Care va fi rolul departamentului de HR în 2023?
Analize recente arată că printre principalele beneficii pe care le pot obține companiile odată cu adoptarea unei tehnologii responsabile se regăsesc: achiziția/reținerea mai bună a clienților, îmbunătățirea percepției brandului, prevenția în fața consecințelor negative neintenționate, atragerea și reținerea talentelor de top, îmbunătățirea sustenabilității. Așadar, 2023 este anul în care liderii de HR conturează designul muncii și cultura organizațională în era postpandemică.
Am vrut să aflăm de la câțiva dintre ei care sunt mai exact prioritățile pe agenda lor, ce provocări întâmpină și ce oportunități se ivesc în acest an. Dar și cum pregătesc oamenii pentru o piață a muncii în continuă transformare. Au răspuns la întrebări mai mulți specialiști în domeniu. Astăzi citiți despre Delia Mandache, Chief People Officer HTSS:
CARE SUNT PRINCIPALELE PROVOCĂRI ÎN DOMENIUL HR CARE VOR MARCA ANUL 2023 ÎN CEEA CE PRIVEȘTE CULTURA ORGANIZAȚIONALĂ, MODUL ÎN CARE MUNCIM, DEZVOLTAREA OAMENILOR, MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE ȘI CONTEXTUL SOCIOECONOMIC? ȘI CUM PLĂNUIȚI SĂ LE ABORDAȚI?
Anul 2023 aduce multe provocări datorate în special contextului socio-economic pe care îl resimțim încă de la finalul anului trecut și care vine pe fondul efectelor pandemiei. Inflația și creșterea costului de viață pun o presiune suplimentară pe companii, care sunt nevoite să găsească soluții creative pentru a putea asigura măcar un minim de confort și sprijin angajaților. Acest context va avea un impact asupra companiilor pe mai multe planuri, atât în ceea ce privește organizarea internă (dezvoltarea oamenilor și modul în care aceștia își vor desfășura activitatea), cât și în modul de poziționare în piață a serviciilor (mai ales din perspectiva costurilor, care și ele sunt într-un trend ascendent). Se tot vehiculează venirea unei crize.
Dar deși există unele semnale în acest sens, nu suntem siguri 100% că un astfel de scenariu se va materializa curând. Însă, în acest context, marile companii de afară au luat decizia de a-și reduce personalul, fapt ce a creat indirect o presiune suplimentară pe organizațiile locale, care se confruntă cu o neliniște din partea angajaților în ceea ce privește siguranța locului de muncă. Acesta este sentimentul din piață, la modul general. Particular, cu privire la domeniul ITftC – unde noi, cei de la HTSS, ne desfășurăm activitatea – pot spune că există în continuare o stabilitate din perspectiva proiectelor aflate deja în desfășurare. Însă și acest domeniu a fost afectat de contextul socio-economic, dar din considerente ce țin mai mult de clienți. Aceștia au devenit mai precauți și cumpătați în a investi în soluții software și uneori au decis chiar să pună pe pauză anumite proiecte aflate în desfășurare, tocmai pentru a putea traversa cu bine această perioadă încărcată și plină de incertitudini.
În organizația noastră… Continuarea materialului o găsiți în site-ul Revistei HR Manager.