Reacții dure la „taxa pe stâlp”, din ordonanța austerității: Va reduce locurile de muncă, spun companiile din energie
Federația Patronatelor din Energie (FPE) critică, în termeni dur, așa-numita „taxă pe stâlp”, aflată în dezbatere publică, la pachet cu măsuri de austeritate despre care Revista Cariere a scris aici. Reprezentanții companiilor din energie susțin că taxa de 1,5% va pune probleme semnificative acestui domeniu de activitate și va duce inclusiv la reducerea locurilor de muncă.
“Introducerea unei taxe de 1,5% pe construcțiile speciale reprezintă o povară fiscală semnificativă, care va afecta competitivitatea companiilor din domeniul energetic, dar și din alte sectoare care utilizează infrastructuri similare. Într-un context economic deja marcat de instabilitate și lipsă de predictibilitate, această măsură va descuraja semnificativ investițiile în sectoare strategice, de interes național, va reduce locurile de muncă și va aduce incertitudini cu privire la prețurile finale suportate de consumatori”, arată FPE.
Noua obligație va viza și investiții făcute anterior, atrag atenția reprezentanții firmelor din energie.
„Acest impozit va afecta semnificativ contribuabilii care au investit foarte mult și pe termen lung (dat fiind faptul că impozitul este direct proporțional cu valoarea investițiilor efectuate). Acest impozit este calculat asupra unor investiții deja făcute în perioade anterioare, în care acest cost nu a putut fi identificat și luat în considerare în procesul decizional”, potrivit sursei citate.
FPE susține că se poate ajunge la creșteri de prețuri.
„În cazul în care noile condiții de piață permit, recuperarea acestui cost nu se va putea face decât pe seama creșterii prețurilor și tarifelor utilizate de agenții economici, fapt ce va avea un efect negativ atât asupra consumului populației cât și asupra inflației. În cazurile în care costul cu acest impozit nu va putea fi transferat în prețul final, din cauza specificului pieței, acesta va afecta negativ disponibilitățile financiare care ar fi putut fi utilizate în dezvoltarea de proiecte care să susțină dezvoltarea sistemului energetic românesc sau tranziția la o economie verde în care energia joacă un rol extrem de important”, se arată în reacție.
Potrivit Federației, există riscul închiderii unor companii, lucru care ar duce la creșterea șomajului. Totodată, noua normă ar încălca Legea Offshore, susține aceasta.
“În condițiile în care acest impozit va determina ca anumite investiții să devină neeconomice, se va renunța la aceste investiții sau chiar se va proceda la închiderea unor companii, fapt ce va avea consecințe grave asupra nivelului șomajului și a vieții economice în general în România. (…) Taxarea construcțiilor speciale poate afecta direct domenii cheie, precum energia regenerabilă, producție gaze naturale și infrastructura critică, domenii în care România are nevoie de investiții susținute pentru a-și îndeplini obiectivele de tranziție energetică și dezvoltare durabilă. Mai mult, acest impozit încalcă prevederile Legii Offshore privind stabilitatea. O astfel de impozitare frânează procesul investițional, dar și dezvoltarea business-urilor existente, în anumite situații creându-se premisele apariției unor distorsiuni concurențiale la nivel de industrii, creând un dezavantaj concurențial și pentru companii românești față de cele din afara țării”, susține FPE.
FPE atrage atenția asupra nivelului mare al taxelor care ar urma să fie plătite.
“Având în vedere că mecanismul propus de impozitare a construcțiilor se bazează pe valoarea contabilă brută a activelor, fără a lua în considerare uzura acestora, considerăm că valoarea activelor ar trebui să fie reprezentată de valoarea fiscală rămasă neamortizată, care reflectă mai corect realitatea economică. Activele din categoria construcții au cele mai mari durate normale de funcționare din întreg catalogul de clasificare a mijloacelor fixe, majoritatea activelor situându-se în intervalul 10-60 de ani (foarte puține tipuri de active au o durată de funcționare sub 10 ani). În condițiile în care cota de 1,5% pe an se aplică la valoarea brută a activelor, rezultă că o societate este obligată să plătească la bugetul statului între 15% și 90% din valoarea activului achiziționat pentru scopuri productive. Din această perspectivă impozitul se dovedește nu numai excesiv, dar reprezintă și o dovadă de neînțelegere de către inițiatorii actului normativ a impactului pe care această măsură urmează să îl aibă asupra funcționării economiei reale, cu efecte dezastruoase pe termen mediu și lung”, se mai arată în reacția la inițiativa Guvernului.
Companiile din energie cer, așadar, reanalizarea măsurii. Dacă aceasta va fi adoptată în forma din proiectul pus în dezbatere publică, companiilor vor fi obligate să plătească o taxă specială pe construcții de 1,5% din valoarea acestora.
Foto: ID 344262441 © Yevhen Holoborodko | Dreamstime.com