Angajările continuă și în trimestrul I/2015
Previziunea Netă de Angajare ajustată sezonier este de +9% pentru al patrulea trimestru consecutiv, în condițiile în care 13% dintre angajatori prognozează creșteri ale numărului de angajați, 12% anticipează scăderi, iar 73% nu intenționează să își redimensioneze forța de muncă în următoarele trei luni. Previziunea pentru primul trimestru din 2015 este cu 3 puncte procentuale mai puternică decât cea exprimată în trim. I/2014. Culegerea datelor a avut loc înaintea alegerilor prezidențiale.
Defalcarea pe regiuni și sectoare de activitate arată că intențiile de angajare sunt mixte și în acest trimestru. La nivel de sectoare de activitate, planurile de angajare rămân optimiste în sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri, unde angajatorii raportează o Previziune Netă de Angajare de +14%, cu 4 puncte procentuale mai slabă decât cea din trim. IV/2014, dar cu 10 puncte procentuale mai puternică decât în trim. I/2014. Cele mai optimiste planuri sunt formulate de angajatorii din Industria prelucrătoare. Previziunea Netă de Angajare din acest sector este de +17% și rămâne neschimbată atât comparativ cu trimestrul IV, cât și cu trimestrul I/2014. În ultimele 12 trimestre, angajatorii din sectorul Industrie Prelucrătoar nu au exprimat intenții mai robuste decât cele din intervalul ianuarie-martie 2015 decât de două ori. Cei mai puțin optimiști sunt angajatorii din sectorul Angricultură, vânătoare, silvicultură și pescuit, precum și cei din sectorul Construcții, care raportează Previziuni de -3%. Chiar dacă este negativă, Previziunea din sectorul Construcții s-a îmbunătățit totuși cu 5 puncte procentuale față de cea din trim. IV/2014. Cea mai mare îmbunătățire a Previziunii față de trimestrul anterior este raportată însă de angajatorii din sectorul Energie electrică, apă, gaze, unde Previziunea de +3% este cu 6 puncte procentuale mai puternică decât în trim. IV/2014.
Angajatorii raportează intenții de angajare mixte și la nivel regional. Astfel, cele mai puternice Previziuni, de +14%, respectiv +12%, sunt raportate în regiunile Centru și Nord-Vest. Angajatorii din București și Ilfov și Vest se arată și ei optimiști, dar mai precauți, raportând Previziuni de +9%. În opt din zece regiuni, perspectivele se îmbunătățesc față de trim. IV cu până la 6 puncte procentuale, dar scad cu 1 punct procentual în regiunea Sud-Vest și rămân neschimbate în București și Ilfov. Comparația cu primul trimestru din 2014 arată oscilații mai ample, Previziunea slăbind cu 14 puncte procentuale în regiunea Nord-Est și consolidându-se cu 8 puncte procentuale în regiunea Vest. În ansamblu, intențiile de angajare sunt mai robuste decât cele formulate în trim. I/2014 în opt regiuni, și slăbesc în alte două.
Planurile de angajare variază și în funcție de mărimea organizației. Angajatorii din organizații mari, de peste 250 de angajați, au cele mai ferme intenții de creștere a forței de muncă raportând o Previziune de +18%, de două ori mai puternică decât media națională, și mai robustă decât cele enunțate în trim. IV/2014, respectiv I/2014. În schimb, angajatorii din organizațiile foarte mici (micro), care au mai puțin de 10 angajați, sunt mai puțin dispuși la a face schimbări în forța de muncă. 85% dintre aceștia nu prevăd nici o creștere, nici o scădere a numărului total de angajați în intervalul ianuarie-martie 2015, 12% anticipează o scădere și doar 2% fac planuri de angajare. Ca urmare, Previziunea pentru micro-organizații este sumbră, valoarea de -10% fiind sub cele enunțate atât în trim. IV/2014, cât și în trim. I/2014.