“Am urmat tutoriale de pe youtube şi cărţi de specialitate. Atât. Singurele mele surse”. Viață de inventator la 14 ani
Ce face un puști când pune mâna pe gadget-urile momentului? O super aplicație care te ajută să afli detalii despre medici și spitale – just in case…
Se cheamă “Bucharest Hospitals”, iar pentru ea este responsabil Alexandru Tălnaci, un puști de 13 ani pasionat de informatică. El spune că nu i-a fost greu și că a început, bineînțeles, cu ceva simplu, gen la 5 ani instala singur sistemul de operare Windows. „Lucrez cu Adobe Premier si Sony Vegas. Nu mi-a fost foarte greu, deoarece am urmat tutoriale de pe youtube şi cărţi de specialitate. Atât. Singurele mele surse”, spune Alexandru.
În 2017, Alexandru Talnaci, elev al Şcolii Gimnaziale ,,Mircea Eliade”, nr. 3 Olteniţa din comuna Radovanu, judeţul Călăraşi s-a calificat la etapa mondială de informatică – InfoMatrix 2017- cu un soft de telefon numit “Bucharest Hospitals”.
“Poate vă întrebaţi de ce o asemenea aplicaţie, la vârsta de 13 ani. Pentru că el, când era mic, a avut multe probleme de sănătate. Când s-a făcut mai mare, a început să înţeleagă. Ne vedea cum ne zbatem să găsim un spital şi un doctor bun. De aceea a făcut această aplicaţie: pentru a-i ajuta pe toţi părinţii.”, a scris tatăl lui Alexandru, în scrisoarea transmisă Clubului Lions Călărași, prin care i-a rugat să îi susțină financiar pentru ca micul inventator al aplicației pentru spitale să poată participa la concursul Info-Matrix 2017.
Pulsul sau temperatura
Astfel, Alexandru Tălnaci s-a făcut remarcat la concursul internațional de idei și aplicații software adresat liceenilor și studenților.
Alexandru este un copil hiperactiv care și-a canalizat toată energia în programare. “De la vârsta de 5 ani (…) am instalat pe calculatorul părinților sistemul de operare Windows și de atunci m-a pasionat informatica. La 11 ani am început să programez”, spune el, potrivit digi24.
Viorel Tălnaci, tatăl lui Alexandru spune că fiul său este autodidact: “A învățat totul de pe internet. Cu ajutorul nostru a pus în aplicare tot ce și-a dorit. Dacă a avut nevoie de piese, noi le-am cumpărat, el le-a asamblat, le-a programat”.
Cel mai mic participant al competiției a câștigat premiul întâi la categoria Smart Health cu proiectul Smart Health Monitoring System. Brățara inteligentă vine în ajutorul medicilor și măsoara pulsul sau temperatura pacienților. Aparatul este prevăzut cu senzori de fum, gaz și temperatură.
A mai dezvoltat următoarele aplicaţii
Tankduino – o aplicaţie pentru telefoane mobile care rulează sistemul de operare Android, care controlează un tank prin intermediul Bluetooth (tank-ul având numeroase funcţii: preluare temperatura, activare/dezactivare lumina şi Mers înainte/înapoi/stânga/dreapta).
InfoOltenita – o aplicaţie pentru telefoane mobile care rulează Sistemul de operare Android şi arată punctele de interes, numerele de telefon şi locaţia din oraşul Olteniţa.
Este încă un copil – are idei bune și planuri îndrăznețe
A muncit extrem de mult pentru acest proiect. L-a făcut în 3 săptămâni, după care și-a schimbat laptopul și a reluat proiectul. Ideea lui Alex a plecat de la incidentul din spitalul Giulești.(..) El a conceput un sistem care monitorozează activ sălile spitalelor și o brățară funcțională, construită fizic de el.
Deși este încă un copil, Alexandru are idei bune și planuri îndrăznețe. I s-a propus să studieze în străinătate, dar a ales să învețe în România și să facă ceva pentru țara lui.
“Am să dezvolt proiectul și o să-l scot pe piață”, conchide Alexandru. “Sunt mândru că am putut ridica Steagul României alături de celelalte țări. Le mulțumesc celor care au avut încredere în mine și m-au susținut. Sunt mândru că sunt român!”.