Avem legi mai bune pentru rezidenti decat majoritatea tarilor europene
Migrant Integration Policy Index (MIPEX) evalueaza si compara politicile de integrare din 31 de tari din Europa si America de Nord. Rezultatele arata ca, in timp ce schimbarea se face intr-un ritm foarte lent, exista inca o serie de obstacole in ceea ce priveste modul de viata al imigrantilor, modul de lucru si participarea lor in societate.
Principalele comunitati de imigranti in Romania provin din Republica Moldova, Turcia si China, iar judetele cele mai atractive pentru imigranti sunt Bucuresti – Ilfov, Iasi, Cluj, Constanta, Galati si Prahova. In 2009 au fost inregistrati peste 59.000 de straini cu sedere legala in Romania.
MIPEX reprezinta un punct de referinta pentru evaluarea gradului in care statele garanteaza drepturi egale, responsabilitati si oportunitati pentru toti rezidentii – standarde internationale care au fost agreate de catre statele membre ale Uniunii Europene. Aceste standarde sunt critice, avand in vedere ca o integrare de succes ajuta la crearea unor societati mai competitive si coezive.
Conform MIPEX III, punctul forte al Romaniei il reprezinta legile anti-discriminare solide, care au fost imbunatatite in mod succesiv din anul 2000 cand au fost adoptate si pana in prezent, pentru a fi in concordanta cu tendinta generala europeana. Toti rezidentii, indiferent de etnie, religie, rasa si nationalitate, se bucura de legi mai bune in Romania decat in majoritatea tarilor din Europa si din regiune, legi care se extind dincolo de standardele minime. Romania este una din cele 15 tari din Europa in care protectia impotriva discriminarii acopera toate aspectele vietii.
Ariile care necesita imbunatatire in Romania se refera la participarea imigrantilor la viata politica, cetatenia si educatia.
Romania a obtinut cel mai mic punctaj dintre cele 31 de tari participante in studiul MIPEX, in ceea ce priveste participarea imigrantilor la viata politica, fiind urmata de Polonia, Republica Ceha si Bulgaria. Conform legislatiei romanesti in vigoare, cetatenii rezidenti din afara Uniunii Europene nu isi pot exercita dreptul de vot si nu pot deveni membri ai vreunui partid politic.
Romania a implementat politici bine definite adresate nevoilor specifice elevilor imigranti, situate deasupra mediei pentru Europa Centrala, dar are de imbunatatit accesul la sistemul educational.
Calea mai putin clara catre dobandirea cetateniei pentru imigranti si urmasii acestora constituie inca o lacuna a politicilor de integrare in majoritatea tarilor din Europa Centrala, inclusiv Romania. Copiii imigrantilor, nascuti legal pe teritoriul romanesc nu primesc in mod automat cetatenia romana, iar suportul din partea statului roman pentru promovarea testului de obtinere a cetateniei de catre imigranti este mai slab in comparatie cu cel oferit de alte tari.
Clasamentul general raportat la politicile de integrare din cele 31 de tari incluse in indexul MIPEX III, situeaza Romania pe pozitia 22, in fata unor tari precum Elvetia, Austria, Polonia, Bulgaria, Lituania, Slovacia.
Romania a fost inclusa pentru prima data in MIPEX, in editia actuala, impreuna cu Bulgaria si Statele Unite ale Americii. Cea de-a treia editie acopera o noua arie de analiza referitoare la politica privind educatia elevilor migranti si indicatori noi privind mobilitatea pe piata muncii si implementarea politicilor de integrare.
Pentru studiul la nivel local, British Council a avut ca partener Fundatia Soros, prin programul Migratie si Dezvoltare.