74% dintre europeni spun că țările lor au beneficiat în urma apartenenței la UE. Ce părere au românii

Conform celui mai recent sondaj realizat de Parlamentul European, 74% dintre europeni consideră că țările lor au beneficiat de pe urma apartenenței la Uniunea Europeană. România nu face excepție, iar 70% dintre români sunt de acord cu această afirmație. Însă ce înseamnă acest beneficiu și cum percep românii Uniunea Europeană?
Cum ajută Uniunea Europeană România?

Sursa: Parlamentul European
Pentru mulți dintre români, apartenența la UE aduce oportunități semnificative. Principalul avantaj pe care îl menționează românii este legat de noile oportunități de angajare, 42% dintre respondenți consideră că locurile de muncă sunt mai accesibile și mai bine plătite de când România este membru al Uniunii Europene. De asemenea, stabilitatea economică și sprijinul european pentru dezvoltarea infrastructurii au avut un impact pozitiv asupra țării.
Totodată, apartenența la UE contribuie și la menținerea păcii și consolidarea securității în regiune. Acest aspect este menționat de 35% dintre europeni ca fiind principalul beneficiu al statutului de membru.
Ce-și dorește România
Conform sondajului, cetățenii din România doresc ca Uniunea Europeană să își asume un rol mai activ pe plan global. Aproape 60% dintre români ar vrea ca UE să fie mai implicată în protejarea lor în fața crizelor globale și în asigurarea securității. De asemenea, în privința economiei, 44% dintre români consideră că Parlamentul European ar trebui să se concentreze pe probleme precum inflația, creșterea prețurilor și costul vieții.
Ce vor românii de la Parlamentul European?
Studiul arată că românii își doresc ca Parlamentul European să acorde o atenție mai mare problemelor economice, în special inflației și costului vieții. 44% dintre respondenți spun că aceste aspecte ar trebui să fie o prioritate pe agenda Parlamentului European. În plus, 38% dintre români consideră că sprijinirea economiei și crearea de locuri de muncă ar trebui să fie pe primul loc.
Pe de altă parte, subiectele legate de siguranța alimentară și agricultura sunt și ele importante pentru cetățenii din România, 32% dintre aceștia fiind de părere că Uniunea Europeană ar trebui să se concentreze mai mult pe aceste domenii.
Viitorul Uniunii Europene
În ciuda provocărilor globale și a crizelor de securitate cu care se confruntă Europa, 89% dintre europeni, inclusiv 75% dintre români, consideră că statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să colaboreze mai strâns pentru a răspunde acestor provocări. Totuși, o mare parte dintre cetățeni, 76% dintre europeni și 71% dintre români, consideră că Uniunea Europeană trebuie să își sporească resursele pentru a face față provocărilor viitoare.
Majoritatea cetățenilor europeni și români văd Uniunea Europeană ca pe un factor pozitiv în viața lor, ce beneficii economice și de securitate. Cu toate acestea, există așteptări clare în ceea ce privește o mai mare implicare a Uniunii în protejarea cetățenilor și în asigurarea unei economii stabile, iar Parlamentul European are un rol important de jucat în acest sens.
CITEȘTE ȘI: Facebook introduce un flux dedicat exclusiv prietenilor
Foto: ID 2537373 © Nyul | Dreamstime.com