Victoria Călin: Un MBA te ajută să înveți să arzi etape, oferindu-ți șansa să absorbi conținut infuzat, pe care să-l traduci în realitatea imediată
Eu am ales dintotdeauna să-mi pregătesc următorul pas și chiar dacă nu aveam mereu o claritate asupra domeniului, mă orientam către ariile mele de interes, pe care, ulterior, le transformam în competențe. Îmi amintesc că am primit o invitație la un curs demonstrativ organizat de ASEBUSS, livrat de Simona Podgoreanu, pe un studiu de caz din domeniul resurselor umane.
În acea perioadă, absolveam un masterat în psihologie organizațională și aveam și câteva certificări naționale complementare la activ. Dar am fost de-a dreptul fascinată să descopăr totuși lucruri noi, mai ales că „pusul în practică” nu este tocmai mușchiul antrenat cel mai des în învățământul clasic. Am trăit acel „AHA moment” și am plecat de acolo cu gândul că mi-ar plăcea să mă pot întoarce în calitate de student într-o bună zi – lucru care s-a și întâmplat peste câțiva ani.
Eu am fost un top‑performer oriunde am mers, dar o zic cu toată sinceritatea că nu aș fi avut ocazia să fiu expusă la varietatea de procese și scenarii de business interdepartamentale într-un timp atât de scurt, indiferent de compania pe care aș fi ales-o, dată fiind dinamica firească a lucrurilor. Un MBA te ajută să înveți să arzi niște etape, oferindu-ți atât șansa să absorbi conținutul teoretic infuzat, dar să și înveți să îl traduci în realitatea imediată.
Îți crește și nivelul de adaptabilitate, extrem de necesar în acest mediu global unde incertitudinea, volatilitatea, complexitatea și ambiguitatea (acel concept „VUCA”) devin o constantă. Certificarea internațională dar și networking-ul sunt alte aspecte care ajută mult. În cazul meu, absolvirea MBA-ului a coincis cu o promovare și schimbare de perspectivă.
Am fost investită de către managerul meu actual cu încrederea de a defini și coordona departamentul de PMO – provocare pentru care m-am simțit pregătită din prima zi. Ce nu ar trebui să lipsească din oferta unei școli MBA? Din perspectiva mea, un curriculum și o metodologie orientate spre realitatea zilei, o echipă de profesori care activează în domeniile în care predau și care sunt mereu curioși să înțeleagă care sunt dificultățile de business cu care te confrunți, dar și generoși în a-ți oferi timpul lor pentru a găsi soluțiile împreună.
De asemenea, flexibilitatea logistică cu care vine instituția – un raport sănătos între prezența fizică și hibrid. E important să înțelegem însă că nu ține chiar totul de instituția pe care o alegi ca partener în demersul MBA, ci și de mind‑ set-ul propriu. Dezvoltă-te în mod continuu și oportunitățile vor veni cu siguranță!
Acest material a fost preluat din Ghid MBA 2023.
Pentru a vizualiza un preview al Ghidului MBA 2023, click aici.
Pentru a achiziționa varianta print, click aici.