Termen prelungit pentru antreprenorii din tehnologie
Programul își propune să pună în legătură antreprenorii în tehnologie din România cu resursele de care au nevoie pentru a ieși pe piețe globale. Companiile pot obține coaching, întâlniri de business și pitching, spațiu de lucru în București și investiții directe de până la 30.000 de euro, contra equity. Sunt vizate produsele hardware care au la bază o tehnologie, fie că sunt utilizate în medicină, agricultură, energie, etc, dar și aplicațiile software care rezolvă o nevoie a pieței.
Aflat la a doua ediție, RICAP a susținut deja 30 de antreprenori. Din această toamnă, are două componente. Prima este RICAP Academy, care sprijină antreprenorii să își valideze tehnologia, primind feedback și mentorat personalizat, astfel încât să fie pregătiți pentru piață. Cea de-a doua, RICAP Accelerator, se adresează companiilor mature. Le oferă servicii prin care să își perfecționeze propunerea financiară, să intre în legătură cu investitori și să obțină finanțare pentru următoarea etapă de dezvoltare. Pentru companiile din accelerator, programul pune la dispoziție și finanțări directe de până la 30.000 de euro contra equity.
Sergiu Neguț, Dan Mihăescu și Andrei Pitiș sunt mentori în program
Aplicația se face online pe www.ricap.ro. În urma evaluării, vor fi selectați 15 antreprenori pentru RICAP Academy. Aceștia trebuie să fi dezvoltat o tehnologie inovatoare, fie că este vorba despre energie, bio-tehnologii, agricultură, ICT sau orice alt domeniu tehnologic. RICAP îi va susține să ajungă cu produsele lor pe piețe internaționale.
Antreprenorii vor avea 6 luni de mentorat personalizat cu specialiști din Statele Unite și România, acces la vasta rețea internațională adusă de partenerul american, Larta Institute, workshop-uri și traininguri în vederea dezvoltării instrumentelor de comercializare, conexiuni în industrie, parteneriate pentru dezvoltarea tehnologiei și investiții directe.
Din rețeaua de mentori fac parte Sergiu Neguț, Dan Mihăescu și Andrei Pitiș. Fiecare companie din Academy va avea dedicat un mentor român cu experiență în zona de business și tehnologie și un mentor din Statele Unite. „Mi s-a părut foarte important că antreprenorii români ajung să vorbească cu consultanți din SUA. Un Principal Advisor vine cu o experiență foarte mare, iar credibilitatea lor este cu atât mai importantă“, spune Andrei Pitiș, antreprenor, business angel, președinte ANIS și mentor local RICAP.
Noutatea acestei ediții este componenta de accelerare, care se adresează companiilor care au tehnologii mai dezvoltate și sunt mai aproape de piață cu produsele lor. Pentru RICAP Accelerator vor fi selectate maximum 5 companii care vor primi investiții directe de până la 30.000 de Euro, contra equity (7- 10%), și consultanță în vederea pregătirii pentru pitching: coaching și consultanță one-on-one pe zona de dezvoltare strategică și atragere de investiții, servicii specializate de suport- juridice, financiare, proprietate intelectuală și marketing.
În plus, companiile selectate vor avea spațiu de lucru în București, două vizite de business în Statele Unite pentru conexiuni strategice și pitching și, la finalul programului, un eveniment de pitching în care vor fi invitați investitori și VC. „Prin componenta de accelerare, ne dorim să acoperim cât mai bine nevoile companiilor care intră în program. Or, pe lângă know-how de la antreprenori experimentați din Statele Unite și România, companiile selectate au acces și la un pachet de finanțare. Deși, în ediția aceasta testăm componenta de Accelerare, planurile noastre sunt să o dezvoltăm, atât din punctul de vedere al finanțării, cât și a serviciilor disponibile”, spune Silvia Ursu, manager comunicare RICAP.
RICAP este un proiect realizat de Centrul Român pentru Inovaţie în Dezvoltare Locală şi Larta Insitute (Los Angeles, SUA), implementat cu sprijinul Gea Strategy & Consulting şi finanţat de Romanian-American Foundation.