BISM – Un Executive MBA pentru manageri la răscruce. Oferta 2023
Suntem, la BISM, la a 13-a cohortă de EMBA și, uitându-mă la ceea ce-și iau absolvenţii noștri din program, am observat un pattern interesant și contraintuitiv. Am observat că participanţii în programele de Executive MBA de la BISM capătă, pe lângă știinţa de a conduce oameni și business-uri, un ghid pentru a naviga cu succes perioade de tranziţie sau de răscruce. În business sau în viaţă. Mulţi nici măcar nu realizează că asta caută, dar își iau putere, curaj și înţelepciune din program, din provocările sale, din aha moments, din autocunoașterea și autotransformarea care li se întâmplă treptat și din legăturile strânse care se creează cu colegii de cohortă.
Să încerc o analogie: La prima vedere, un restaurant este doar locul unde te duci dacă ţi-e foame. De fapt, de cele mai multe ori mâncarea e doar jumătate de motiv. Mergem la restaurant și ca să socializăm, să sărbătorim, să ne răsfăţăm, să explorăm, să cunoaștem oameni noi sau să ne simţim speciali. În mod similar, la prima vedere, un Executive MBA este doar un program prin care managerii capătă cunoaștere aplicată (și aplicabilă) pentru a conduce proiecte și echipe. De fapt, managerii, profesioniștii și antreprenorii care vin la BISM să facă un astfel de program se află adesea într-o etapă de tranziţie. Sau chiar la o răscruce. Tranziţie de la un job la altul, de la o companie la alta, de la o poziţie ierarhică la alta sau de la o etapă din viaţă la alta, cu priorităţi și dorinţe noi.
Răscruci? De toate felurile. Am văzut antreprenori care au construit intuitiv și organic până când firma și-a cerut structură. Şi au venit să facă un EMBA nu doar pentru a învăţa să construiască acea structură, ci și pentru a putea rupe din ei nevoia de a se implica în toate cele. A fost greu, dar au făcut-o. Am văzut specialiști de succes care, promovaţi într-o poziţie managerială, s-au blocat. Şi au venit nu doar ca să înveţe leadership, ci și ca să se redefinească pe ei înșiși ca dirijori, nu doar ca buni violoniști.
Transformarea aceasta este adesea resimţită ca o criză, dar este o criză de creștere. Am văzut oameni care au considerat că au avut o carieră de succes într-un anumit domeniu și sunt tentaţi să încerce ceva nou. Şi au venit nu doar ca să înveţe skillurile specifice noului domeniu, ci și curajul de a sări în necunoscut, fără parașută, doar cu un rucsac plin cu sindromul impostorului. Am văzut oameni realizaţi material care și-au dat recent seama că succesul se poate defini și prin a ajuta la succesul celor din jur. Şi au venit să facă un MBA nu doar pentru a înţelege cum pot face asta cât mai bine, ci și pentru a-și clarifica și cultiva noile valori în viaţă.
Mai toţi absolvenţii noștri termină programul de Executive MBA fiind altcineva. Mai buni, mai capabili, dar nu doar schimbaţi, ci transformaţi. Altcineva. Am terminat și eu un MBA la strămoșul acestei școli și vorbesc și din proprie experienţă. Caleidoscopul de perspective noi, provocări noi și oameni noi te face să vezi altfel lumea din jur, dar te face și să te vezi mai bine pe tine. Să te descoperi, să te înţelegi, iar apoi să te iei de mână și să te autotransformi. Şi acest nou tu știe și poate să navigheze cu succes tranziţia prin care treci și să facă alegerile grele în răscrucile din faţă. Interesant este că, foarte des, oamenii găsesc aproape instinctiv programul care le răspunde acestor nevoi. O participantă mi-a zis la un moment dat că venea și dacă organizam un curs de înot sincron. Articolul acesta se vrea un argument mai structurat care să le încurajeze intuiţia și să îi ajute la alegerea programului potrivit.
Acest material a fost preluat din Ghid MBA 2023.
Pentru a vizualiza un prieview al Ghidului MBA 2023, click aici.
Pentru a achiziționa varianta print, click aici.