OMV Petrom va construi o unitate de carburanţi sustenabili la Petrobrazi. La ce sumă se ridică investiția

OMV Petrom anunță demararea lucrărilor pentru construcția unei unități destinate producției de combustibili sustenabili pentru aviație și motorină din surse regenerabile, în cadrul rafinăriei Petrobrazi. Această investiție, evaluată la 750 de milioane de euro, arată angajamentul companiei față de tranziția energetică și obiectivele europene de reducere a emisiilor de carbon. Finalizarea proiectului, preconizată pentru 2028, va permite producerea a 250.000 de tone anual de combustibili sustenabili, contribuind astfel la transformarea sectorului energetic din regiune.
Ce vizează compania prin acest proiect
Strategia OMV Petrom pentru 2030 integrează această investiție în direcția sustenabilității și consolidării poziției sale pe piața regională. Prin acest proiect, compania vizează sprijinirea mobilității ecologice, în special în domeniile în care alternativele electrice nu pot fi adoptate cu ușurință, precum aviația. În contextul acestei inițiative, aproximativ 35% din bugetul de investiții al companiei pentru perioada 2022-2030 a fost alocat proiectelor de tranziție energetică, atât în România, cât și la nivel regional.
Integrarea noii unități de producție cu infrastructura existentă a rafinăriei Petrobrazi permite optimizarea proceselor de producție, depozitare și distribuție, care asigură un flux eficient al carburanților sustenabili. Din totalul investiției, suma de 560 de milioane de euro este destinată construirii unității SAF-HVO, în timp ce 190 de milioane de euro vor finanța două instalații pentru producerea hidrogenului verde, element esențial în procesul de rafinare a materiilor prime regenerabile.
Rafinăria Petrobrazi, cu o tradiție îndelungată în industria energetică, își redefinește rolul prin implementarea unor soluții menite să asigure sustenabilitatea producției de carburanți. „Tranziția către combustibili alternativi consolidează poziția companiei ca lider în industria regională de rafinare și evidențiază angajamentul față de reducerea amprentei de carbon. Această unitate reprezintă prima investiție de acest tip din regiunea Europei de Sud-Est, marcând un moment important în evoluția pieței de energie regenerabilă“.
Combustibilii sustenabili pentru aviație (SAF) și motorina regenerabilă (HVO) provin din prelucrarea materiilor prime regenerabile, cum ar fi uleiurile vegetale uzate și grăsimile animale. Utilizarea acestor carburanți permite o reducere semnificativă a emisiilor de CO2, comparativ cu omologii lor fosili, ce minimizeaz[ impactul asupra mediului. Flexibilitatea instalației nou-construite oferă posibilitatea ajustării tipului de materii prime utilizate, precum și a mixului de produse finite, în funcție de cerințele pieței și de disponibilitatea resurselor.
Își extinde rețeaua de încărcare pentru vehicule electrice
Pe lângă dezvoltarea infrastructurii pentru combustibili sustenabili, OMV Petrom își extinde rețeaua de încărcare pentru vehicule electrice, are ca obiectiv instalarea a peste 5.000 de puncte de încărcare până în 2030. Această inițiativă reflectă o abordare integrată a companiei în ceea ce privește sustenabilitatea și mobilitatea viitorului.
Cu o contribuție semnificativă la bugetul de stat, OMV Petrom a virat peste 45 de miliarde de euro în taxe, impozite și dividende în perioada 2005-2024, în paralel cu realizarea unor investiții de aproximativ 20 de miliarde de euro.
CITEȘTE ȘI: Longevitate în carieră | Marshall Allen, legenda jazz-ului care doboară recorduri mondiale la 100 de ani
Foto: ID 194787076 © Unquintu | Dreamstime.com