Guvernul a adoptat trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat şi reducerea impozitului pe venit
Măsurile intră în vigoare de la 1 ianuarie 2018.
Potrivit Ministerului Finanţelor, nivelul contribuţiilor sociale obligatorii se vor diminua cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%.
Acestea vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului.
Ministerul Finanţelor insistă că măsurile „nu vor implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator”, respectiv că „având în vedere şi scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat”.
Totuşi, calculele arată că salariul mediu brut trebuie crescut cu 16,6% pentru a păstra neschimbată valoarea salariului net, potrivit firmei de consultanţă şi audit Deloitte România.
De asemenea, angajaţii care beneficiază de scutirea de impozit pe venit în acest moment, cum sunt programatorii IT şi persoanele cu grad de handicap, vor suporta o micşorare a salariului net chiar dacă angajatorii le vor majora salariile brute după transferul contribuţiilor la nivelul costului total actual.
De exemplu, calculele pentru un salariu mediu brut pe economie de 3.131 lei arată că, după ce vor intra în vigoare modificările anunţate prin proiect, scăderea va fi de 6,3%. În cazul în care angajatorul nu va agrea majorarea valorii brute pentru a absorbi efectul creşterii contribuţiilor, reducerea la salariul net pentru aceste categorii va fi de 22,1%, potrivit sursei citate.
Explicaţia este că scăderea de impozit de la 16% la 10% a fost gândită pentru a amortiza parţial transferul contribuţiilor, iar în cazul celor scutiţi, acest efect nu are de unde să apară.
Astfel, România devine singura ţară din UE care lasă plata CAS şi CASS exclusiv în sarcina angajatului. Potrivit unei analize realizate de PwC, media contribuţiilor sociale suportate de angajator în statele UE este de 23,57%, pe când media contribuțiilor angajaților este de doar 13,35%. Iată deci că nivelul contribuției angajaților în România ajunge la aproape de 3 ori media europeană.