Orașul, ca un ecosistem: Mobilitatea urbană, în viziune româno-franceză
Camera Franceză de Comerț, Industrie și Agricultură în România (CCIFER) a a mobilizat savoir-faire-ul francez, public și privat, prezent în România sau provenind din Franța, municipalități române și franceze, pentru un schimb de experiențe în jurul conceptului integrat de oraș durabil: mobilitate, infrastructuri urbane, finanțări europene.
Astfel, evenimentul organizat de către CCIFER marți, 15 mai, respectiv conferința “Orașe durabile – Cum reușim tranziția ” în parteneriat cu Ambasada Franței în România a avut în principal scopul de a contribui la rezolvarea provocărilor complexe generate de orașul durabil. Acest eveniment încheie Caravana Mobilității, un ciclu de conferințe organizate de CCIFER la Iași, Cluj- Napoca, Timișoara și Sibiu, în timpul cărora primăriile, companiile și societatea civilă au discutat despre ultimele proiecte de mobilitate urbană și soluții de dezvoltare a unui oraș durabil.
“Companiile membre CCIFER au expertiza și dorința de a promova soluții durabile și ecologice care pot fi ingredientele unei tranziții de succes. Demersul nostru de astăzi s-a axat pe cele trei dimensiuni ale unui oraș durabil : un oraș care se menține în timp și care are capacitatea de a se redefini ; un oraș care oferă o calitate de viață bună în orice moment locuitorilor săi, ținând cont de constrângerile de proximitate și mobilitate, și un oraș unde se pot crea legături adevărate cu autoritățile locale. Ne dorim astfel să fim un facilitator între societățile membre, orașe și toți actorii implicați pentru a garanta tranziția către un oraș durabil”, a declarat Adriana Record, Director executiv CCIFER.
În deschidere, atât Michèle Ramis – Doamna Ambasador al Franței în România, cât și invitatul special de la Ministerul francez al Tranziției ecologice și solidare și al Coeziunii Teritoriilor, Hervé Boisguillaume au vorbit despre instrumentele politicii franceze pentru orașe durabile și inteligente. Acestea se bazează pe ideea că trebuie să construim împreună orașul, ca un ecosistem. Toți actorii interesați, publici (stat, regiune, oraș) și privați (companii, firme de studii, ONG-uri, bancheri), dar și locuitorii, trebuie să se asocieze la reflectarea planificării orașului și dezvoltarea proiectelor. În acest sens în cadrul conferinței s-au desfășurat paneluri dedicate mobilității, infrastructurii urbane, fondurilor europene pentru proiecte de dezvoltare durabilă ș.a.
Lazlo Borbely – consilier de stat la Cabinetul prim-ministrului şi coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă a subliniat importanța celei mai mari provocări a omenirii – orașul durabil și a evidențiat necesitatea ca oamenii să înțeleagă că lucrurile nu se fac singure, lansând provocarea de a ne întreba în fiecare zi “Ce am făcut noi azi pentru a avea o viață durabilă?“.
Accent pe rolul cetățenilor
Panelul dedicat municipalităților, cu reprezentanți din București, Iași, Timișoara, Reșița, dar și Clermont-Ferrand (Franța), a aratat că orașele se pot transforma, ambițiile locale fiind puternice. Iar experții companiilor firmelor franceze și române prezente au prezentat soluțiile lor, care pot realiza tranziția spre un oraș durabil pornind de infrastructuri urbane durabile.
Mobilitatea este o parte integrantă a orașului durabil prin masina conectată, masina electrică, transport urban electric, pneuri vizionare si solutii telematice și multe altele. Chiar dacă unele dintre aceste “lucruri” sună de domeniul science fiction pentru România, care desigur mai are multe de învățat, în cele din urmă ne vom adapta realităților durabile prin ideile, soluțiile vizionare de care nu ducem lipsă, dar care își rostuiesc încă aplicabilitatea.
În 14 mai, CCIFER împreună cu Ambasada Franței în România, Institutul Francez și Business France, au decernat premiile concursului « Orașe durabile », unde peste 30 de orașe și municipii au trimis proiecte. Câștigătorii acestui an au fost: Județul Prahova – categoria “Apă, canalizare și gestionarea deșeurilor”, Piatra Neamț – categoria “Mobilitate urbană”, Seini (Maramureș) – categoria “Eficacitate energetică”, Alba-Iulia – categoria “Valorificarea construcțiilor și reabilitarea patrimoniului”.