A trecut vremea școlilor de tinichigii și ospătari, intrăm în era roboților. Cum se pregătesc oamenii de afaceri români
Acesta este contextul care face posibilă ascensiunea rapidă a companiilor din domeniul tehnologic. Se întâmplă și în România, unde cele peste 12.000 de bussiness-uri în domeniul tehnologiei raportau, la sfârșitul anului trecut, cifre de afaceri de peste 16 miliarde de lei și profituri de peste 2 miliarde de lei, conform unui studiu realizat de Creditinfo România, companie specializată în furnizarea produselor și serviciilor de management al riscului comercial.
În agricultura românească au fost introduse deja tractoarele fără șofer, supravegheate de un singur operator care coordonează, din fața unui computer, zeci de mașini agricole. Asemenea tractoare sunt folosite în Banat, Bucovina și în Insula Mare a Brăilei. Acestea sunt doar câteva activități care par să țină de SF și care fac parte din ceea ce poate fi denumită a patra revoluție industrială.
„Am dezvoltat platforma de comenzi de mâncare pornind de la nevoile consumatorilor. Am identificat încă de la început lucrurile unde se puteau aduce îmbunătățiri (cum ar fi plata separată la comenzile de grup, etichete personalizate pe caserole, traducerea meniului în mai multe limbi etc). Încurajați de utilizatorii fideli și de potențialul pieței de livrări de mâncare din România, am ajuns în scurt timp să aducem peste 1 milion de comenzi restaurantelor partenere, generând doar în 2016 peste 5 milioane de euro în plus pentru ele, în comenzi”, a declarat Ciprian Costa, administratorul Cloud Treats România, compania clujeană care a lansat serviciul hipMenu, premiat cu Best User Experience in Romania în 2016, la Central European Startup Awards.
„Există companii care pot instala senzori pe liniile de producție și pot modela software activitatea pentru monitorizare la distanță sau mentenanță predictivă. Oferă rapoarte de activitate în timp real și trenduri de evoluție a activităților curente – disponibile chiar de pe telefon. Situația consumului de apă și energie, relativ și absolut, se află la un click distanță. Iar costul unei astfel de soluții poate fi de la 1.000 și până la 20.000 dolari/lună”, potrivit Irinei Vijoli, Technology Insider & Business Innovator.
Datelor au fost prezentate cu ocazia conferinței „Afacerile viitorului. Viitorul afacerilor” organizat de Elite Business Women.