Deloc de neglijat. Puterea economică a angajaților de peste 55 de ani
Islanda este în vârful clasamentului, urmată de Noua Zeelandă, Israel și Suedia. Israel, Germania și Australia au înregistrat cel mai mare avans în clasament începând 2003, în timp ce Mexic, Turcia și Grecia au coborât fiecare 12 poziții în acest clasament.
„Pentru România, o ţară care înregistrează o îmbătrânire accelerată a populaţiei, identificarea modalităţilor de a menţine pentru o perioadă mai lungă de timp în viaţa activă profesional persoanele vârstnice va deveni un factor crucial pentru păstrarea viabilităţii sistemului public de pensii. Trebuie să fim mai inovativi în privinţa modului în care concepem politicile sociale şi economice pentru a veni în întâmpinarea nevoilor muncitorilor vârstnici şi pentru a încuraja angajatorii să ofere posibilitatea de muncă flexibilă şi opţiuni de pensionare parţială”, a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC România.
Creșterea potențială pe termen lung a PIB-ului variază semnificativ între țări, de la aproximativ 1% în Coreea și 2% în Japonia, până la aproximativ 16% în Grecia.
Indicele „Golden Age” calculat de PwC reprezintă o medie ponderată a unei serii de indicatori – printre care ocuparea forței de muncă, veniturile și participarea în programe de formare – care reflectă impactul pe piața forței de muncă al angajaților cu vârste de peste 55 de ani în 34 de țări OCDE.
Studiul PwC Golden Age Index este disponibil online la www.pwc.co.uk/goldenage.