„Un program de MBA îți oferă o metodă de gândire, îți deschide mintea”
Nicolae Andreica, Head of Advisory Channels Management, divizia de Retail, ING Bank România, absolventul unui MBA la City University of Seattle, este de părere că un program academic de business este de ajutor în timp de pandemie.
Nicolae Andreica a decis să urmeze un MBA dintr-o necesitate de actualizare a pregătirii teoretice, de îmbinare între teorie și practică, de acumulare pentru viitor. După cum povestește, a prins școala românească în plină tranziție postdecembristă, când economia, societatea și contextul politic se schimbau cu rapiditate, iar sistemul școlar avea dificultăți de adaptare. „Era evident că școala nu putea să ne pregătească pentru piața muncii și pentru viață, pentru viitor. La noi în țară, sistemul de legi, cel economic și al piețelor financiare au fost în construcție o bună perioadă de timp, inclusiv după aderarea la Uniunea Europeană. În acel context, conceptele vechi nu mai erau aplicabile, iar cele noi, importate din economiile dezvoltate, nu puteau fi încă practicate în România”, spune Andreica. Prin urmare, s-a înscris la un MBA în cadrul City University of Seattle, având așteptări mai ales legate de acumularea de cunoștințe și de deschiderea intelectuală. Se aștepta ca profesorii străini să îi ajute să înțeleagă complexitatea businessului și a finanțelor internaționale și să le ofere o viziune diferită.
„Cred că așteptările în privința programului de MBA mi-au fost îndeplinite. Nu am regretat niciun moment că am renunțat la cele mai multe din micile plăceri ale vieții și că am făcut un mare efort suplimentar timp de aproape doi ani.” În același timp, Nicolae Andreica spune că, deși acest lucru se întâmplă în majoritatea cazurilor, el nu a plecat cu gândul să își schimbe jobul după absolvire, ci să fie mai pregătit, să-și poată face mai bine treaba. El crede că oportunitățile în carieră decurg firesc în momentul în care îți dedici capacitățile pentru a face treabă bună acolo unde ești. Cu ce lecții a plecat de la MBA, atât din punct de vedere profesional, cât și personal? Dincolo de „lecții”, în sensul propriu și cel figurat, Nicolae Andreica spune că un program de MBA îți oferă o metodă de gândire, îți deschide mintea, te ajută să vezi și să înțelegi lucrurile în ansamblu.
„Cred că am fost mai pregătit să beneficiez de oportunitățile care mi-au fost oferite în carieră și să clădesc astfel încât să mi se ofere și altele. Bineînțeles, nu diploma în sine aduce o diferență. Este necesară multă muncă, dar și un gram de noroc – de a fi omul potrivit la locul potrivit. Sunt convins că MBA-ul a avut un rol pozitiv în evoluția mea profesională”,completează el.
Dacă este sau nu o supracalificare și un dezavantaj în contextul unei piețe a muncii extrem de volatile sau în contextul schimbărilor pe care noua realitate de muncă și business le-a suferit în ultimul an, Nicolae Andreica trecuse deja în carieră de câteva momente dificile înainte de pandemie, în economia locală, de marea criză financiară globală etc. Astfel, în opinia lui, un program MBA ajută însușirea unui mod de gândire, a unui fundament teoretic și a unor abilități practice, care pot fi folosite atât în timpuri bune, dar mai ales în perioade dificile. Există și termenul de manager „de vreme bună”, acel lider care știe să gestioneze succesul, dar are dificultăți în a administra o criză. „Astfel, programul MBA ne învață și cum să gândim și să aplicăm un plan de restructurare, iar cunoștințele dobândite sunt de ajutor în mediul VUCA (volatility, uncertainty, complexity, ambiguity) din lumea și din economia contemporană.”
Acest material a fost preluat din Ghidul MBA 2021.
Puteți vizualiza aici un preview al ghidului.
Dacă doriți să achiziționați un exemplar, click aici.