Weekend MBA
Din 2006, programul Weekend MBA se desfasoara si la Bucuresti, iar in luna ianuarie a acestui an a doua serie de studenti romani i-au "trecut pragul". Programul este conceput special pentru cei care activeaza deja in mediul de afaceri si care nu doresc sa-si intrerupa activitatea de zi cu zi. Managerilor li se permite, astfel, sa ramana conectati la realitatea afacerilor si sa obtina in acelasi timp abilitatile relevante de management. Ei pot sa inteleaga mai bine domeniul in care activeaza si sa puna imediat in aplicare cunostintele de management acumulate in sala de curs.
Reputatie
CEU Business School este una dintre cele mai vechi scoli de afaceri din regiune. A fost infiintata in1988 de catre un grup de lideri vizionari, printre care si filantropul american George Soros. Inainte de caderea blocului comunist, centrul se numea International Management Center.
Scoala se situeaza pe locul 30 in topul 40 al scolilor de afaceri din Europa, in aceeasi liga cu institutii de renume international cum ar fi INSEAD, din Franta, London Business School, din Marea Britanie sau ESADE, din Spania.
Potrivit ultimei evaluari realizate de catre Financial Times, in octombrie 2006, programul Executive MBA al CEU Business School se afla pe locul 12 in lume.
Structura
La Bucuresti, cursurile Weekend MBA au loc in sediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. Ele se desfasoara la fiecare trei saptamani, de vineri pana duminica (in total 15 weekend-uri pe an). Intreg programul dureaza doi ani si jumatate, iar taxa de scolarizare este in valoare de 14.300 de euro.
Weekend MBA se adreseaza tinerilor profesionisti care au cel putin trei ani de experienta in business. Conditiile de admitere includ, pe langa CV si scrisoarea de motivatie, dovada absolvirii unei institutii de invatamant universitar, un interviu, doua scrisori de recomandare si trecerea unui test de limba engleza (TOEFL sau GMAT).
Programul ofera posibilitatea obtinerii uneia dintre specializarile Finance, Marketing sau Information Technology Management, in functie de cursurile optionale. Exista nu mai putin de 70 de astfel de cursuri. Cei care nu doresc sa obtina o specializare anume pot opta pentru General Management.
Corpul profesoral al programului Weekend MBA este alcatuit atat din academicieni cu experienta internationala, cat si din manageri de top cu o semnificativa experienta in sectorul de afaceri. Profesorii sunt, in momentul de fata, cu totii straini. Exista insa intentia de a implica in viitorul apropiat si executivi din mediul de afaceri din Romania, in prima faza pentru scurte prezentari in cadrul cursurilor, si ulterior, in predarea unor cursuri optionale.
Stilul american de educatie
CEU Business School este autorizata sa confere gradul de Master in Business Administration de catre Departamentul Educatiei Statului New York, iar Universitatea Central Europeana este acreditata de catre Middle States Association of Colleges & Universities (MSA).
Daniel Secareanu, Senior Manager for Graduate Programs, unul dintre cei care gestioneaza acest proiect in Romania, este si student in cadrul programului Weekend MBA. "Ceea ce imi place cel mai mult este stilul american de educatie, foarte interactiv – inveti foarte multe atat de la profesori, cat si de la colegi", afirma el. "De asemenea, este important faptul ca profesorii sunt din mai multe tari si vin in sala de curs cu o experienta practica impresionanta. De exemplu, profesorul care preda Negotiation Skills, Jay Fogelman, in semestrul curent are peste 15 ani de experienta practica in consultanta si vanzari, iar Paul Garrison, cel care preda Strategic Market Planning, este fostul Chief Marketing Officer de la Coca-Cola CEE, iar acum are propria companie de consultanta in marketing. O data cu intrarea in UE, este foarte important numele scolii care-ti confera diploma de MBA", spune Daniel Secareanu.