrebau cum am făcut, dacă aş putea să-i ajut şi pe ei cu o informaţie pentru deschiderea unui magazin. Atunci mi-am dat seama că, în momentul când vor deschide magazinele, vor avea nevoie de marfă. Cine le va da acea marfă?” Într-adevăr, la un an distanţă, la Roma s-au deschis 60 de magazine cu produse româneşti. „Eu deja făcusem pasul, aveam un depozit şi posibilitatea de a le distribui marfă. Important este pentru un antreprenor să aibă intuiţie, curaj, să fie corect, restul vine de la sine.”
„Traiectoria pe care o parcurgi în decursul timpului nu depinde numai de tine. Trebuie să te pliezi şi să o reglezi în funcţie de parteneri, furnizori, colaboratori şi toţi cei care fac parte din nucleul de persoane pe care tu l-ai ales. Sigur ai putea schimba ceva, dar când îţi dai seama deja e prea târziu şi încerci să te adaptezi de aici încolo”.
Perioada actuală este foarte dificilă pentru toţi, dar Florin Simon poate garanta că şi acum 20 de ani era la fel pentru cine ar fi vrut să-şi deschidă propria afacere. „Astăzi poate sunt oportunităţi mai bune ca în trecut, dar trebuie voinţă în primul rând, sacrificiu şi să te înconjori de persoane corecte, care să te sprijine.”
În urma experienţei pe care a acumulat-o în aceşti 27 de ani, Simon poate oferi un sfat competent tinerilor care vor şi fac eforturi să urmeze o facultate: nimeni, niciodată, nu va reuşi să vă fure ceea ce aţi studiat şi ceea ce veţi reuşi să puneţi în practică. Se ajunge la un moment dat la un punct unde veţi fi nevoiţi să fiţi ajutaţi de persoane pregătite foarte bine profesional pentru a putea continua. De ce nu aţi fi voi cei care să vă gestionaţi propria afacere?