In ce sa investesti dupa pandemie? 3 propuneri RisCo
Foto: Precondo CA on Unsplash
Una dintre intrebarile care se repeta cel mai des pe forumurile de discutii specializate pe business, sau, dupa caz, pe grupurile de facebook similare, este urmatoarea: am X mii de euro? In ce ma sfatuiti sa investesc? Iar raspunsurile vin invariabil: ia-ti un automat de cafea, inchiriaza un spatiu si da-i drumul! Sau: cum? Mai intrebi? Cumpara-ti un autocar, fratioare! Tu nu vezi ca astia au omorat transportul intrerjudetean? Faci bani cu gramada, scoti banii inzecit! Daca asemenea raspunsuri, fireste, starnesc zambete, nu este mai putin adevarat ca exista cateva domenii in care, la momentul actual, investitia este sigura.
1. IT. Ei bine, daca am invatat ceva dupa aceasta pandemie (care nu s-a terminat inca) este ca digitalizarea este viitorul. Da, chair si intr-o tara ca Romania, unde institutiile publice se chinuie sa tina pasul cu populatia care se bucura, asa cum stim, de una dintre cele mai mari viteze de internet din lume. Asadar, fie ca pleci la drum la modul clasic, oferind servicii de suport IT, de intretinere a sistemelor si administrare a retelelor, dupa care adaugi pe parcurs programare si web design, treaba asta nu are cum sa nu dea rezultate. Cat despre cuvantul magic, programare, cerul e limita: competente in aceasta directie te poate trimite chiar pe piata aplicatiilor, iar aici ceva mai actual e greu sa gasesti. Iar o scuza de genul ca sunt si asa multe firme de IT pe iata, nu tine neaparat. Da, intr-adevar, sunt multe, dar nu toate sunt bune, iar aici poti face diferenta.
Costuri: mai mici decat profitul pe care il poate genera un astfel de business. In urma cu cativa ani au existat cazuri de firme de IT infiintate chiar si cu o investitie initiala de 1500 de lei. La momentul actual probabil ca o investitie dubla ar fi suficienta pentru a porni
2. Spatiu de inchiriat birouri. Un paradox pe care l-a creat actuala pandemie este urmatorul: desi tot mai muti angajati au preferat sa ramana acasa odata cu relaxarea restrictiilor, acestia ar prefera totusi sa se intoarca la birou. Dar un birou care sa fie numai al lor, eventual impartit cu persoane necunoscute, cu care daca se poate sa mai si inceapa o colaborare noua de afaceri, cu atat mai bine. Cu alte cuvinte sa nu fie nici acasa, nici la birou, ci intr-un spatiu intermediar care sa reprezinte cumva ambele lucruri. Din acest punct de vedere conceptul de spatiu de co-working, pe genul hub-urilor cu spatii de lucru pentru antreprenori si free-lanceri, este, bineinteles, cum nu se poate mai nimerit in actualul context. Bineinteles, nu se pune sa problema sa construiesti unul de la zero, asta daca nu esti un investitor din domeniul imobiliarelor. Dar o inchiriere ori co-inchiriere a unuia sau mai multe etaje ar fi probabil de natura sa intoarca investitia pe termen mediu si lung.
Citește mai departe pe RisCo.ro