CEO-ul unui gigant IT: Sunt colegi de-ai mei care petrec în traficul din Bucureşti două-trei ore pe zi. Vi se pare OK? Mie nu!
Într-un interviu acordat Digi24, Dragoș Rebegea, CEO Ericsson România, a spus că este posibil ca în viitor compania să se orienteze către provincie.
„Noi avem două sedii doar în București. E adevărat că decizia pe care am luat-o s-a întâmplat prima oară în 1993, când am venit în România, și a doua oară în 2007, când am avut o extindere masivă cu acest centru global de suport. La momentul respectiv ne-am orientat către București. Dacă ar fi să mai luăm încă o dată decizia, probabil că vom avea probleme mari în a alege între Iași, Cluj, Timișoara, București, motivul fiind legat de forța de muncă, condițiile pe care orașele respective le oferă, în special în ce înseamnă sănătatea muncii, până la urmă. Bucureștiul este extraordinar de aglomerat. Unul dintre sediile noastre e în zona Pipera, Barbu Văcărescu.
Prima dată, când nu eram în poziția actuală, eram un angajat al companiei, aproape am urât că ne-am mutat acolo, plecând de la un sediu din Piața Victoriei. Dar dacă vă uitați, Vodafone e tot acolo, Orange e tot acolo, Telekom e tot acolo, Oracle e tot acolo. Și se mai construiește. Foarte, foarte aglomerat. Infrastructura rutieră nu ne ajută foarte mult. Din punctul acesta de vedere, e posibil să ne orientăm în viitor către un oraș așa-zis de provincie”, a declarat Dragoș Rebegea, CEO Ericsson România, la postul de televiziune citat.
El a explicat că deciziile care s-au luat în privința stabilirii sediului s-au luat în urmă cu peste 10 ani, când nu erau aceleași condiții. „Probabil că dacă ar fi să reevaluăm situația acum, am avea o altă decizie”, a adăugat Dragoș Rebegea. „Sunt colegi de-ai mei care petrec în trafic două-trei ore pe zi. Vi se pare OK? Mie nu! Indiferent dacă folosești mijloacele de transport în comun sau mașina personală”, a mai spus oficialul Ericsson.
Bucureştiul, cel mai aglomerat oraş din Europa
Potrivit topului alcătuit de TomTom – o companie care realizează produse legate de hărţi, navigare şi trafic – Bucureştiul a urcat pe primul loc în ediţia din 2017 a ierarhiei ce conţine cele mai aglomerate oraşe din Europa. La nivel mondial ne aflăm pe locul cinci.
Faţă de anul trecut, nivelul de congestionare a traficului a crescut cu 5% în Capitala României, până la 50%.
Asta înseamnă că durează cu 50% mai mult să ajungem din punctul A în punctul B decât în condiţii de trafic normal.
Dimineaţa şi seara, bucureştenii trec printr-un adevărat coşmar: gradul de congestionare este de 90% în primele ore ale zilei, iar după ora 18:00 ajunge chiar până la 98%.
Adică petrecem în maşină de două ori mai mult timp decât în condiţii normale de trafic.
Potrivit statisticilor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), existau aproximativ 1,1 milioane de autoturisme înregistrate în Bucureşti în 2016. Adică 20% din totalul de la nivelul ţării.
Însă trebuie să menţionăm că în Capitală multe maşini aflate pe şosele sunt înmatriculate în alte judeţe ale ţării, aşa că numărul real al celor care circulă aici este mult mai mare.