35 de ani – varsta medie la care femeile din Romania sunt promovate pe pozitii de conducere
Femeile din Romania aflate in pozitii de conducere care au participat la acest sondaj au, intr-un procentaj de 52.17%, varsta cuprinsa intre 35 si 50 de ani; 42,14% dintre respondenti au pana in 35 de ani iar varsta de peste 50 de ani este reprezentata de 5,69% dintre participantii la sondaj.
„Cand ne referim la pozitii de conducere, varsta joaca un rol important, pentru ca aceasta nu dovedeste doar senioritatea, ci este de asemenea si o dovada a experientei. Analizand procentajele prezentate mai sus putem concluziona ca, in prezent, cele mai multe femei in pozitii de conducere in Romania au obtinut promovarea lor profesionala in jurul varstei de 35 de ani, atunci cand un lider incepe sa fie considerat matur si a fost deja expus unei functii de conducere”, se arata in studiul Stanton Chase.
58.53% din respondenti considera ca, in Romania, a reconcilia timpul si angajamentul necesar pentru a dezvolta o cariera cu rolul de a forma o famile ar putea fi un factor de limitare a dezvoltarii profesionale continue. De asemenea, un procent impresionant de 41.47%, este deacord ca a se dedica atat carierei cat si vietii de familie nu creeaza nicio limitare in dezvoltarea carierei.
“Avand in vedere datele recunoscute care atesta că 51% din populatia globului este de sex feminin, 59% dintre diplomele universitare sunt detinute de femei, femeile influenteaza 80% din decizia de cumpărare a bunurilor de larg consum, credem ca “Women in Leadership” ar fi un subiect foarte interesant pentru a fi explorat prin intermediul sondajului realizat de noi”, spune Athena Tavoulari – Managing Director al biroului companiei de executive search Stanton Chase.
Majoritatea participantelor la sondaj (64,55%) au reusit sa atinga un echilibru atat pe plan profesional cat si pe plan personal. Pe de alta parte, 35,45% dintre respondenti considera ca focusarea atentiei intr-un anumit sector al vietii lor ar putea conduce la acumularea unei presiuni in cealalta parte, si acestia nu au reusit inca sa ajunga la un echilibru intre obligatiile lor personale si cele profesionale.
Printre cele mai importante abilitati pe care o femeie manager ar trebui sa le posede sunt Inteligenta Emotionala (31,77%), urmata de orientarea spre rezultate (23,41%), impact si influenta (16,39%) si munca in echipa (12,04%). Competentele evaluate cu procentaje mai mici includ construirea unor relatii(8,70%), flexibilitate (3,34%) si empatie (2,34%).
Majoritatea participantilor la sondaj (56,86%) cred ca femeile din Romania nu intampina bariere in avansarea in cariera. Un procent mai mic, (13,71%) este de acord ca femeile continua sa se confrunte cu dificultati privind avansare in cariera din cauza discriminarii de gen. Respondentii care au ales sa isi justifice raspunsul (29,43%), mentioneaza ca o femeie executiv din Romania inca se confrunta cu probleme cum ar fi: discriminarea de gen, prejudecata, avansarea limitata impusa de specificul industriei, inadaptabilitatea la cultura organizationala, constrangerile legate de viata de familie, criterii de evaluare mai putin obiective, afectivitate, disponibilitatea scazuta pentru orele suplimentare si de a calatori, networking slab, cultura puternic patriarhala si diferentele intre barbati si femei in procesul decizional si stiluri de leadership. Multi respondenti cred ca exista inca discrepante semnificative intre barbati si femei in ceea ce priveste pachetul salarial; femeile fiind remunerate mai putin decat barbatii aflati in aceleasi functii.
39,13% din cele 300 de femei care au participat la sondaj sunt angajate in cadrul companiei de mai putin de trei ani, ceea ce este un indiciu clar ca piata din Romania este inca in curs de dezvoltare.
Majoritatea femeilor participante la sondaj isi desfasoara activitatea in zona bunurilor de larg consum si sunt de parere ca cele mai multe oportunitati in cariera pot fi gasite tot in acest domeniu (31.10%), urmeaza aria serviciilor financiare(25.08%) si cea a serviciilor profesionale (19.73%). Pietele aflate la polul opus sunt IT&C (1.34%), transport si logistica(1.34%), zona industriala (0.67%) iar sectorul resurselor naturale si energetic nu este considerat inca un mediu care sa ofere in prezent, oportunitati de dezvoltare a carierei pentru un executiv de sex feminin din Romania.