Berlinul elaboreaza strategii pentru importul de creiere
Coalitia conservator-liberala de la Berlin pregateste o noua strategie pentru a acoperi lipsa specialistilor de pe piata muncii germane – un plan de masuri ce va afecta si un alt domeniu sensibil al politicii federale, anume, imigratia.
Pe 1 mai au cazut ultimele bariere din calea fortei de munca provenita din noile state ale Uniunii Europene, cu exceptia Romaniei si Bulgariei. in paralel, insa, Berlinul a relaxat conditiile de angajare a inginerilor si medicilor straini, inclusiv din afara spatiului comunitar. Pietei muncii din Germania ii lipsesc, insa, specialisti cu inalta calificare in multe alte domenii in afara celor doua anterior enumerate. Ca atare, politicienii liberali din coalitia federala de guvernamant si ministrul conservator al Muncii, Ursula von der Leyen, cauta solutii pentru a face Germania atractiva si a deschide porti spre ocuparea posturilor vacante de catre cetatenii unor state care nu isi permit sa le valorifice potentialul creator la pretul corect.
Reguli flexibile pentru o piata flexibila
Cabinetul de la Berlin a redactat un document de 30 de pagini in care sunt descrise oportunitatile legislative menite sa opreasca subpopularea pietei muncii. in afara unei strategii care include, intre altele, formarea specialistilor prin identificarea timpurie a vocatiei, un punct greu al politicii guvernamentale se refera la imigratie si integrare. O masura propusa vizeaza reducerea plafonului minim de venituri anuale pe care imigrantul trebuie sa le obtina pentru a beneficia de loc de munca in Germania. in prezent, un muncitor venit din strainatate nu poate primi drept de munca daca nu face dovada ca angajatorul poate sa ii asigure 66.000 de euro pe an. Acest nivel ar putea sa fie coborat la 40.000 de euro.
seful factiunii parlamentare liberale, Rainer Brüderle, fost ministru al Economiei, a precizat, pentru Hamburger Abendblatt, ca noile reglementari ar trebui sa aiba un caracter flexibil, pentru a permite o reactie rapida la necesitatile la fel de flexibile ale pietei. "Astazi ne lipsesc medici si ingineri, maine vom avea nevoie de specialisti in alte domenii", a explicat politicianul liberal.
Opt milioane de locuri de munca neocupate, in 2025
Conform cifrelor actuale difuzate de asociatiile profesionale, Germania are nevoie, in prezent, de 73.100 de ingineri, tendinta fiind crescatoare. Constructiile de masini industriale si automobile si sectorul electrotehnic reclama doua treimi din necesarul neacoperit. Regional, lipsa de ingineri este resimtita mai ales in landurile sudice – Bavaria si Baden-Württemberg.
Alte domenii sensibile sunt matematica, informatica si stiintele naturii. in plus, pe langa medici, exista o continua cerere de personal asistent pentru sistemul de sanatate si ingrijire. "Avem nevoie, pe de o parte, de pregatire profesionala – inclusiv pentru cei care, la vremea potrivita, au ratat trenul educatiei si specializarii. Pe de alta parte, avem nevoie de imigratie, inclusiv prin pastrarea in Germania a strainilor care studiaza aici. Doar cumulandu-le pe amandoua putem rezolva problema existenta si care va aduce Germania, in acest ritm, la situatia de a avea, in 2025, opt milioane de locuri de munca neocupate. Dintre acestea, 2.4 milioane vor fi in pozitii ce necesita pregatire academica", a explicat, pentru Deutsche Welle, Klaus Bade, unul dintre expertii germani in materie de studii ale migratiei si integrarii.