Unu din trei angajați din România lucrează pentru firme străine. Cine sunt „patronii” globali ai pieței locale

Aproape 30% dintre salariații din România activau în întreprinderi care fac parte din grupuri multinaționale controlate din străinătate, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), aferente anului 2023. Asta înseamnă că, statistic, unul din trei angajați lucrează în cadrul unei companii internaționale.
La nivel național, au fost identificate peste 101.000 grupuri de întreprinderi, dintre care doar 5.457 sunt rezidente (adică deținute și operate integral din România), iar restul, peste 96.000, sunt grupuri multinaționale. Dintre acestea, mai mult de 95.000 sunt controlate din afara țării, fie de persoane juridice, fie de persoane fizice.
Țările din care sunt controlate cele mai multe grupuri de firme
După ponderea salariaților, aceste state sunt Germania (18,9%), Franța (10,8%) și Statele Unite ale Americii (9,2%). Cele trei țări sunt urmate de alte state europene cu prezență economică semnificativă, dar diferența față de primele trei este notabilă.
Cele mai multe grupuri activează în comerț (32,3%), construcții (11,6%) și activități profesionale, științifice și tehnice (10,2%). Industria prelucrătoare se află și ea în top, cu o pondere de 9,2% din totalul grupurilor.
Dacă ne uităm la domenii specifice, Germania are cele mai multe companii în industria prelucrătoare (9,5%), comerț (3,5%) și activități profesionale (3,2%). Franța se remarcă în producție (4,2%), comerț (2,1%) și comunicații (1,5%), iar SUA în producție (3,8%) și IT & comunicații (2,7%).
De remarcat este și faptul că doar 4,8% din costurile salariale în România sunt reprezentate de contribuții non-salariale (față de media UE de 24,7%), potrivit datelor INS, ceea ce poate face piața românească mai atractivă pentru investitorii străini.
Foto: ID 27019422 © Andreja Tominac | Dreamstime.com