PIATA MBA-urilor este inca scazuta
Nevoia de oameni competenti pentru functii de middle si top management este foarte mare intr-o economie precum cea din Romania, care se afla in plin proces de dezvol-tare, lucru care duce la cresterea numarului de oferte pe piata interna. Odata cu aparitia de noi scoli si cu intrarea in Romania a mai multor universitati din Europa si din Statele Unite, numarul celor care vor opta pentru parcurgerea unui program de MBA va creste, este de parere Gabriela Hartescu, PhD Deputy Director la Intercollege Institute of Business Studies Romania.
Prin urmare, va trebui sa treaca o buna bucata de timp pana sa se poata vorbi de saturatia pietei locale de MBA-uri. In special in marile orase din provincie, oferta de programe de master in administratia afacerilor este inca destul de saraca. Potrivit Gabrielei Hartescu, piata MBA-urilor nu este dezvoltata nici macar la 20-30% din potentialul sau real. Un motiv este faptul ca majoritatea institutiilor care ofera astfel de cursuri sunt localizate doar in Bucuresti, iar modul in care se deruleaza aceste programe – desi cele mai multe se desfasoara in weekend – este destul de dificil de adaptat la programul unui manager din Satu Mare sau Oradea, de exemplu, care trebuie sa isi mai dedice doua zile pentru transport.
"Putem spune ca piata romaneasca a programelor de MBA este inca una tanara, in continua dezvoltare. "Dar, tinand cont de faptul ca in prezent exista circa 15 furnizori si universitati care ofera programe MBA in tara noastra, dintre care unii au deja expe-rienta de 10 – 15 ani in domeniu, consider ca lucrurile au inceput sa se aseze" spune PhD Deputy Directorul de la Intercollege IBS Romania.
Cu toate acestea, ar mai fi multe de lucrat in ceea ce priveste piata de mastere in admi-nistratia afacerilor de la noi. In primul rand, universitatile care ofera MBA-uri ar trebui sa isi deschida sucursale si in provincie, pentru a veni in intampinarea cererilor inregistrate aici. In al doilea rand, oferta specializarilor MBA este destul de restransa, majoritatea axandu-se pe Management sau General Management si pe Marketing. Gabriela Hartescu spune ca o solutie ar fi testarea cerintelor pietei romanesti pentru introducerea de noi specializari, precum Management Information Systems, Finance, Logistics Management etc.
Un program MBA este esential pentru un om de business in contextul actual, deoa-rece ajuta la dezvoltarea capacitatilor sale manageriale si il pregateste pentru situatii concrete, atunci cand va trebui sa ia decizii in timp real. In plus, absolvirea unui program MBA ii ofera angajatorului o anumita certi-tudine a competentelor profesionale si manageriale ale detinatorului unei astfel de certificari. Diploma de MBA trebuie sa fie insa intotdeauna dublata si de experienta profesionala sau de capacitatea cursantilor de a se adapta si de a prelua din mers respon-sabilitatile specifice job-ului pentru care se face cererea de angajare. Detinerea unei diplome de MBA iti poate deschide o serie de oportunitati, insa transformarea acestora in certitudini depinde de fiecare individ.
Intercollege IBS ofera impreuna cu City University of Seattle (CityU) cursuri de MBA in Romania din anul 1999, pe specializarea financial management. Aceste cursuri se adreseaza in special celor care lucreaza in sectorul financiar-bancar sau persoanelor ce activeaza in companii si au atributii in dome-niul managementului financiar. Incepand din acest an va fi introdusa si specializarea marketing.
Inscrierile pentru cursurile de MBA ale CityU au loc pana la data de 25 aprilie, numarul de locuri ramase disponibile fiind de 30. Conditiile de inscriere sunt detinerea diplomei de licenta si absolvirea unor teste de limba engleza. Taxele de inscriere si de participare sunt de 6.500 de euro, iar cursurile vor incepe in luna mai si se vor desfasura pe o perioada de un an si juma-tate. In cei noua ani de cand ofera programe de MBA in Romania, CityU a inregistrat 180 de absolventi pe specializarea financial management, iar in 2009 va lansa inca doua specializari: Information Systems si Project Management.
Numarul celor care vor absolvi anul acesta un master in business administration va fi de aproximativ 500, potrivit specialis-tilor. Estimarile indica faptul ca valoarea programelor romanesti de MBA va depasi suma de 3 milioane de euro in 2008, dupa ce in 2002 piata locala se situa la o valoare de 1,1 mil. euro. Media de varsta a cursantilor este de 39 de ani.