ANGAJATI… chiar daca nu-s perfecti
Cele mai multe angajari vor avea loc in sectorul constructiilor, unde previziunea neta de angajare este de 50%. Urmatoarele sectoare in care valoarea previziunii de angajare depaseste 30% sunt: agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit (47%), finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri (32%) si industria prelucratoare (31%). Cele mai mari, dar si cele mai neasteptate scaderi raportate in comparatie cu trimestrul trecut, se inregistreaza in sectorul industriei extractive, unde perspectiva de angajare prezinta o scadere de la 49% la 2%, dar si in sectorul restaurante si hoteluri (8%) unde perspectiva angajarilor a inregistrat o scadere brusca de 38 puncte procentuale. Pe de alta parte, in sectorul energie electrica, gaze si apa, perspectivele de angajare sunt nule (0%). "Previziunea specialistilor Manpower despre cresterea nivelului angajarilor in domeniul constructiilor cu 50% ma duce cu gandul la numeroase proiecte de constructii care vor necesita investitii in materiale de constructii corespunzatoare. De aici, va rezulta necesitatea cresterii nivelului productiei in fabrica, a vanzarilor si distributiei materialelor de constructii. Acest lucru se va traduce, in mod concret, in noi proiecte de recrutare in cadrul companiei, pentru dezvoltarea echipelor deja existente, in special in zona de productie (muncitori calificati si necalificati, operatori, cadre tehnice, ingineri), dar si in zona de vanzari directe, logistica si marketing", sustine Ioana Vlad, HR Director la Atlas Corporation.
Angajari masive in Sud-Est
La nivel regional, angajatorii din regiu- nea Sud-Est a tarii sunt cei mai optimisti, raportand o previziune neta de angajare de 42%. Urmeaza regiunea de Nord-Vest, unde angajatorii prevad oportunitati importante de crestere a locurilor de munca, avand o previziune de 35%. Cinci din cele sase regiuni ramase pot de asemenea fi caracterizate ca avand planuri optimiste de expansiune, precum regiunea Bucuresti si Ilfov (26%), Sud (30%), regiunea Centrala (24%), Nord-Est (23%) si Vest (20%). Dupa o scadere de 25 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, o mare parte din optimismul angajatorilor din regiunea Sud-Vest a disparut, iar previziunea se situeaza la un nivel de doar 2%.
Recrutari in banci
Trecand cu analiza in zona financiar-bancara, un sector inca in plina dezvoltare, aflam ca pentru anul acesta, planul celor de la Millennium Bank este sa dubleze numarul de unitati teritoriale, ajungand astfel la 80. In aceste conditii, cei de la Millennium estimeaza ca numarul de angajati pe care urmeaza sa-l atinga in anul 2008 va fi de aproximativ 850. "Vom recruta pentru centrele de vanzari reprezentanti de vanzari produse de creditare, cu experienta in vanzari directe, indiferent de industrie. Pentru centrele financiare, ne vom orienta spre persoane cu experienta bancara pe pozitii de front-office, cum ar fi: casier, manager relatii cu clientii (persoane fizice, IMM sau persoane juridice) si director centru financiar", declara Simona Zinca, Director Resurse Umane la Millennium Bank.
In ceea ce priveste sectorul HoReCa (8%), a carui previziune neta de angajare a inregistrat o scadere brusca de 38 de puncte procentuale fata de trimestrul trecut, Daniel Ben Yehuda, General Manager la Hotelul Ramada Plaza Bucuresti, sustine ca in prezent exista o necesitate de 15% de noi oameni, fata de cei pe care ii au deja angajati. "Recrutarile care vor avea loc in aceasta perioada se axeaza pe nivelul de staff level: cameriste, chelneri, bucatari, receptionisti, agenti de rezervari", declara managerul de la Ramada.
Valul de mutari naste probleme in banci
Potrivit Simonei Zinca, recrutarea specialistilor din domeniul financiar/bancar a devenit o problema in ultimii ani tocmai pentru ca exista o oferta foarte mare de locuri de munca, iar oamenii bine pregatiti sunt din ce in ce mai putini. "Astfel, s-a ajuns la un adevarat val de mutari intre bancile din piata, tinerii cautand oportunitati de avansare in cariera sau de imbunatatire a nivelului compensatiei prin arderea unor etape intermediare. Nu intotdeauna ceea ce se cere si ce se poate oferi sunt intr-o balanta corecta. Realitatea trista este ca de cele mai multe ori cunostintele si experienta candidatilor se afla sub asteptarile angajatorului sau la un nivel de incepator, insa nivelul salarial cerut de candidat se situeaza, inca de la inceput, peste medie", declara Directorul de Resurse Umane de la Millennium Bank. Mai mult decat atat, ea a observat in ultima perioada si o anumita neseriozitate a candidatilor, in special in randul celor de entry level, proaspat absolventi sau persoane cu experienta mai mica de un an de zile. "Oferta de joburi la acest nivel este foarte variata si candidatii au nenumarate ocazii si posibilitati de a alege. Astfel, desi in momentul in care acestia sunt contactati pentru o intalnire sunt interesati, ajung sa nu mai vina la intalnirea stabilita peste doua zile deoarece, intre timp, au primit o alta oferta pe care au acceptat-o. Totul are o viteza fantastica!", concluzioneaza Simona Zinca.
Of-ul HR-ului
Intrucat piata s-a schimbat fata de anii trecuti, si problemele cu care recrutorii se confrunta sunt tot mai diverse. Ioana Vlad considera ca recrutarea trebuie mereu reinventata si abordata cat mai creativ si original. Nivelul salarial, artificial uneori, si pretentiile de multe ori nejustificate si nedublate de o experienta reala a candidatului sunt primele elemente care ingreuneaza procesul de recrutare. "In al doilea rand, de multe ori, aplicatiile lasa de dorit atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ. Lipsa de candidati spe-cializati, care sa imbine calitatile profesionale cu cele ale profilului personal, pentru o gama foarte larga de functii, seriozitatea si punctualitatea prezentei la interviu, interesul real al candidatului pentru pozitia respectiva, toate acestea sunt inca o frana care prelungeste uneori foarte mult procesul de recrutare, chiar pentru pozitii de entry-level", declara HR Directorul de la Atlas Corporation.
Vrem bani pentru lipsa de profesionalism
Probleme asemanatoare se inregistreaza si in sectorul productie. Oltea Ceraceanu, Recruitment Manager la Coca-Cola HBC Romania, sustine ca una dintre cele mai serioase probleme cu care se confrunta departamentele de resurse umane sunt: lipsa abilitatilor (cunostinte si abilitati rare, mai ales pentru posturi specializate in Supply Chain), asteptarile mari ale candidatilor in comparatie cu experienta ori competentele pe care le detin si migrarea fortei de munca pentru posturi temporare catre posturi din tarile membre UE. In cazul companiei IKEA, alaturi de problema lipsei de personal, Oliver Loricz, HR Manager, sustine ca cea mai importanta preocupare a lor este cresterea numarului de angajati in regim part time, in special pentru zilele aglomerate si orele de varf. In domeniul hotelier continua sa predomine problemele legate de cererile salariale si lipsa abilitatilor de vorbire a limbilor straine. "De multe ori, trebuie sa ii luam de la zero si sa ii <
Concluzia este urmatoarea: ne invartim in continuare in cerc. Angajatii cer si li se ofera. Iar acest lucru se intampla nu pentru ca angajatorii sunt impresionati de abilitatile lor deosebite, ci pentru ca nu au de unde sa aleaga.