Roxana Farrugia: Școlile de business îi ajută pe absolvenți să-și rafineze cunoștințele și să-și dezvolte capacitatea de a face față provocărilor unui mediu corporativ în continuă schimbare
În ciuda așteptărilor și a instabilității generate de multiple crize, acum, mai mult ca niciodată, profesioniștii care și-au dorit și își doresc să urmeze învățământul postuniversitar au luat în calcul școlile de afaceri și, în special, programele de MBA. Aceștia nu numai că doresc să continue să-și dezvolte competențele ca manageri pregătiți pentru viitor, dar mai ales să fie pregătiți pentru turbulențele care ar putea apărea în orice moment.
Pandemia nu a afectat, deci, volumul cererilor pentru programele de Executive MBA, ci i-a făcut pe solicitanți mai atenți la oferte, la posibilitățile pe care le aduce un astfel de program, la modul în care s-a adaptat fiecare universitate la noua dinamică economică.
La Tiffin University, unul dintre principalele avantaje ale programului de Executive MBA a fost întotdeauna posibilitatea de networking, de interacțiune cu oameni care împărtășesc interese și valori comune, de a transforma, de multe ori, relațiile de colegialitate în parteneriate de afaceri. Iar cum, prin definiție, o criză vine cu provocări, una dintre principalele neajunsuri cauzate de pandemie a fost construirea unei comunități și implicarea studenților unei cohorte în activități care să-i unească. Cu toate acestea, dinamica pieței de programe de MBA ne arată că cererea pentru astfel de programe este relevantă și va continua sa prospere și în viitor. Perioada pandemică a avut un impact semnificativ asupra modului de livrare a curriculumului și mai puțin asupra acestuia în sine.
În primul rând, criza a forțat universitățile să adopte o modalitate digitală, virtuală de livrare a cursurilor. Desigur, sunt cursuri precum Managementul resurselor umane, Innovative decision making, sau Modelare decizională pentru manageri în care subiectul Covid-19 a fost explorat frecvent ca subiect de dezbateri și în care s-a pus mult accentul pe capacitatea unui lider de a lua decizii importante pentru companie pe fondul tensiunii pieței sau pe ideea de disponibilizare a angajaților.
Programa Universității Tiffin este complexă și diversificată, incluzând un spectru larg de materii, de la management, leadership, economie sau finanțe, până la marketing, negociere, luarea deciziilor, strategie, drept sau etică. În cadrul cursurilor abordăm probleme globale reale, analizăm studii de caz și antrenăm gândirea critică pentru a oferi o educație esențială în afaceri. Cu toate acestea, în tabloul general al unui program de MBA, pandemia de COVD-19 în sine este un exemplu de studiu de caz, pe baza căruia se vor dezvolta discuții mulți ani de acum încolo.
Rezilienți în fața viitoarelor provocări
Leadershipul a fost mereu o calitate dezirabilă a unui aplicant la un program de EMBA, însă nu o condiție absolută pentru admiterea acestuia.
La Tiffin University profilul unui candidat la EMBA rămâne, așadar, același și în situația post pandemică, respectiv cursanți care au o experiență managerială de peste 5 ani în medie și care urmăresc înțelegerea într-o manieră integrată a disciplinelor de management general, pentru consolidarea poziției lor de top management sau gestionarea mai eficientă a propriei companii. Acestea sunt calități importante, indiferent de contextul economic și social în care ne aflăm, dar, într-adevăr, putem considera că ele sunt cu atât mai necesare în perioadele mai tensionate și instabile, când presiunea și incertitudinea trebuie tratate cu mult mai multă atenție, disciplină dar și flexibilitate managerială. Toate astea se învață, se dobândesc prin programe dedicate, cum este un Executive MBA.
Profilul post-pandemic al absolventului de Executive MBA reflectă îmbunătățiri în zona competențelor digitale, a adaptabilităților și rezilienței continue. În contextul pandemiei, utilizarea tehnologiei și a instrumentelor digitale a devenit esențială pentru funcționarea afacerilor. Aceștia sunt familiarizați cu tehnologiile digitale și au abilități solide în domeniul digitalizării afacerilor.
În egală măsură absolvenții sunt pregătiți să se adapteze la schimbările continue și sunt rezilienți în fața viitoarelor provocări.
De ce să urmezi un program de MBA?
Probabil, răspunsul fiecărui candidat la întrebarea „De ce să urmezi un program de MBA?” va fi subiectiv, pentru că fiecare carieră este unică, la fel și nevoia de dezvoltare, de învățare a candidaților. Ar fi, deci, eronat să considerăm că există o abordare generalizată, un răspuns universal. Dacă ne referim strict la contextul post pandemic, probabil cea mai mare plusvaloare pe care o aduc școlile de business este că au făcut mediul hibrid o parte integrantă din ADN-ul lor.
Mai exact, prin adaptarea modului de predare și, într-o oarecare măsură, chiar a curriculumului, folosind o metodă centrată pe student, școlile îi ajută pe absolvenții de MBA să-și rafineze cunoștințele despre afaceri, management, leadership, comunicare și tehnici de rezolvare a problemelor, dar au reușit să îmbunătățească și capacitatea studenților de a face față provocărilor unui mediu corporativ în continuă schimbare și complexității unui loc de muncă mixt. I-a învățat să fie adaptabili și asta le va dezvolta abilitatea de a reuși într-o varietate de situații.
Acest material a fost preluat din Ghid MBA 2023.
Pentru a vizualiza un preview al Ghidului MBA 2023, click aici.
Pentru a achiziționa varianta print, click aici.