„Transferul emoțional”, sau cum poate fi o atracție de la job un medicament pentru relația de acasă
Cercetarea, publicată recent în The Journal of Sex and Marital Therapy, vine cu o concluzie surprinzătoare: atracţia de la serviciu nu este ceva negativ, ci dimpotrivă: ea aduce beneficii relaţiei stabile.
Se poate întâmpla uneori, în cazul persoanelor care au deja o relaţie stabilă, ca potenţialii parteneri să fie evaluaţi ca fiind mai puţin atrăgători, se precizează în lucrare.
Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universităţile Columbia, Indiana şi Kentucky-Lexington, care au chestionat online 160 de femei cu studii superioare. Lor li s-au pus întrebări cu privire la relaţia lor stabilă, dar şi dacă sunt atrase şi de alte persoane.
Cele mai multe dintre aceste femei erau căsătorite sau aveau o relaţie de lungă durată.
70% dintre ele au recunoscut că se simt atrase şi de un alt bărbat, de obicei un coleg de serviciu. Ele au declarat însă că nu se tem că această simpatie va afecta relaţia lor stabilă. Mai mult, faptul că aveau o pasiune secretă la serviciu le făcea să se simtă mai atrase de partenerul lor. Fenomenul se numeşte „transfer emoțional” şi apare atunci când cineva îşi transferă sentimentele şi dorinţele pe care le simte pentru altcineva (un coleg) către o persoană care îi este accesibilă (soţul sau iubitul).
Un alt studiu, realizat în 2013, arăta că există persoane, de regulă femei, care consideră legătura emoţională dintre partenerul lor şi o altă persoană drept o formă de infidelitate. Însă chiar dacă apare o atracţie de acest fel faţă de altcineva, asta nu înseamnă că iubirea pentru partener a dispărut. Totuşi, dacă simpla atracţie se transformă în sentimente mai profunde, într-o legătură afectivă, atunci relaţia trebuie reevaluată.
Dar dacă…
Terri Orbuch, psiholog terapeut la Institutul de Cercetări Sociale al Universității din Michigan, spune că există un fenomen de care oamenii nu sunt conștienți, care apare în mediile profesionale, numit „efectul expunerii simple”. Fenomenul implică acea atracție sporită între persoanele care se întâlnesc constant și care ajung să își cunoască reciproc modul de gândire, reacțiile sufletești, afinitățile.
În plus, în viziunea lui Orbuch, primul aspect care favorizează idilele de la locul de muncă este caracterul incitant al acestora pentru că, de obicei, ele încep în secret.
„Emoția secretului este cea care provoacă partenerii și, involuntar, alimentează începutul unei relații. Tocmai de aceea trebuie să te asiguri că atracția îl vizează strict pe individ și nu este, de fapt, o atracție provenită din fascinația secretului”, afirmă psihologul.
Cu toate că este un subiect controversat, reprezentând parcă o „lege nescrisă a locurilor de muncă”, în ultimii ani, managerii companiilor au adoptat politici tolerante cu privire la relațiile intime dintre angajați, iar numărul celor care sunt total împotriva acestui comportament a scăzut, după cum o confirmă chiar specialiștii în resurse umane.