Andreea CIONCA ANGHELOF: „Provocările ne‑au ajutat să vedem dincolo de ceea ce credeam că sunt limitele noastre”
Ultima parte a anului reprezintă acel moment când tragem linie și analizăm modul în care fiecare lecţie învățată, fiecare reușită sau obstacol au contribuit la drumul asumat.
Organizațiile, la fiecare sfârșit de an, își analizează performanțele și își conturează direcția pentru etapele ce urmează. În mijlocul agitației constante a afacerilor, planificarea și stabilirea obiectivelor devin instrumente indispensabile, oferindu-le orientare în oceanul plin de provocări, oportunități și schimbări. Această practică reflectă nu doar o tradiție de sfârșit de an, ci și o necesitate strategică. Astfel, organizațiile, în efortul lor de a rămâne competitive și adaptabile, trebuie să-și evalueze performanțele anterioare, să identifice aspectele care au contribuit la succes și să recunoască zonele care necesită îmbunătățiri. Această introspecție permite liderilor să înțeleagă mai bine contextul în care operează și să facă ajustările necesare pentru a atinge eficient obiectivele stabilite.
Planificarea pentru viitor este la fel de crucială. Stabilirea obiectivelor pentru anul următor implică nu doar anticiparea tendințelor de piață, ci și alinierea la viziunea și valorile organizației. Aceasta oferă un cadru clar pentru luarea deciziilor strategice și asignarea resurselor. Într-o lume în continuă schimbare, capacitatea de adaptare și flexibilitatea devin elemente cheie în asigurarea succesului pe termen lung. De asemenea, procesul de stabilire a obiectivelor servește ca instrument de coeziune și aliniere pentru întreaga echipă. Atunci când toți membrii organizației împărtășesc aceleași obiective și înțeleg direcția strategică, se creează un fundament solid pentru colaborare și sinergie. În esență, este o investiție în viitorul organizației, oferindu-i acesteia claritate, direcție și forța necesară pentru a progresa într-un peisaj comercial complex.
Aici suntem, la finalul încă unui an… un moment în care oamenii și companiile reflectă asupra triumfurilor și rezultatelor, privind cu încredere către orizont. Echipați cu voința și speranța unei noi povești de succes, se pregătesc cu intensitate pentru călătoria către noul an. În acest punct se află și Andreea Cionca Anghelof, Managing Director și cofondator Impetum Group – consorțiul de business care a fondat 4 companii: fondurile de investiţii Roca Investments, RocaX, Agista și CITR- liderul pieței de insolvență, care ne-a povestit cum a fost 2023 pentru compania pe care o conduce, dar și ce inițiative a avut pentru o mai bună gestionare a resurselor și priorităților.
Cum a fost anul 2023? Ce evenimente, cifre sau rezultate evidențiate în metaforicul bilanț vă vor ajuta să navigați mai departe cu succes în direcția dorită?
Am avut o călătorie dinamică, așa cum ne place nouă. O călătorie în ape agitate, uneori în plină furtună, dar care ne-a oferit lecții de adaptare și ne-a deschis noi oportunități. Toate aceste provocări ne-au ajutat să vedem dincolo de ceea ce credeam că sunt limitele noastre. Dincolo de linia orizontului.
În 2023 am navigat și mai departe în această călătorie exploratorie de reașezare a businessurilor și culturii noastre pe o traiectorie a antifragilității. Am dus mai departe procesul de consolidare a investițiilor făcute, de construcție a brandurilor sănătoase, stabile și cu valoare, într-o piață de private equity aflată încă la început în România.
De asemenea, am continuat să investim în oportunități pe care poate și alții le-au sesizat, dar nu au reușit să le și fructifice. Dar, de fapt, acest curaj are în spate know -how -ul și antrenamentul de peste 20 de ani al echipei noastre în toate industriile din România, ingrediente care ne ajută să identificăm cu rapiditate valoarea dintr -o companie. De aceea avem un radar mai acurat la oportunități. În plus, avem skin in the game: suntem primii care pun capital în fondurile pe care le lansăm.
Ce schimbări sau inițiative notabile ați implementat în ultimul an pentru o mai bună gestionare a resurselor și a priorităților?
Anul 2023 ne -a adus în punctul în care am înțeles că este absolut vital să performăm în acest mediu fluid, în orice formă ar lua -o, că asta e normalitatea de acum. Vor câștiga cei care se vor adapta din mers: cei care vor ști să repare avionul din zbor, cum spunem noi. Iar 2023 a fost despre adaptare și performanță în orice context. Acestea fiind, de altfel, și coordonatele pe care ne propunem să dezvoltăm viitorul businessului nostru: mai puțin despre obstacole și imposibil, mai mult despre explorarea de oportunități și despre replierea în mod agil.
Și cred că această nevoie a noastră de a face performanță, de a explora oportunitățile și a menține o viziune curajoasă indiferent de vremuri se așază pe o bază solidă – cultura noastră organizațională bine definită – pe care am construit -o în ultimii ani, și pe care în 2023 am reușit să o ducem la nivelul următor. De altfel, din punctul meu de vedere, cultura organizațională este la fel de importantă pentru dezvoltarea oricărei afaceri precum strategia de business. O viziune este inutilă dacă nu te asiguri că ai toată echipa aliniată acestei viziuni, că organizația te urmează, că împărtășim aceleași valori. De aceea ținem cont întotdeauna în alcătuirea strategiei și de evoluția pe care cultura organizațională trebuie s -o aibă. Aplicăm acest principiu atât la nivelul Impetum Group și al fondurilor lansate de Impetum Group, cât și la nivelul companiilor în care investim.
