5 lucruri pe care trebuie să le eviţi ca să nu fii victima atacurilor cibernetice
Internetul se adaptează mereu nevoilor noastre, la fel cum fac si cei care încearcă să fure identități sau să spargă conturi. Deși pare imposibil, da, se poate să accesezi conturi bancare sau să faci cumpărături online și să ai furate sau accesate toate datele tale cu un singur click. Specialiștii de la staysafeonline.com au câteva sfaturi pentru noi în ceea ce privește siguranța noastră online.
Iată 5 moduri de a rămâne în siguranță online
1. Utilizați un antivirus. Un virus este asemănător unui program care poate invada calculatorul și poate afecta sau distruge informațiile de pe acesta. Opriți virușii şi ştergeţi toate urmele lor şi asigurați-vă întotdeauna că antivirusul este actualizat.
2. Schimbă parola mai des și alege una gândită. Folosirea cuvântului ”parolă” este ca și cum ai folosi o sfoară răsucită pentru a bloca bagajul atunci când călătorești. Nu alegeți parole care ar fi ușor de ghicit și de hack-uit. În schimb, găsiți o parolă mai lungă care utilizează numere, caractere mici și mari. De asemenea, nu utilizați aceeași parolă pentru mai multe conturi.
3. Nu dați nimănui în care nu aveți încredere sau pe care nu îl cunoașteți personal, adresa completă sau numărul de telefon şi nu vă înscenați singuri modalitatea de furt oferindu-vă cu bună știință informațiile personale unor oameni necunoscuți.
4. Urmăriți înșelătoriile online. Multe companii (cum ar fi PayPal, eBay, bănci etc.) sunt fraudate de persoane care pretind că sunt reprezentanți oficiali. Se numește phishing. Companiile nu vă vor cere niciodată parola printr-un e-mail. Dacă primiți ceva suspect, transmiteți e-mailul companiei de la care ați primit e-mailul. Ei vă vor ajuta să aflați dacă informațiile cerute sunt necesare sau nu companiei. De asemenea, nu dați click pe linkurile din e-mailurile suspecte, ci introduceți site-ul companiei în browser.
5. Când vă înregistrați pe un site sau instalați ceva, citiți instrucțiunile și ”prospectul programului”. Dacă nu doriți ca pagina de pornire a browserului dumneavoastră să se modifice automat, asigurați-vă că nu sunteți de acord cu aceasta. Există de obicei o casetă în partea de jos, care vă permite s-o acceptați sau să refuzați acest lucru sau pentru a primi notificări prin e-mail.
Lucruri esențiale pe care trebuie să le știi ca să eviți infectarea cu viruși sau acțiuni de phishing (furtul de informații de logare, informații legate de carduri de credit, etc.):
• Site-urile pe care te autentifici trebuie să folosească protocolul HTTPS și nu HTTP. Acest lucru sugerează că datele pe care le vei trimite din formularul de logare catre server sunt codificate și, chiar dacă sunt interceptate, acestea nu vor putea fi folosite direct ci doar după gasirea parolei care corespunde codificării. Poți să verifici dacă protocolul este HTTPS uitându-te în bara de adrese, la începutul textului afișat.
Pe site-urile în care publici sau primești informații / date personale (rețelele de socializare, conturile de email), parola folosită trebuie să aibă lungimea de cel puțin 8 caractere, atât litere cât și cifre.
• Ai grijă ca atunci când te loghezi pe un site, pe lângă prezența protocolului HTTPS să apară și numele complet al site-ului pe care te loghezi. De exemplu dacă vrei să te loghezi pe Facebook, textul din bara de adrese trebuie să înceapă cu https://www.facebook.com. Dacă apare orice alt text în bara de adrese, nu te loga.
• Ignoră email-urile care iți cer informații de logare sau informații personale.
Sursa: https://staysafeonline.org/resources/