Parlamentul European a adoptat o normă care afectează multinaţionalele
Parlamentarii europeni au susținut o propunere care cere companiilor multinaționale să raporteze impozitele pentru fiecare stat în care desfășoară activitiăți – cu posibila excepție a informațiilor sensibile din punct de vedere comercial, potrivit unui comunicat de presă.
Obiectivul acestei măsuri este creșterea transparenței fiscale prin publicarea unei imagini a taxelor plătite de multinaționale, precum și a locurilor de impozitare.
Acces public la informațiile fiscale
Conform măsurilor propuse, informațiile privind taxele pe venit aplicate companiilor multinaționale cu o cifră globală de afaceri de minimum 750 milioane EUR ar trebui publicate într-un format comun pentru fiecare jurisdicție fiscală unde firma sau subsidiara ei activează. Aceste date ar trebui să fie disponibile gratuit și accesibile pe pagina de internet a companiei.
Compania ar trebui să redacteze și un raport inclus într-un registru public administrat de Comisia Europeană.
Aceste informații ar trebui să se refere la:
- numele companiei și lista subsidiarelor sale, dacă este cazul, o scurtă descriere a activității și a acoperirii geografice
- numărul de angajați full-time
- suma cifrei de afaceri nete
- capitalul înregistrat
- suma profitului sau pierderilor brute
- suma taxelor pe venit plătite în anul financiar relevant de către firmă și de către filialele sale rezidente fiscal în respectiva jurisdicție fiscală
- suma câștigurilor acumulate
- dacă subsidiarele, afiliatele sau filialele beneficiază de un tratament fiscal preferențial
Deputații au aprobat și măsuri de protecție a unor informații sensibile din punct de vedere comercial, permințând statelor membre să acorde excepții de la obligația de a publica una sau mai multe informații. Aceste excepții ar trebui reînnoite anual și ar trebui aplicate doar în jurisdicția statului membru care oferă excepția.
Odată ce un stat membru a acordat on excepție, trebuie să informeze Comisia Europeană confidențial despre informația omisă, adăugând o explicație detaliată privind excepția.
În fiecare an, Comisia va publica pe pagina ei o listă a firmelor care au primit excepții, precum și o explicație succintă privind motivația.
Limite stricte privind excepțiile
Parlamentul a aprobat și amendamente care vor stabili limite pentru excepțiile obținute de firme privind publicarea informațiilor fiscale. Companiile care își pierd eligibilitatea pentru o anumită excepție vor fi obligate să facă publice imediat informațiile exceptate.
Companiile vor fi obligate, de asemenea, să își reînnoiască anual acordul de exceptare de la publicarea unei informații.
Mai mult, la finalul perioadei de confidențialitate privind o anumită informație, compania va trebui să publice detaliile fiscale retroactiv, ”în forma unei medii aritmetice” pentru a acoperi perioada în care s-a bucurat de excepția de la publicarea unor detalii.