Ce impact au avut aceste transformări asupra sporirii eficienței și menținerii echipei în siguranță și pe traiectoria corectă?
Efectele acestor consolidări la nivel de brand și cultura organizațională se văd în performanțele de business, se văd în creșterea agilității echipei în momente pe care alții le-ar considera critice, dar și în imprimarea acestui ritm agil companiilor în care investim.
În linie cu simbolistica din navigație pe care ați ales-o în acest interviu, merită spus că echipă/echipaj, la originile sale nordice, însemna velă, pânză (skippa). Așadar, echipă este un cuvânt cu energie vikingă și este despre explorare, despre a fi împreună cu curaj, despre înfruntarea provocărilor. Conține foarte mult dinamism și agilitate acest cuvânt, foarte multă energie. Nu este un colectiv: o sumă de oameni care întâmplator sunt în același loc și care au de bifat niște obiective.
Schimbările pe care le-am catalizat în Impetum Group ne-au adus și mai mult împreună, ca echipă: energici, agili, cu dorință de explorare. Pe noi ne interesează mai ales oamenii care cred, care sunt pasionați, care au multă energie, care caută soluții. Mai puțin cei care ridică ziduri elaborate cu explicațiile imposibilului.
Dincolo de recompensele financiare ori beneficiile prevăzute sau nu în contractul de muncă, ce îi motivează, de fapt, pe oamenii dvs să fie devotați misiunii și rolului personal? Dar organizației?
În Impetum Group există două direcții mari, atunci când vine vorba de catalizarea acestui spirit în organizația noastră. Pe de o parte, căutăm activ talente, dar pe cele cu un anume set de valori și caracter. Pe de altă parte, ne preocupăm să dezvoltăm talentele din cadrul organizației, încurajând creșterea profesională a tuturor. Cât despre oportunitățile de dezvoltare, aș spune că nu există limite, literalmente. Atunci când faci parte dintr-un grup precum Impetum este imposibil să nu găsești un cadru potrivit pentru evoluția ta. Cu toate acestea, este adevărat că nu ghidăm oamenii pas cu pas în identificarea oportunităților. Noi oferim context. La noi, nu există uși închise; toți pereții sunt transparenți și predomină un spațiu deschis, la fel și atitudinea noastră unii față de alții, astfel că fiecare angajat este direct responsabil de propriul lui parcurs de dezvoltare. Nu există criterii de eligibilitate bazate pe vârstă sau experiență, ci încurajăm fiecare coleg să-și propună obiective ambițioase și oferim suport pentru realizarea acestora. Încurajăm în mod activ învățarea continuă, oferind acces la diverse cursuri cu o împărțire echitabilă a costurilor, 50-50. Deși poate părea idilic, acest drum nu este ușor și nu se potrivește tuturor.
Un alt element care ne face diferiți, îl reprezintă faptul că organizația noastră se bazează pe o viziune axiologică în ceea ce privește leadershipul. Cultivăm un leadership centrat pe valori. Asocierile și despărțirile din asociere întotdeauna s-au decis din prisma valorilor și nu în funcție de criteriile de performanță. Și asta pentru că noi credem că performanța se poate antrena, nu și caracterul.
Pornind de la această viziune, promovăm autonomia în rândul managementului, și nu numai. Echipele noastre sunt autonome, există transparență totală, la toate nivelurile, orice idee e mai mult decât binevenită, dar și încurajată. Susținem și încurajăm dezbaterea, la orice nivel. Susținem expimarea liberă a ideilor și credem că valoarea unei organizații vine tocmai de aici, din dezbatere și expunere liberă a ideilor. Oricine poate combate pe oricine, atât timp cât oferă o soluție. De aceea încurajăm căutarea continuă de alternative viabile și susținem oamenii să fie deschiși la schimbări și la idei mari.
Care sunt cele mai importante reguli de bune practici prin care asigurați un comportament etic și transparent în cadrul companiei dvs dar și în relația cu terții?
La noi, dezvoltarea personală și învățarea continuă reprezintă o credință fundamentală, la toate nivelurile. Suntem conștienți că ceea ce ne-a adus până aici nu ne va propulsa mai departe, așa că vrem să acumulăm cunoștințe noi în fiecare aspect al vieții noastre și să devenim mai buni în ce facem. În plus, ne străduim să ne înconjurăm de indivizi mai competenți decât noi, de la care avem mereu ce să învățăm.
De asemenea, ne pasă de comunitatea pe care am construit-o și celebrăm împreună reușitele. Ne-am propus să avem un impact semnificativ în business, dar nu uităm să ne bucurăm împreună, să sărbătorim orice succes. Nu uităm niciodată că suntem oameni.
Aceste convingeri, deși nu sunt scrise în mod explicit, sunt fundamentale pentru noi și pentru cultura pe care o dezvoltăm împreună. Ne străduim să le transmitem și în companiile în care investim. Am înființat un club de management format din toți managerii din comunitatea noastră extinsă, unde încercăm să aducem inspirație, know-how și… fun. Creăm în felul acesta sinergii între diferitele afaceri dar și între echipe, punând oamenii la aceeași masă și setând obiective comune.
Nu doar vorbim despre valori, le trăim în fiecare zi; nu impunem reguli, ci oferim libertate și responsabilitate; nu guvernăm prin control, ci prin context, și folosim ședințele de management pentru a învăța unii de la alții, pentru a discuta strategii, mai degrabă decât pentru a acorda aprobări. Dincolo de toate acestea, suntem mereu atenți să creăm bucurie și contexte de celebrare împreună. Asta înseamnă să trăiești în tribul Impetum.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 287
Pentru abonare, click aici