Oficial BNR: Discursul despre impozitarea multinaţionalelor este unul populist. Există o directivă UE ce trebuie aplicată de toate statele membre
“Multinaţionalele fac cea mai mare parte din exportul României şi sunt în primele 1.000 de firme din cele 700.000 cât sunt în România. Este un discurs populist”, a declarat, duminică, la Digi 24, Adrian Vasilescu, Consultant de Strategie la Banca Naţională a României.
Acesta a răspuns astfel la o întrebare care făcea trimitere la declaraţiile făcute în urmă cu ceva timp de Liviu Dragnea, şeful PSD, care susţine că vrea să crească încasările de la marii contribuabili, respective de la firme multinaţionale, acuzate pe plan intern şi comunitar că îşi transferă profiturile în paradisuri fiscale.
“Se pregăteşte o directivă europeană prin care se va impune multinaţionalelor să lase câţi mai mulţi bani în ţara în care îşi desfăşoară activitatea”, a adăugat Vasilescu, potrivit Mediafax.
În fapt, această directivă deja există (1164/2016) şi România trebuie să alinieze la normele europene impuse de aceasta, referitoare la eliminarea practicilor de evitare a obligaţiilor fiscale care au incidenţă directă asupra funcţionării pieţei interne.
"Actualele priorități politice în ceea ce privește impozitarea internațională subliniază necesitatea de a garanta faptul că impozitele sunt plătite acolo unde sunt generate profiturile și valoarea. Prin urmare, este esențial să se restabilească încrederea în echitatea sistemelor fiscale și să se permită guvernelor să își exercite în mod efectiv suveranitatea fiscală", se arată in textul directivei.
Prin aceste norme, UE încearcă să oblige multinaţionalele să plătească biruri acolo unde generează profitul, fără să expatrieze veniturile şi să evite astfel impozitările mari din anumite state membre.
Directiva are ca termen de implementare 31 decembrie 2018, dată până la care toate ţările din blocul comunitar să îşi alinieze legislaţia.
"Statele Uniunii vor pune în comun informațiile fiscale privind multinaționalele care operează la nivelul UE și vor alcătui o listă neagră a țărilor terțe care refuză să joace corect. Fiecare firmă din grup va trebui să demonstreze că a creat valoare. Va fi mult greu sau imposibil de justificat de ce a umflat prețul într-un offshore unde nu se face nimic. De menționat că, în România, legislatația care să permită controlul multinaționalelor a început să fie întărită începând din 2008", potrivit consultantului fiscal Ionel Blănculescu.