Pentru angajaţii part-time, CAS şi CASS se va plăti la nivelul salariului minim
Excepție fac salariații elevi, studenți, persoane cu dizabilități, pensionari și cei care cumulează venituri de cel puțin nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată.
Mai exact, salariații aflați în una din următoarele situații:
- Elevi sau studenți cu vârsta până în 26 de ani;
- Ucenici în vârstă de până la 18 ani;
- Persoane cu dizabilități care, prin lege, au posibilitatea să lucreze mai puțin de 8 ore pe zi;
- Pensionari pentru limită de vârstă în sistemul publice de pensii, cu excepția celor care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă cu cea din sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
- Persoanele care cumulează venituri de cel puțin nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată din mai multe contracte individuale de muncă.
În acest sens, Guvernul a adoptat astăzi o ordonanță privind modificarea și completarea Codului fiscal, urmând ca noile reglementări să intre în vigoare la 1 august și să se aplice începând cu veniturile aferente lunii august 2017.
Iată câteva statistici pe această temă:
– există circa 1,1-1,2 milioane de contracte de muncă cu timp parţial;
– 370.000 salariaţi activi au un singur contract de muncă cu timp parţial;
– aproximativ 710.000 asiguraţi cu contracte de muncă cu timp parţial, au un venit mediu brut de 903 lei/lunar (decembrie 2016).
CALCULE, CALCULE, CALCULE
În prezent, pentru un salariat care lucrează part-time, două ore pe zi, 21 de zile pe lună, angajatorul trebuie să plătească un salariu brut de cel puţin 361 de lei.
La această sumă, contribuţiile companiei la stat sunt în valoare de 83 de lei, potrivit calculelor noastre, care vor ajunge până la 329 de lei dacă se va face raportarea la salariul minim brut pe economie, de 1.450 de lei.
Prin urmare, costurile pentru companie vor creşte cu 250 de lei pentru fiecare angajat part-time. Iar o povară fiscală mai mare poate avea drept consecinţă o serie de concedieri.
Mihaela Niţu, avocat senior la Gruia Dufaut Law Office, a explicat de curând pentru Revista CARIERE ca acest contract part-time este utilizat mai ales în cazul tinerilor, care lucrează pe durata studiilor şi care pot, astfel, să aibă şi o sursă de venituri.
De asemenea, şi firmele mici, care nu au nevoie pentru anumite activităţi de un salariat care să lucreze doar câteva ore pe zi, optează pentru acest tip de contract.
Cât despre măsura adoptată de Guvern, avocatul ne-a spus că, cel mai probabil, în cele mai multe situații, va apărea o creștere a costurilor ce îl va termina pe respectivul angajator să renunţe la contractele în cauză. "Firmele mici vor avea în aceste condiții varianta de a opta pentru un cumul de funcții, dând acele atribuții pentru care anterior exista un contract part-time unui salariat deja existent, pentru a evita o creștere a costurilor", a menţionat Mihaela Niţu.