Galleria Arad, un efort de cursă lungă
Deşi din loc în loc se mai şterge o vitrină şi se retuşează un ultim detaliu, scările rulante şi lifturile funcţionează, iar la cafenele scaunele se aşază ordonat în jurul meselor. Peste numai două ore arădenii vor da năvală pentru prima dată în Galleria Arad, unde vor lua o porţie de aer condiţionat, vor sta la o cafea şi, de ce nu, poate vor face câteva cumpărături la preţuri promoţionale.
GTC România şi-a început activitatea în anul 1999 şi de atunci a construit aproape un milion de metri pătraţi împărţiţi în clădiri de birouri, centre de afaceri şi comerciale, centre de distracţii şi rezidenţiale. Dezvoltatorul, înfiinţat în anul 1994 la Varşovia, are în portofoliul românesc proiecte notabile, precum American House, City Gate sau Rose Garden, şi este fără îndoială unul dintre principalii constructori de malluri din România, având în acest moment patru în funcţiune. Totuşi, 6 octombrie 2011 este o dată la care puţini s-ar aştepta să fie potrivită pentru inaugurarea unui nou centru comercial, mai ales într-un oraş de provincie, unde deja funcţionează un alt mall încă din anul 2008.
Shimon Galon, un veritabil strateg
La 10 dimineaţa Galleria Mall şi-a deschis porţile pentru public şi arădenii nu s-au lăsat aşteptaţi. De la etajul unu dezvoltatorii priveau mulţumiţi către şirurile de oameni care se repezeau dezorientaţi în noua clădire. În ziua deschiderii, Shimon Galon, şeful GTC România, a luat mallul la pas, s-a aşezat la întâmplare la masa unor arădeni şi s-a plimbat peste tot, vrând parcă să observe comportamentul vizitatorilor. Apoi a luat prânzul alături de o mică parte a angajaţilor săi, confirmând faptul că succesul GTC România stă în politica de resurse umane a companiei. „Să deschizi un centru comercial de 35 000 de metri pătraţi în această perioadă deloc simplă, într-un oraş secundar din România, arată că avem mult curaj şi putere“, spune el. Galon este un tip scund şi corpolent, care îţi lasă impresia că se pricepe la construcţii şi afaceri în aceeaşi măsură cât se pricepe la psihologia omului de rând. Pentru el, mallul nu este doar un loc unde te duci să-ţi faci cumpărăturile, ci este chiar destinaţia unui stil de viaţă cu care te obişnuieşti în timp. „Mulţi oameni vin la mall, beau o cafea, se plimbă puţin, apoi pleacă şi îşi fac cumpărăturile tot la magazinul de lângă bloc. Ieşitul la mall este un stil de viaţă şi durează până când oamenii se obişnuiesc cu el,“ declară el.
Mallul, un stil de viaţă
În Galleria Arad poţi să faci sport într-o sală de fitness despre care am aflat că este cea mai mare din Europa. Probabil foarte mândri de acest detaliu deloc neglijabil, 1 200 de arădeni s-au înghesuit să-şi facă abonament la sala de forţă încă din primele zile. Tot în mall poţi merge la cinema,
într-una din cele opt săli de ultimă generaţie operate de Cinema City, poţi socializa la cafenele sau poţi lua masa la unul dintre cele 12 restaurante. Copiii au şi ei parte de distracţie în locuri special amenajate, la fel ca şi împătimiţii jocurilor de noroc. Totuşi, investitorii se aşteaptă ca lumea să iasă şi cu o sacoşă sau mai multe de cumpărături.
Ne ţinem de mână şi trecem criza
Povestea noului mall din Arad a început pe 12 februarie 2007, într-o perioadă în care bula imobiliară era bine mersi, la peste un an distanţă de începutul crizei financiare. S-a achiziţionat terenul, s-a întocmit proiectul şi pe 2 februarie 2008 au început lucrările. Însă în mai 2010 compania de construcţii însărcinată cu ridicarea impresionantului edificiu de geometrie triunghiulară a intrat în insolvenţă, iar GTC România s-a temut că investiţia ar putea fi compromisă. A fost un moment dificil, mai ales că structura de rezistenţă a clădirii era aproape gata. Existenţa mallului a luat o nouă turnură în momentul când lanţul de hipermarketuri Cora a încheiat contractul cu GTC. Din acel moment au apărut noi contractori pentru terminarea construcţiei şi spaţiile de închiriere s-au ocupat relativ repede, în proporţie de 99%. Contractul cu lanţul Cora a atras după sine noi cerinţe. Hipermarketul a avut nevoie de 9 000 de metri pătraţi la parterul clădirii, unde spaţiile erau deja organizate. S-a demolat şi s-a reamenajat spaţiul special pentru Cora, la un preţ de închiriere mai mic. Şi grupul Inditex şi-a schimbat abordarea în Galleria Mall. Dacă în alte locuri Inditex, cu brandurile Zara, Bershka, Stradivarius şi Pull&Bear, şi-a împrăştiat retailerii în locuri diferite, la Arad au preferat să stea unul lângă altul.
Strategia GTC
Dezvoltatorul GTC s-a adaptat din mers noilor condiţii de piaţă post 2008 şi a ştiut să-şi ţină oamenii aproape. Pentru că, aşa cum ne-a mărturisit şeful GTC, în Real-estate nu se mai dau lovituri. Banii se fac dacă îţi faci planuri de lungă durată. Este o perioadă în care retailerilor din centrele comerciale nu le merge grozav, astfel încât dezvoltatorii îi urmează îndeaproape. Soluţia, din punctul de vedere al GTC, este ca băncile, proprietarii şi chiriaşii să se ţină unul pe celălalt de mână. Dacă unul dintre ei ar ieşi din joc, întreaga înţelegere ar fi în pericol.
„Nu suntem filantropi! Venim aici să facem bani. Însă un zid se construieşte cărămidă cu cărămidă. Real-estate nu este un domeniu în care dai o lovitură şi pleci mai departe“, explică Galon. „Am cumpărat multe terenuri pe care nu le vom vinde, pentru că va veni ziua când vom construi pe ele.“
Cum aducem oamenii la mall
Pe lângă hipermarketul Cora, Cinema City şi toate celelalte atracţii pe care le oferă Galleria Mall, dezvoltatorul GTC a fost foarte inovativ în momentul când s-a gândit să ofere spaţiu autorităţilor locale din Arad.
„Aveţi nevoie de paşaport, veniţi la Gallerie! Aveţi nevoie de permis de conducere, tot la Gallerie, spune Galon.“ Desigur, cele două sunt doar unele dintre serviciile pe care autorităţile le oferă cetăţenilor din Arad, aşa că şi cei care stau departe de malluri, pentru că nu le place aglomeraţia, vor fi nevoiţi să treacă din când în când pe acolo. Mallul este situat pe Calea Aurel Vlaicu, o locaţie cu acces facil prin intermediul mijloacelor de transport şi privilegiată pentru că este punct de legătură dintre România şi Ungaria, deci dintre România şi Europa. Galleria Mall oferă 1300 de locuri de muncă pentru arădeni şi este din luna octombrie cel mai mare angajator din oraş. Desigur, dezvoltatorul se bucură din plin de acest statut şi îi place să creadă că şi angajaţii săi vor fi tentaţi să cheltuie o parte din banii pe care îi câştigă tot în mall.