Internship și ucenicie – soluții pentru formarea viitorilor angajați
În contextul economic respectiv, ArcelorMittal Galați a oferit pachete compensatorii angajaților care doreau să plece voluntar din companie. Dar, în paralel, a deschis programe de atragere a forței de muncă tinere în combinat. „Am început inițial cu programul de internship, iar ulterior am demarat un program-pilot pentru ucenicie”, explică Mihaela Crăciun, Director Resurse Umane, ArcelorMittal Galați.
Internshipuri pe placul studenţilor
Internshipul este dedicat studenților și reprezintă un program integrat de activități care răspunde atât cerințelor de business ale companiei ArcelorMittal Galați, cât și cerințelor și așteptărilor studenților.
Programul a fost dezvoltat pe patru direcții: vizite de o zi pe platforma siderurgică pentru grupuri organizate (până acum au participat peste 500 de studenți și profesori); stagii de practică de trei săptămâni; Școala de vară – care se desfășoară pe o perioadă de trei luni (au participat peste 180 de studenți în 5 ani) și, nu în ultimul rând, sesiuni tematice – adică o zi dedicată unui proiect sau unui domeniu de activitate (peste 400 de studenți și profesori au participat până acum).
În plus, au fost implementate o serie de acțiuni menite să sprijine aceste direcții: „Ask the CEO” – o întâlnire anuală a Directorului General cu studenți și profesori, cu circa 200 de participanți; „HR Q&A Brunch”, întâlnire cu Directorul de Resurse Umane, în cadrul căreia se discută subiecte legate de carieră, așteptările angajatorilor, profilul angajatului etc; workshopuri cu studenții organizate în cadrul universităților din Galați, Iași și București; Bursa ArcelorMittal Galați, acordată studenților ale căror profile se pliază pe nevoile companiei.
Burse și posibilităţi de angajare
Mai mult, un student poate participa la toate acțiunile incluse în programul de „internship” şi promovate pe site-ul companiei. De exemplu, pentru Școala de vară, care durează trei luni, proiectele sunt publicate pe site-ul galati.arcelormittal.com, iar studenții se pot înscrie acolo unde cred că sunt compatibili cu profilul solicitat. Studenții sunt apoi alocați în departamentele care au lansat proiectele pentru ei. Acestea pot fi departamente de producție, de mentenanță sau departamente-suport ( HR, IT, Audit, Financiar, Comercial).
Pe perioada Școlii studenții sunt angajați, deci au salariu și beneficiază de toate celelalte drepturi salariale: tichete de masă, asigurare medicală, prime conform contractului colectiv de muncă, sesiuni de training. Cei care provin din alte orașe beneficiază de cazare și masă. La finalul școlii, ei primesc certificatul care atestă că au lucrat la ArcelorMittal, unii dintre ei primesc fie o ofertă de muncă, fie o bursă ArcelorMittal în cazul în care profilul și rezultatele după cele trei luni îi recomandă.
Studenții selectați pentru bursă primesc lunar salariul minim pe economie până la finalizarea studiilor, exceptând perioada vacanțelor. Apoi, ei sunt angajați pe minimum trei ani.
„Până acum am avut cinci promoții de interni la Școala de vara. Din totalul de 180 de interni, am angajat 49 de studenți”, spune Mihaela Crăciun.
Cei mai mulți candidați pentru programul de Internship provin din Galați, însă au fost studenți și din Iași, București, Suceava și chiar din Europa de Vest.
Şcoală de ucenici pentru absolvenţii de profesională şi liceu tehnic
Școala de ucenici, dedicată absolvenților de școală profesională și liceu tehnic, a fost lansată în vederea dezvoltării și pregătirii tinerilor pentru anumite competențe. „Am decis acest lucru ca urmare a unor planificări strategice a forței de muncă pe următorii cinci ani, care indică o creștere a mediei de vârstă a angajaților, în special în rândul muncitorilor”, spune Mihaela Crăciun.
Școala de ucenici înseamnă angajarea prin concurs a tinerilor pentru o perioadă de șase luni. În această perioadă, aceștia participă la cursuri tehnice interne, sub îndrumarea mentorilor. După cele șase luni, urmează alte 12 care se axează pe dezvoltarea tinerilor pentru a deveni autonomi din punct de vedere profesional.
Compania a ajuns la a treia generație de ucenici, cu un total de 190 de ucenici în ultimii trei ani. A patra generație, aproximativ 125 de ucenici, va începe școala în toamnă.
Școala de ucenici se adresează în mod special absolvenților de școală profesională și liceu tehnic. Cei interesați se pot înscrie prin solicitare telefonică sau prin e-mail: [email protected].
Până acum au fost candidați din județul Galați, dar și din Brăila.
Procesul de selecție urmează toți pașii unui proces de recrutare. „Organizăm interviuri cu candidații înscriși, iar ulterior are loc procesul de selecție, în urma căruia selectăm persoanele care se potrivesc profilului căutat”, adaugă Mihaela Crăciun.
Profilul candidatului ideal pentru ucenicie
Tinerii care doresc să devină ucenici trebuie, în primul rând, să-și dorească să lucreze în cadrul ArcelorMittal. De asemenea, este important să fie bine pregătiți tehnic și dornici de a învăța în continuare, să fie sinceri și deschiși către nou, curioși și adaptabili.
Școala de ucenici se desfășoară în două etape: prima etapă durează șase luni și este dedicată instruirii în vederea adaptării la locurile de muncă. Etapa a doua este de 12 luni, dedicată dezvoltării pentru a obține autonomie profesională. Ucenicii pot fi alocați în diferite departamente, iar pe perioada uceniciei beneficiază de salariu și de toate celelalte drepturi salariale – tichete de masă, asigurare medicală, prime conform contractului colectiv de muncă, sesiuni de training, iar pentru cei care sunt din alte orașe – cazare și masă.
Programul de ucenicie se află la a treia promoție, iar din primele două promoții, dintre cei 70 de participanți, 64 au fost angajați. Promoția a treia a este în desfășurare, cu 127 de ucenici.
- Acest Articol preluat din numărul 236/aprilie 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici